Raud, ferritiin. Ülevaade iHerbis ja Eestis müüdavatest preparaatidest, mis on mõeldud raua taseme tõstmiseks.

Siin on toodud välja üleüldised vahed valikulistel rauapreparaatidel, et anda ideid, mida ise võiks edasi uurida.

Raud (ja vask) on vajalikud punaste vereliblede hapnikuomastamisel. Tugevdavad immuunsüsteemi.

Vaeguse tunnused: kevadväsimus, kahvatu nahk, peavalu, hingeldamine, rabedad küüned, kõhukinnisus, nõrgenenud immuunsüsteem ja halvenenud keskendumisvõime.


Uuringud on näidanud, et ca 60% soolevähiga patsientidest oli raua puudus. Raua puudus teiste vähi tüüpidega patsientidel oli 29% - 41%.

Kus leidub?

Punane liha, maks (heemne raud ei omastu termiliselt töödeldud lihast), oad, munakollane, rohelised lehtköögiviljad, kaunviljad, punased marjad, kuivatatud puuviljad, nõges (kogu loetelu - mitte kuumutades üle 42 kraadi, sest kõrgemal temperatuuril hävinevad vesilahustuvad vitamiinid, ensüümid ja heemne raud).

Raua puuduse teemale peaks lähenema kompleksselt. Raua puudust põhjustab ka B9 (folaat), B12 (metüülkobalamiin) ja C vitamiini puudus. Lisaks võib raua puuduse taha end peita ka vase puudus. 
Raua preparaati valides eelista taimset preparaati, sest sealt saab raud kõige paremini imenduda välistades ka ebameeldivad kõrvalnähud. Kõrgeim rauasisaldus ei tähenda kõrgeimat omastamist ja imendumist.

Keha vajab rauda kuni 65 mg päevas. Raua imendumiseks vajab keha ka kaltsiumi ja C vitamiini. Kaltsiumi saame toidust piisavalt, kui siiski on huvi kaltsiumit juurde manustada on vaja jälgida suhet 1:8 - 1 osa kaltsiumit ja 8 osa magneesiumit.


Vaata täpsemalt, kuidas raua taset saab tõsta toidulisanditega siit.

Teadmiseks: osade raua preparaatide juurde on kirjutatud, mitte võtta koos piimatoodetega, põhjendusega "kaltsium takistab raua imendumist!" Taimedes, kus on raud, on ka kaltsium (ja C vitamiin), mis aitab raual imenduda. Kaltsiumis pole asi vaid piimatoodetes. Imenduvas vormis olev raud (nt taimne raud) sobib kokku taime toiduga, nt puuviljadega. 

Ülevaade iHerbis ja Eestis müüdavatest preparaatidest, mis on mõeldud raua taseme tõstmiseks.


Spirulina sobib raua tõstmiseks, sest on vetika preparaat. Vetikad sisaldavad rauda ja ka heemsel kujul. Spirulinas on veel palju erinevaid vitamiine-mineraale ning aminohappeid.

Uuri enne preparaadi soetamist:
- kus on see pärit. Väldi Hiinast pärit spirulinat (saastatus raskemetallidega, muu reostus);
- et ei oleks lisaaineid, sest spirulinat saab tabletiks vormida ilma nendeta
- kas on GMO vaba ja orgaaniline (öko)

- pole kuivatatud üle 42 kraadi (kõrgemal temperatuuril hävinevad vesilahustuvad vitamiinid, ensüümid ja heemne raud).

Sellel pildil spirulina siin lingil, on pärit Indiast, on mahedalt kasvatatud (öko), GMO ja lisaainete vaba, toor e. pole kuumutatud üle 42 kraadi.
Tabletid on väiksed, neid on mugav võtta, annab energiat, toimet on hästi tunda.

Hind olenevalt dollari kursist: 12,56€





Life of Garden pakub samuti raua tõstmise preparaati, vt pilti ja linki.

Hind olenevalt dollari kursist: 10,77€

Preparaadi näitajad on esmapilgul suurepärased: vitamiinid on looduses esinevatel kujudel (kehas hästi omastuvad), orgaaniliselt kasvatatud, kasutatud taimed on termiliselt töötlemata (ensüümid alles ja efektiivsed), sisaldab probiootikume.
 
Aga probiootikumid on kasvatatud pärmil Saccharomyces cerevisiae, mis on termofiilse pärmi edasiarendus. Termofiilne e. pagaripärm on pärmiseene  liik,  mida  looduses  ei  leidu,  millel  on  palju  alamrasse (sh Candida). Kasutatakse piiritusetööstuses,  õlle  kääritamisel  ja  leibade  küpsetamisel - poest ostetav leib-sai, koogid, saiakesed, õlu, kangem naps jne. sisaldab termofiilset pärmi.

