Magneesiumite võrdlus ja varjatult lisatud magneesiumoksiid

Magneesiumglütsinaat on parima omastatavusega magneesiumi ühend nagu ka magneesiumtsitraat (vegan). Üks ei asenda teist, parim on mõlemaid vorme kombineerida. Magneesiumi üleannustamise kohta andmed puuduvad, on ohutu. Soovituslik manustamine 800 - 3000 mg päevas. Magneesiumtsitraadist eesti keeles siin.

Magneesiumglütsinaadil on veel nimesid: magneesium-bisglütsinaat ja magneesium-bisglütsinaat-kelaat. Kõik nimetused tähendavad tegelikult sama ainet.

Magneesiumglütsinaat rahustab, lõdvestab lihased, toob hea une (teeb uniseks) seepärast on magneesiumglütsinaati kõige mugavam võtta (õhtuti) enne magama minekut 1h - 30min (1 - 3 g, milles on magneesiumi vastavalt 100 - 300mg).


Magneesiumtsitraat seevastu uniseks ei tee, võib võtta päeva jooksul soovitavalt väikestes kogustes (elementaarset magneesiumit ca 200 mg). See vorm magneesiumist võib kaasa tuua ajutise kõhulahtisuse (kui võtta korraga rohkem, kui keha suudab omastada), aga mitte magneesumist vaid anorgaanilise happe (sidrunhape) tõttu, millega see magneesium seotud on. Taimedes on magneesium seotud ka sidrunhappega e. moodustub magneesiumtsitraat.


NB! Müüjad aga ei pea märkima pakendile, kui magneesiumglütsinaat on segatud mõne muu ainega. Valdavalt on see märkimata!
1 grammis magneesiumglütsinaadis saab elementaarset magneesiumit olla vaid 100 mg e. 10%. Kui pakendil on kirjutatud, et 1 kapsel (mille sisu kaalub 1 gramm) sisaldab 101 mg või rohkem, nt 200 mg magneesiumit, siis on see segatud magneesiumoksiidiga - väga odav aine, tõstab magneesiumi sisaldust (sest magneesiumoksiidis sisaldub elementaarset magneesiumit 58%), aga kehas omastub ainest VAID 4%, mis on väga madal, lisaks 
magneesiumoksiidi pikaajaline tarbimine ummistab neere. Eesti apteekides on valdavalt müügil magneesiumoksiidi preparaadid.

Kui magneesiumglütsinaadi preparaadis on elementaarset magneesiumit kuni 14%, siis seda loetakse veel kvaliteetseks magneesiumglütsinaadi preparaadiks. See tähendab reaalselt, et magneesium oksiidi sisaldab segu kuni ca 8,3%, kui tegemist on täiteainete vaba preparaadiga (sellist toodet pole kerge leida).

Kapseldatud magneesiumglütsinaat (ca 30,84€ 180 kapslit, vegan) pakendil on kirje, et preparaadis on 125 mg magneesiumit. Lisaaineteks on ainult taimne (vegan) kapsel, mis selliste näitajatega on haruldane leid. 1 kapsel kaalub ca 1,15 g. Tühi kapsel kaalub ca 0,11 g ja see teeb pulbri kaaluks ca 1,04 g e 1040 mg. Kapslis on 10 mg askorbüülpalmitaati (rasvlahustuv C vitamiin). Preparaadis on 125 mg elementaarset magneesiumit, aga kui tegemist oleks puhta magneesiumglütsinaadiga, oleks preparaadis võimalik olla 103 mg magneesiumit, seega on lisatud segusse magneesiumoksiidi. Kui palju? Magneesiumoksiidi on segus 4,5% e. ca 46 mg, milles on 26,6 mg elementaarset magneesiumit. Magneesiumglütsinaati on segus 95,5% e. ca 984 mg, millest on 98,4 mg elementaarset magneesiumit. Siiski on antud toode parim iHerbis kapseldatud magneesiumglütsinaadi preparaatidest.
Tavaliselt on tootjad teinud välja arvutamise piisavalt keeruliseks või võimatuks (väide kehtib kõikide tootjate kohta, kes lisavad magneesiumglütsinaadile magneesiumoksiidi või lisaaineid, et tõsta elementaarse magneesiumi taset, aga inimese jaoks sellele puudub mõte, sest magneesiumi omastatavuse % sellest märkimisväärselt ei tõuse). 

UUS! Kapseldatud Kirkman Labs (LINK), on 100% magneesiumglütsinaat, ei mitte mingit susser-vusserit lisaainetega, väga haruldane leid.


iHerbis on ka magneesiumglütsinaati pulbrina: Magneesium bisglütsinaat NOW Foods 227g 9,82€ või veel odavam pakkuja Healthy Origins 8,83€ (sisaldab ka sidrunhapet, aga maitses tunda ei ole). Kui sidrunhape on vastunäidustatud, siis on olemas tõesti puhas magneesiumglütsinaadi pulber Dr Best 13,74€.



