Probiootikumid - miks on olulised ja kuidas võiks valida?

Inimese soolestik on kokku umbes 6–10 meetrit pikk ja iga selle ruutsentimeeter on tihedalt asustatud bakterite, viiruste, seente ja arhebakterite sadade liikide poolt, keda kokku on umbes 100 triljonit. 





70–80% immuunsüsteemi rakkudest asuvad koos mikroobidega soolestikus.

Soolestiku olukord mõjutab omakorda kesknärvisüsteemi ning see omakorda mõjutab ülejäänud organismi – aju, hormoone, südant jne.

Pärmseene vohamine – Candida nakkus
ja bakteriaalne tasakaalutus – ning selle tagajärjel kahjustada saanud soolestiku siseseintest tingitud "lekkiv sool" on väga mitmesuguste krooniliste haiguste, sealhulgas vaimuhaiguste peamine tekkepõhjus. Bakterid meie kehas saavad manipuleerida ka meie meeleolu ja vaimse tervisega.

Kaasaegsed teadusuuringutes on selgunud, et soolestikus elavad mikroobid reguleerivad ka ainevahetust ja mängivad rolli kaalutõusus. Lisaks on leitud seos teatud tüüpi bakterite ülekaalu ja järgnevate terviseprobleemide vahel:
  • migreen 
  • Parkinsoni tõbi
  • anoreksia
  • (tõsistest) vigastustest paranemise/taastumise kiirus
  • närvikahjustused
  • keisrilõikega sündinutel (astma, rasvumine ja Crohni tõbi) 
  • depressioon, stress, ärevus 
  • Sclerosis multiplex (SM haigestunutel on tavaliselt ühine näitaja - soolestiku düsbioos).

Probiootikumidega saab tugevdada immuunsüsteemi loomulikul ja turvalisel moel, kahjustamata ühtki elundkonda.

Probiootikume leidub naturaalselt fermenteeritud toitudes/jookides ning Candida vohamist soodustavad paraku just suhkru baasil kääritused nagu näiteks kombucha, vesikeefir, alkohol jne., aga mitte vähese suhkrusisaldusega köögiviljad nagu hapukurk, hapukapsas jne. Lihtne ja odav viis endale ise probiootikume valmistada - leiab info siit.


Kõige vähem kajastust leidnud teema probiootikumide toidulisandite puhul on see, kas mistahes tootmise protsessis on kasutatud termofiilset pärmi ehk pagaripärmi ehk Saccharomyces cerevisiae't? Termofiilse pärmi kasutamine on odav ja kiire lahendus tootjatele. Kas kasulik ka meie tervisele Pagaripärm võib olla alahinnatud allergeen, mis on erinevate terviseprobleemide põhjustaja.

Tegemist on pärmi kultuuriga (ka Candida pärineb samast liigist), mida ei esine looduses, mis aretati välja 1960'tel, ning ei hävine temperatuuridel 37 - 41°C. See tähendab, et inimesega mitte koostööd tegevate patogeenide hävitamiseks mõeldud mehhanism - palavik - ei saa täita oma funktsiooni, sest see kõrgetel temperatuuridel ellu jääv pärmiseen paljuneb edukalt veel isegi 43-44 °C juures.

Pagaripärmi tootmine põhineb vedelal kasvukeskkonnal ja selleks on suhkru tootmisjääk melass. Tehnoloogia ise on õudustäratav ja saastav: melass lahjendatakse veega, seejärel töödeldakse kloorlubjaga, lisatakse väävelhapet jne. Tuleb tunnistada, et üsna kummaline meetod ühe toiduaine valmistamiseks kui arvestada veel seda, et looduses leidub ka naturaalset pärmi (humal, linnased jt.). Looduslikult esinev pärmiseen inimorganismis ellu ei jää, sest meie keha temperatuur on liiga kõrge.


Termofiilne pärm on
  • kantserogeenne (vähki tekitav ja vähi edasiarengut soodustav)
  • muudab seedetrakti mikrofloorat nii, et vitamiini-mineraalid ei saa imenduda
  • tema ainevahetuse jäägid on toksilised (põhjustades immuunsuse langust, erinevaid haigusi, meeleolu kõikumisi jms. kõrvalekaldeid)
  • käitub nagu „trooja hobune”, kes lubab organismi tungida praktiliselt kõikidel patogeensetel mikroorganismidel, algul seedetrakti rakkudesse, seejärel verre ning siis vallutab seen koostöös patogeenidega kogu organismi
  • nii reaktiivne ja eluvõimeline, et mida rohkem seda kasutada, seda rohkem kasvab selle aktiivsus
  • ei hävine inimese kehas ise.
Pärmseene üleküllusest organismis koheselt aru saada ei ole. Probleem on nähtav, kui esinevad näiteks mõni järgenevatest terviseprobleemidest:
  • kõõm ja/või peanaha sügelus
  • küüneseen 
  • vaginaalne seeninfektsioon 
  • kandidoos (soor) suus
  • lööbed nahal
  • kõrvetised
  • depressioon 
  • pidev väsimus jne
Mis on Dr Ohhira probiootikumi kapsli sees?
Pruun paksem mass, mis on õlise koostisega. Maitselt on magus ja osaliselt suhkrulise tekstuuriga (tundub). Toime on kohe tunda.
Probiootikume on fermenteeritud 3 aastattermofiilse pärmi vaba. 60 geelkapslit karbis. Hind 41,26€ (kõigub veidi, olenevalt dollari
päevakursist), Eestis sama toode 60€. Sisaldab probiootikume ja prebiootikume. Prebiootikumid on probiootikumide toit, mis hoiab probiootikume kapslis elus. Kapsleid võetakse 1-2 tükki päevas (kuigi
maksimumarv puudub, võib võtta ka vastavalt vajadusele) 1h enne sööki või 1,5h peale sööki. Ajutiselt võib esineda kerge puhitus, kõhtu kinnistav või lahtistav efekt jms. Need on märgid, et bakterid remodelleeruvad

Ei ole vegan, sest sisaldab mesilasvaha.
Ei pea säilitama külmikus.