Termofiilne pärm on 
- kantserogeenne (vähki tekitav ja vähi edasiarengut soodustav), 
- muudab seedetrakti mikrofloorat nii, et vitamiini-mineraalid ei saa imenduda,
-  tema ainevahetuse jäägid on toksilised (põhjustades immuunsuse langust, erinevaid haigusi, meeleolu kõikumisi jms. kõrvalekaldeid);
- käitub nagu „trooja  hobune”,  kes  lubab  organismi  tungida  praktiliselt  kõikidel  patogeensetel mikroorganismidel,  algul  seedetrakti  rakkudesse,  seejärel  verre  ning  siis  vallutab  seen koostöös  patogeenidega  kogu  organismi;
- on nii reaktiivne ja eluvõimeline, et mida rohkem seda kasutada, seda rohkem kasvab selle aktiivsus;

- ei hävine inimese kehas ise.


Flora, Salus, Floradix, Floravital raud + ürtide toidulisand, vedeliku kujul, 250 ml, Eestis müüakse ca 13€ (varieerub erinevates ostukohtades) ja iHerb seekord üllatab ca 2x kallima hinnaga siin lingil 20,13€ (oleneb dollari päevakursist)

Raud (raud glükonaat) ja enamus B grupi vitamiine tootes heal kujul ning enamuses on kasutatud loodusest pärit toorained. Aga B12 vitamiin on lisatud tsüaanokobalamiini kujul, võiks olla metüülkobalamiin. 

Looduses tsüanokobalamiini ei leidu ja kehasse sattudes käivitub protsess selle elimineerimiseks, mitte omastumiseks. Protsessi kaasatakse kehas olevad vitamiinid ja mineraalid ja seeläbi "lüpstakse" keha vajalikest ainetest veel tühjemaks.

Sünteetilise ainena on preparaati lisatud maltodekstriini, mis on ka tavaliselt GMO (geenmuundatud organismidest). Geneetiline muundamine vähendab toiteväärtust ja tervislikkust. Organismile on see võõras ja kahjulik. Sisaldab pestitsiidide, herbitsiidide jms. mürgiseid aineid (toksilisus, kantserogeensus tagatud). Pakendile ei ole märgitud maltodekstriini sisaldumist.
Maltodekstriini "seedimine" toimub ka samal elimineerimise põhimõttel nagu tsüanokobalamiinil jms. muudel ainetel, mida looduses ei leidu.
Maltodekstriini kasutatakse preparaatides odava täiteainena, magustajana ja tekstuuri paksendajana. Põhjustab kehas järsku veresuhkru tõusu ja langust (mis on nr 1 keha vanandaja), pankreasele suur lisakoormus suure hulga insuliini tootmise näol, kõhupuhitusi, seletamatut kaalu tõusu, allergiaid jms.


Toidulisandis on ka mitmeid mahlu. Mahlad on kontsentreeritud, mis tavaliselt tähendab kuumutamist kõrgetel temperatuuridel. Selline meetod hävitab elustaimedest ja nende mahladest vitamiinid ning ensüümid.




Retafer - prolong tabl 100mg n30. Apteegis müüdav raua preparaat. Hind 6,92€

Põhiline toimeaine infolehe järgi on raud (II) sulfaat. 
Raudsulfaadi tavalised kõrvalnähudkõhukinnisus, tume või roheline väljaheide, kõhulahtisus, isutus, iiveldus, kõhukrambid, kõhuvalu, seedehäired, oksendamine.

Vähem esinevad kõrvalnähud: rasked allergilised reaktsioonid (nahalööve, nõgestõbi, sügelus, hingamisraskused, pigistustunne rinnus, suu-, näo-, huulte- või keeleturse); must, tõrva meenutav väljaheide; vere või veretriibud väljaheites; palavik; raske või püsiv iiveldus, veresegune või vereklompidega okse. 
Nende kirjelduste alusel saab juba järeldada, et isegi kurikuulus MMS on ohutum.

Ülejäänud "kompott" on niivõrd kirev, et väärib eraldi uurimist.
Teised koostisosad tableti sisus on:
- askorbiinhape (C-vitamiin) - vaadetes preparaadi hinda ja sisu, ei pruugi olla kasutatud kvaliteetset askorbiinhapet. Askorbiinhapet toodetakse massiliselt Hiinas, mis sisaldab raskemetalle ja muud reostet;

- küllastunud riitsinusõli - termiliselt töödeldud õli;

- ammooniumetakrülaatkopolümeer (Eudragit RS PO) ja metakrülaathappe kopolümeer 12,5% (Eudragit S 12,5) - vaadates üldist preparaatide tootmismeetodeid ning hinda, võib oletada, et tegemist on sünteetiliste polümeeridega mitte biopolümeeridega. Sünteetilisi polümeere toodetakse tavaliselt kivisöest või naftast, mis inimorganismi kindlasti ei kuulu.