Magneesiumglütsinaat on magusa-mõrkja maitsega (tootja poolt ilustatud maitse kirjeldus, üsna ebameeldiv maitse tegelikult). Kui ei soovi segada nt veega või mahlaga, saab pulbrit ise kapseldada. See variant on parim, sest siis on kindel, et toode on VABA magneesiumoksiidist, ebasoovitavatest täite- ja lisaainetest. iHerbis on ka hea hinnaga tühje kapsleid (erinevad suurused, viimased 6 lingil on sobilikud ka veganitele). Tavaliselt valitakse kapsel suurusega 0 (taimne kapsel suurusega 0 siin), mis on "keskmine" ja tavaliselt mugav võtta. Ise kapseldamine on lihtne.

Magneesium bisglütsinaat ja
tühjad tseluloosist kapslid (ca 5,06€)


Segud: magneesium tsitraadi preparaat (13,75€, hinnad sõltuvad dollari kusist), kahjulikest lisaainetest vaba. Korralik toode.
1 geelkapsel sisaldab ca 133 mg magneesium tsitraati-malaati-glütsinaati. Pakendis 180 geelkapslit. Võetakse koos toiduga (võib ka 1 õun või banaan).




Geelkapslid on üsna suured, võrdlus 2 sendisega:





Osaline ülevaade tüüpilistest lisa- ja täiteainetest, mida tootjad oma preparaatidele lisavad: 

Steariinhape (E570) - tavaliselt valmistatud loomsest rasvast, loe magneesiumstearaadi alt 

Magneesiumstearaat (E572) - võib olla GM (geenmuundatud), on steariinhappe ühend, üliodav talgi taoline lisa- ja täiteaine, mis on lisatud enamikele toidulisanditele, kui võimalus, siis vältida. Magneesiumstearaati lisatakse, et takistada põhiainetel omavahel kokku kleepumist ja seeläbi saavad masinad aineid sujuvamalt ja kiiremini kapseldada, et kokku hoida tootmiskuludelt. Magneesiumstearaat EI OLE magneesiumi allikas ning sellel pole ka mingeid kasulikke omadusi kehasse sattudes. 
Katsed laborihiirtega näitasid, et steariinhape pärssis T-rakkude funktsioone. T-rakud on tuntud tapjarakud ja moodustavad olulise osa immuunsüsteemist. Magneesiumstearaat stimuleerib soolestikku moodustama kilejat massi mis võib takistada toitainete imendumist seedetraktist. Magneesiumstearaat on alahinnatud allergeen (teadusuuring siin). Kui ainet kuumutada lagunemiseni eraldab ta happelist suitsu ja toksilisi aure (ülevaade siin)

Titaandioksiid (E171) - liigitatud potentsiaalselt kantserogeensete ainete nimekirja, põhjustab oksüdatiivset stressi, DNA kahjustusi, viljastumisraskuseid. Võimalikud on ka sünnidefektid, neerude ja maksa kahjustused, sügelus, lööbed, dermatiit jne. Kumulatiivse toimega e. organismi kuhjuv. Tableti glasuur (valge)

Näiteks nende firmade magneesiumglütsinaadi preparaadid sisaldavad kõiki neid aineid või osasid nendest ja lisatud on magneesiumoksiidi rohkem kui 8,3%: Carlson Labs, Kirkman Labs ja KAL.

Firmal Doctor's Best magneesiumglütsinaat on puhas magnesiumoksiidist, aga täite- ja lisaained on lisatud siiski.

Eesti apteekides müüdava magnesiumtsitraadi puhul võiks kontrollida ka seda, et sinna poleks lisatud aspartaami (sisaldab fenüülalaniini) - üliväike ülevaade registreeritud aspartaami manustamisega seostatavatest kehalistest reaktsioonidest: ajukasvajad (kinnitatud loomkatsetel), peavalu, loomkatsetes on tekitanud epilepsiat, kaalu tõusu, meeleoluhäired nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus. Tekitab ka unetust, pearinglemist, väsimustunnet, astmat. 
Aspartaam on kumulatiivse toimega ehk mõjud hakkavad avalduma varem või hiljem. Isegi toidulisand oleks väga heade näitajatega, ei kaalu see üle aspartaami kahjustavat toimet. Aspartaamist tekib vaba metanool e. puupiirtus, kui seda kuumutada üle 30 kraadi, sealhulgas ka inimkehas. Seejärel muutub metanool formaldehüüdiks, mis omakorda muutub sipelghappeks. Sipelghapet kasutatakse aktiivainena liimaine ja uretaankihi eemaldamiseks - konkreetselt lõhub kudesid. Teadmiseks: sama ohtlikud on ka aspartaamhappe soolad aspartaadid (ingl. k. aspartate) nt osades toidulisandites on nad seotud nii: magneesiumaspartaat, kaaliumaspartaat jne.


Viimati uuendatud 31.10.2020

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.