C vitamiin ja mais

Niisiis järjekordne põneva teema käsitlus - C vitamiin ja mais. C vitamiinide puhul räägime siis mistahes vormidest - nii askorbiinhape (lahustub vees), askorbaadid [Ca, Mg, Zn, Mo jne.] (tegemist on C vitamiini soolaga, öeldakse ka Ester C, vesilahustuvad) ja askorbüülpalmitaat (ka Ester C, aga rasvlahustuv ehk vees ei lahustu) ning liposoomsed C vitamiinid (askorbiinhape letsitiini molekulis).
Mida saab öelda? - võta bränd ja viska teist - C vitamiini toodetakse maisist! Mis on siis vahed? Mida siis valida?



Eristuvad tootjad/pakendajad, kes ei osta oma toorainet Hiinast ning kasutavad C vitamiini tootmiseks GMO vaba maisi. 🌏 Hiinast pärit C vitamiiniga on oht, et võib ikkagi toimuda ristsaaste GMOdega, kuigi firma ütleb, et ta toode on GMO vaba. Seetõttu on ohutum valida mitte Hiina C vitamiin.
Maailma C vitamiinist toodetakse kuni 20% Šotimaal ja üle 80% Hiinas. Šotimaalt pärit tooraine on väga defitsiitne.


Parimate valikute pingerida

🔎Lipo Naturals LINK [voolav, kollane õlijas vedelik, maitselt nagu hapu õli]. Selle firma pärl liposoomne C vitamiin LINK (ei saa salata, pärl ka konkurentide seas), kuigi on siiski toodetud maisist, aga garanteeritult nii GMO kui ka Hiina vaba toode. C vitamiin on toodetud Šotimaal ning mais on ka seal kasvatatud ning Šotimaa on tuntud kui GMO vaba maa. Miks eriline? Puhtus! Pole lisatud aineid, mis võtaks kukalt kratsima, vaid kokku pandud väga asjatundlik segu. Sojavaba veel kõigele lisaks 💛 kasutatud on päevalille letsitiini.
MM oma teabes toob välja, et selle firma C vitamiin ei sisalda maisi, mis toidab viirusi nagu teiste brändide toodetel on probleemiks.




🔎MM soovitas enne C vitamiinidest Solgari C vitamiini LINK, kus purgil on ka kenasti kirjas, et toode on GMO vaba, siiski Hiina päritolu, seda toodet saame me siia Eestisse tellida küll. Toodetud on sorbitoolist või maisi sorbitoolist (kunstlikud magustajad, siit täpsem info).




Mida tähendab Ester C? Tavaline on vähene info terminoloogiast, sest nagu näeme toote nimi on Ester C, siis arvatakse, et see on kogu kompleksi nimi või, et see ongi see "õige" ja ainus Ester C. Tegelikult mistahes C vitamiini soolad askorbaatidena ongi Ester C'd ehk C vitamiini estrid, mistahes vormis siis. Lihtsalt purgile on ka see kirja pandud - Ester CEster C on selles tootes vormis kaltsiumaskorbaat, mis on üks odavamaid ja levinumaid C vitamiini soola ehk estri vorme.  Nähtavasti seepärast toode soovituses oligi, et see vorm pole happeline, vaid kõhule pehme.




🔎Doctor’s Best LINK firma jääb jällegi paremini silma, sest nende C vitamin on toodetud Šotimaal maisist või nisust, mis tähendab, et toode on GMO vaba. Pärlid pulbrina LINK [valge kristalliline pulber, maitselt hapu], kapslitena LINK.




🔎Thorne Research LINK C vitamiinid on maisi tärklisest, fermenteeritud ning maisi jäägid puuduvad lõpptootes. Garanteerivad, et tooted on GMO vabad ja kontrollitud. Keelduvad avaldamast oma C vitamiinide materjalide päritolu. Tavaliselt tähendab see siiski Hiinat, sest iga firma, kes kasutab Šotimaa toodet, hõiskab seda kõva häälega 🤓 Näide LINK.