- magneesiumstearaat (E572) - võib olla GM (geenmuundatud), on steariinhappe ühend, lisatud enamikele toidulisanditele, kui võimalus, siis vältida. Katsed laborihiirtega näitasid, et steariinhape pärssis T-rakkude funktsioone. T-rakud on tuntud tapjarakud ja moodustavad olulise osa immuunsüsteemist;

- talk (E553b) - kantserogeenne;

- hüpromelloos (E464) odav emulgaator, stabilisaator, paksendaja ja täiteaine. Keemiliselt toodetud tselluloosist. Suurel hulgal võivad põhjustada seedehäired, nagu puhitused, kõhukinnisus ja kõhulahtisus. Sisaldab ka kahjulikke raskemetallide jääke: arseen, plii, elavhõbe ja kaadmium;

- sahharoos - rafineeritud suhkur, põhjustab kehas järsku veresuhkru tõusu ja langust (mis on nr 1 keha vanandaja)

- makrogool 6000 - E nimetust ei ole, kunstlik e. sünteetiline, lisaainete lahustaja. Võimalik, et on mutageenne 
(võib esile kutsuda pärilikke geneetilisi defekte või suurendada nende esinemissagedust) või sisaldab ainet 1,4 dioksaan (nõrgalt mürgine, arvatavalt kantserogeenne. Laguneb looduses aeglaselt, saastav, kasutatakse lahustajana)

- polüsorbaat 80 (E433) - võib sisaldada kantserogeenset ainet, valmistatakse keemiliselt E420 (sorbitool - kunstlik magustaja, keemiliselt valmistatud) + E570 steariinhape (tavaliselt valmistatud loomsest rasvast) + etüleenoksiid (tõenäoline kantserogeen), seega ei pruugi see preparaat sobida veganitele. Keelatud osades maades;

titaandioksiid (E171) - liigitatud potentsiaalselt kantserogeensete ainete nimekirja, põhjustab oksüdatiivset stressi, DNA kahjustusi, viljastumisraskuseid. Võimalikud on ka sünnidefektid, neerude ja maksa kahjustused, sügelus, lööbed, dermatiit jne. Kumulatiivse toimega e. organismi kuhjuv. Värvaine valge pigmendi andmiseks. Keelatud nt Saksamaal;

- raudoksiid (E172) - tavaline ROOSTE (mitte söödav), keelatud paljudes maades, roostet kasutatakse värvainena.




SANA+ Raud + vitamin C lahustuvad tabletid (punane apelsin) 20 tabletti (80g)

Müüakse apteegis ja ka supermarketites, hind ca 1,5€

Koostisained:
Sidrunhape - E330 kasutatakse laialdaselt toidu-, joogi-, farmaatsia- ja kosmeetika tööstusharudes. Seetõttu võime me oma organismi saada seda suurtes kogustes. Sidrunhape võib põhjustada nt hammaste erosiooni. Võiks eeldada, et sidrunhapet toodetakse tsitruselistest viljadest. See tootmisviis on kallis, seetõttu toodetakse sidrunhapet hoopis hallitusest Aspergillus niger. Kui kodus on hallitus, siis on tavaliselt tegemist ka Aspergillus niger'ga. 
Hallitust toidetakse tavaliselt geenmuundatud suhkrutega (mais);

naatriumvesinikkarbonaat - E500 - ehk söögisooda, koos sidrunhappega põhjustab vees reaktsiooni, mistõttu jook kihiseb;

suhkurrafineeritud suhkur, põhjustab kehas järsku veresuhkru tõusu ja langust (mis on nr 1 keha vanandaja);

maitse- ja lõhnaaine veriapelsin - maitse- ja aroomiainetel pole E-numbreid ja nende pakendile märkimist ei nõuta. Võib oletada vaadates preparaadi hinda, et tegemist on kunstliku lisandiga. Kõike, mis on kunstlik, hakkab keha elimineerima, milleks ta kasutab kehas niigi väheseid vitamiine ja mineraale. See põhjustab ka näiteks hammaste lagunemist. Kui organism ei suuda mürke väljutada, jäävad need kehasse ning keha süsteemid hakkavad neid mürke isoleerima. Kunstlikud ained põhjustavad nt seletamatuid põletikke, paistetusi, valu jms.;