Firmad Jarrow FormulasDr. MercolaGarden of Life kasutavad oma probiootikumide tootmises termofiilset pärmi. Garden of Life kahjuks lisab enamikele oma toidulisanditele termofiilse pärmiga probiootikumide kultuuri.

Ainuke ettevõte on Dr Ohhira, kelle tehnoloogia probiootikumide tootmisel on täiesti erinev, kui teistel firmadel.
Fermenteerimise protsess on väga pikk - minimaalselt 3 aastat, ning ei kasutata mistahes tootmise protsessis tehispärmi - looduses mitte esinevat pärmikultuuri (pagaripärm).

Väidetetavalt esimene omalaadne probiootikumide toidulisandite tootja on Soome firma BIOLATTE.

Tavaliselt pärmi baasil toodetud probiootikumide kultuur ostetakse suurkonsernidelt sisse ja on toodetud ühe ja selle sama patendi alusel. Erinevate firmade kapslid eristuvad üksteisest vaid pärmi baasil probiootikumide koguste poolest ja kui suur on ebasoovitavate odavate lisa ja täiteainete osakaal (nagu näiteks maltodekstriin, tselluloos, magneesiumstearaat jne.) 
Pakendile pole tavaliselt märgitud, et koostisosades on ka pärm.

Healthy Origins ja California Gold Nutrition (neid ettevõtteid võib olla veel) näiteks ostavad oma probiootikumide kultuuri Taani firmalt Danisco. 

Danisco ei kinnita, et nad ei kasuta mistahes tootmisprotsessis termofiilset pärmi Saccharomyces cerevisiae (või midagi muud samaväärset). Danisco avaldab, et nende probiootikumid sisaldavad ka pärmiekstrakti. Pärmiekstrakt sisaldab naatriumglutamaati ehk E621. Paraku ei ole see kirjas koostisosade loendis. 

E621 on ekstsitotoksiin (erutav-toksiline aine), mis suunab rakke iseend vigastama või surmama. E621 tarbimisega on teadusuuringutes seostanud silma ja maksakahjustused, rasvumine, peavalud, krooniline väsimus, depressioon jne.

Röögaltult popp on ka kultuur Saccharomyces boulardii, loomkatsed aga näitasid, et suukaudne manustamine põhjustab/soodustab Candida märkimisväärset, kuid lühiajalist tõusu seedetrakti sisemuses ja S. boulardii manustamine ei takista C. albicansi edasist seedretakti koloniseerimist. Ehk siis lihtsalt ja rahvakeeli - S. boulardii on Candida soodustaja. Kuidas ta ei saakski mitte olla, kui see on toodetud termofiilsest pärmist.



Lingid

- Dr Ohhira probiootikumid Original
- kõik Dr Ohhira tooted
Dr Ohhira Professional Formula, fermenteeritud 5 aastat. Original Formula'st kangem, võimsam ja veel efektiivsem, kuigi reaalselt kasutades vahet ei saanud märgata Originaliga võrreldes.



California Cold Nutrition probiootikumid, sisaldab E621. Siiski ei tasu firmat "maha kanda", sest neil on pakkuda väga palju väga korralikke tooteid, näiteks see C-vitamiin jne. 
Jarrow probiootikumid, sisaldavad pagaripärmi. Siiski ei tasu firmat "maha kanda", sest neil on pakkuda väga mitmeid väga korralikke tooteid. Näiteks on neil veganitele parima hinna ja kvaliteedi suhtega B12 vitamiini (see)
Garden of Life ettevõtte peaaegu kõik toodetavad toidulisandid sisaldavad termofiilset pärmi, va Garden of Life'i vitamiin D3. Selle firma toodang on vegan.

Lisauurimist:
- Artikkel soolestiku bakteritest ja uusimad teadusuuringud Celeste McGovern "Bugs in the system", sama artikli eesti keelne tõlge siin
Düsbioos: mikroobide tasakaalu häired soolestikus
Crohni tõbi e. haavandiline koliit on krooniline soolepõletik
Seen kehas, termofiilse pärmi tootmine jne
- Taani firma Danisco
Saccharomycetaceae põlvneb Saccharomycetes'est. Samuti ka Candida jt Saccharomytes'est allpool nimetatud seened 
Candida albicans on termofiilse pärmi Saccharomycetes alamklass

Pärmseene infektsioon nahal pildid
- Naatriumglutamaat e. E621 siinsiin ja siin
Saccharomyces boulardii teadusuuring Saccharomyces boulardii and Candida albicans experimental colonization of the murine gut
- teadusuuring www.ncbi.nlm.nih.gov Morphological aspects of particle translocation in vivo following ingestion of the yeast Saccharomyces boulardii
www.lilsipper.com The Probiotic I Avoid

Viimati uuendatud 10.06.2018

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.