Pulgakommi firma 🍭 YumEarth LINK pulgakommide, lutsukommide C vitamiini infot ei avaldanud, sai saadetud lisa päring. Seevastu nende naturaalsed lõhna- ja maitseained ei pärine maisist, ei sisalda MSG (glutamaate, millest tuntuim on E621), ei sisalda sorbaate ja muid kunstlike säilitusaineid varjatud kujul. Tooted sisaldavad jääknäitudes maisi, vä nende Halloweeni ("kõrvitsapüha"), piparmündi, sidruni, granaatõuna, Rootbeer kommid. 
Kommides kasutatav sidrunhape on cassava juurest (taim), mitte maisist [harukordne]! 😇
Tee, mis teed, aga täna koostiselt sellele kommifirmale konkurente pole... Nende pulgakommide assortii pärl LINK [maitsed väga head, ei ole üle magustatud].
MM hoiatab oma esimeses raamatus looduslike ja naturaalsete lõhna- ja maitseainete eest, et need saavad sisaldada varjatud kujul näiteks glutamaate, sidrunhappe eest ka, sest see on maisist toodetud, seega enne tarbimist, tasub uurida end huvitavat firmat.





🔎NutriBiotic LINK sama - C vitamiinid on GMO vaba maisist ning pärit on Hiinast, sünteesimise käigus ei jää lõpptootesse maisi jääke. Nemad jäävad ka silma puhaste pulbritega nagu näiteks naatriumaskorbaat LINK [valge kristalliline pulber, maitselt soolane] ja askorbiinhape LINK [valge kristalliline pulber, maitselt hapu]. Igat partiid testitakse mistahes saaste osas.





🔎Dr. Mercola LINK seevastu toob välja, et nende C vitamiin on GMO vaba maisist ning pärit on Hiinast, sünteesitud glükoosist fermenteerides. Näitena nende toode Dr. Mercola liposoomne C vitamiin (kapslis) LINK.





🔎Now Foods LINK C vitamiinid pärinevad Hiinast ning on GMO vabad. Neil pole küll kõrgeim puhtuse aste, aga nende askorbaatidele pole ka suurt konkurente, sest nad pakuvad puhtaid pulbreid ilma lisa ja täiteainetetasee on harukordne täna turul. Näiteks üks pärl magneesiumaskorbaat LINK [kollakas või punakas pulber, hapuka/ magusama/ mõrkja/ metalse maitsega, maitse ja värv oleneb konkreetsest partiist].



🔎Nature’s Way® LINK C vitamiinid on Hiinast ning nad ei suuda välistada, et tooted ei ole GMO vabad, nende üks C vitamiini näide LINK. Siiski on tooted testitud raskemetallide, mikroobide ja muu saaste osas kolmandate osapoolte laboris (mis on parim, mida müüja teha saab).