askorbiinhape (C-vitamiin) - vaadetes preparaadi hinda ja sisu, ei pruugi olla kasutatud kvaliteetset askorbiinhapet. Askorbiinhapet toodetakse massiliselt Hiinas, mis on reostunud ja sisaldab raskemetalle;

magusaine aspartaam (sisaldab fenüülalaniini) - üliväike ülevaade registreeritud aspartaami manustamisega seostatavatest kehalistest reaktsioonidest: ajukasvajad (kinnitatud loomkatsetel), peavalu, loomkatsetes on
tekitanud epilepsiat, kaalu tõusu, meeleoluhäired nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus. Tekitab ka unetust, pearinglemist, väsimustunnet, astmat. Aspartaam on kumulatiivse toimega ehk mõjud hakkavad avalduma varem või hiljem. Isegi toidulisand oleks väga heade näitajatega, ei kaalu see üle aspartaami kahjustavat toimet. Aspartaamist tekib vaba metanool e. puupiirtus, kui seda kuumutada üle 30 kraadi, sealhulgas ka inimkehas. Seejärel muutub metanool formaldehüüdiks, mis omakorda muutub sipelghappeks. Sipelghapet kasutatakse aktiivainena liimaine ja uretaankihi eemaldamiseks - konkreetselt lõhub kudesid. Teadmiseks: sama ohtlikud on ka aspartaamhappe soolad aspartaadid (ingl. k. aspartate) nt osades toidulisandites on nad seotud nii: magneesiumaspartaat, kaaliumaspartaat jne.;

raud(III) fosfaat - probleemid imendumisega, võivad tekitada ebameeldivaid kõrvalnähte nagu oksendamine, kõhukinnisus, veresegune väljaheide jms.;

püridoksiinvesinikkloriid - B6 vitamiin;

foolhape - B9 vitamiin - kunstslik vorm vitamiinist B9, ei esine looduses. Eelista foolhappe eelvormi folaati, mis on hästi omastuv. Foolhape võib takistada folaadi imendumist;

tsüanokobalamiin - B12 vitamiin, looduses tsüanokobalamiini ei leidu ja kehasse sattudes käivitub protsess selle elimineerimiseks, mitte omastumiseks. Protsessi kaasatakse kehas olevad vitamiinid ja mineraalid ja seeläbi "lüpstakse" keha vajalikest ainetest veel tühjemaks. Preparaadis võiks olla B12 vitamiin loodusliku metüülkobalamiini vormis.


*Suur tänu, Kadri Pikkmets, preparaadi SANA pildimaterjali ja koostisosade kohta info jagamise eest*


****

Uuri lisaks:
- Heemne raud, raua puudus ja vähk, üldiselt rauast siin ja siin ning siin
- Saccharomycetaceae põlvneb Saccharomycetes'est. Samuti ka Candida jt Saccharomytes'est allpool nimetatud seened
- Candida albicans on termofiilse pärmi Saccharomycetes alamklass
- Vitamiinidest ja mineraalidest
- Vähk on keha kaitse seene vastu
- Valge suhkur tapab sind aeglaselt
- Floradix, Floravital raud + ürtide toidulisand, vedeliku kujul pakendi infoleht
- Teadusuuringu ülevaade GM toidu söötmisest rottidele
- GMO teemal eesti keeles põhjalikumalt
- Tsüanokobalamiini ja metüülkobalamiini vahe
- Maltodekstriini ohud siin ja siin ning siin
- Retafer - prolong tabl 100mg n30 pakendi infoleht
- Raud sulfaadist
- Titaandioksiidi ohtlikkus
- International Agency for Research on Cancer. Tahm, titaandioksiid, talk. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans (hinnatud kantserogeensed riskid inimesele), vol. 93, pp 1-419, 2010.
- Insuliini kiire tõus ja langus vanandab keha
- E464 siin ja siin
- Lisaained toidulisandites
- Steariinhappe uurimus hiirtega
- Raamat saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus, Angelika Erin
- Etüleenoksiid
- SANA+ Raud + vitamin C lahustuvad tabletid (punane apelsin) 20 tabletti (80g) osalise infoga infolehed: siin ja siin
- Sidrunhappest ja siin, siin
- Sidrunhappest raport - Evaluation of E330-induced developmental toxicity using FETAX
- Vitamiinist B12 kasutusvõimalused
- Aspartaami ohtlikkusest 1
- Aspartaami ohtlikkusest 2
- Puupiiritusest täpsemalt
- Mida tähendab mutageenne, kantserogeenne jne
- 1,4 dioksaan
- Raud fosfaadist- Foolhape vs folaat

Millistes E ainetes on kasutatud loomseid koostisosi

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.