🔎Uus väga kallis firma on turul, kes lööb lisandite maailmas suuri laineid, sest ka MM soovitab neid tihti - Vimergy LINK. Nemad pakuvad ka Ester C LINK ehk C vitamiini estri nimelist C vitamiini lisandit. Nende C vitamiini kompleks sisaldab C vitamiini vormis kaltsiumaskorbaat e. siis ei midagi üllatavat, vaid ikka kõike odavam askorbaadi vorm, ei ole kasutanud spektreid ehk muude metallidega seotud C vitamiine vorme (nagu nt mg, zn jne.), et selle hinnaklassi juures võik isegi oodata midagi erilisemat. Täiteaineks on nad lisanud sinna preparaati tselluloosi, mis on kõige "süütum" võrreldes konkurentide toodanguga. Ses osas on Ester C päris hea ja lisatud on ka häid kaasfaktoreid nagu rutiin ja suurema C vitamiini sisaldusega taimede pulbreid. Kas see on ka asendamatu lahendus C vitamiinide maailmas - seda küll mitte - eriti just selle hinna juures. 
Vimergy firmaga suhtlemise köögipoolest saab välja tuua "klassikalise" olukorra (mitme kuuliste intervallidega, mitu päringut ja "keerutamine" käib), kus nad ei kinnita jällegi, et nende toote C vitamiin ei pärineks Hiinast. Nad ise poevad selle taha, et nad ostavad oma tooraine USA tarnijatelt, mis siis tähendab vahendajatelt (otse tootjalt ost on parem, kontroll ja ülevaade on pakendajal). Ning kuna C vitamiini toodetakse siis 2 riigis - Hiinas ja Šotimaal ja seda viimast riiki nad ka kohe kindlasti ei maini (kes on saanud oma partiid sealt, siis väga uhkelt kuulutavad seda), siis lõpptarbija saab teha omad järeldused. Kuigi jah, sellise hinnaklassi juures, oleks võinud eeldada tippude-tippu ning rohkem info läbipaistvust, aga sellega kindlasti tegemist ei ole. C vitamiin on neil ka muidugi maisist. Tähelepanelikule võimalikule ostjale võib segadust valmistada ka selle vitamiini lingil olev eksitav märge "MADE IN USA", sest kui toode pakendatakse USAs, ei ole tegemist USA päritolu tootega. Loeb ikkagi tooraine päritolu ning selle info kliendile välja toomist ignoreeritakse.




🎓 NB! Kõik firmad, mis siin nimistus on - teema otse iga firmaga läbi arutatud (sh kirjalikult taasesitatavas vormis), on siin kajastatud, kusjuures tegemist on maailma tippudega ning parimatega, seega saaks üldistada seda ka teistele firmadele, et C vitamiini toodetakse ikkagi maisist ja massiliselt Hiinas, harvem ka mujal, nende kohta, kes asuvad mujal riikides, kui kellelgi on muud infot, andke aga teada. Igasugune info ja teave on teretulnud.  

🎓 Veel köögipoolest - hämmastav oli, kui kiiresti erinevad firmad vastasid päringutele ja kui põhjalikult nad seda tegid. Alati on ka mõningaid erandeid. Thorne näiteks osa infot ei avaldanud, California Gold Nutrition ja Solgar tavaliselt ei kipu päringutele vastama, aga mõningaste päevade puhvriga Solgar vastas. CGN tavaliselt vastab päringutele, aga demagoogiliselt nagu stiilis "jah, me müüme C vitamiini", see kord aga ei vastanud üldse.

California Gold Nutrition C vitamiinid näide LINK on ka GMO vabad, arvatavalt siiski Hiinast. Sellel firmal olid ennemalt C vitamiin Šotimaalt, aga mingi hetk see muutus ja peale seda nad enam ei avalda oma C vitamiini päritoluriiki, seega saab ise teha järeldused, sest firma, kes saab oma tooraine defitsiitsest riigist nagu see Šotimaa täna on [põhimõtteliselt oleks see nagu privileeg], siis tahetaks seda kindlasti ka öelda [tavapraktika]. Siiski on neil muidugi kõik tooted testitud nagu ikka, aga kui ostjal on põhimõte, et ei soovi Hiinakat, siis oleks see taustainfo, mille põhjal otsus teha.

Veel sellele Solgari Ester C vitamiinile, kuidas pakile kirjutatakse, lisa näide. CGN C vitamiini konteineril on kirjas Gold C, mis oleks siis eesti keeles "C kuld", aga me ei kipu ju kohe järeldust tegema, et purki võiks olla lisatud C vitamiinile veel juurde kulda või kulla ioone? See on ka lihtsalt üks marketingi termin, et toodet atraktiivsemaks muuta.




Niisiis, kui tahaks teada rohkem mingi toote kohta, siis tasub alati teha päringuid ja küsida toote kohta kogu info, mis on ostjale oluline. See motiveerib ka tootjat paremale esitlusele ja paremate toodete tootmisele, sest tarbijat aina enam huvitab toote puhtus ja kõrge kvaliteet 💚 


Viimati uuendatud 21.12.2019

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.