Maitseained ja ETO☠️

Kes oleks teadnud, et maitseainete valimine võib olla ka "trikiga"?


Maitseained on reeglina ühe kantserogeense ainega töödeldud (etüleenoksiid e. ethylene oxide e. ETO), aga osad firmad pööravad sellele tähelepanu ja teevad puhtalt.
Mujal pole kunagi seda märget näinud (Eestis ka mitte).
Isegi kui valime "öko" märgisega toote, ei ole meil garantiid 😓

Samas ei pea pead norgu laskma, on olemas firmasid, kes pakuvad aromaatseid ja väga hea maitsega maitseaineid. Vaata allpool katsetatud nimekirja.
Maitseainete ETO vabade vastu vahetamine pole ka kuigivõrd kulukas pikema aja peale, sest maitseaineid läheb niivõrd vähe 🤗

Selle aine osas teadlikkuse tõstmine on ka Eestis olulisel kohal, meie oma Põllumajandus- ja Toiduamet räägib sellest ainest nii:

Etüleenoksiid on biotsiid, mida kasutatakse Euroopa Liidu välistes riikides laialdaselt toidu steriliseerimiseks, ja selle pikaajaline tarbimine võib inimese tervisele omada kantserogeenset mõju. Enamjaolt satub etüleenoksiid tootesse tooraine või lisaaine kaudu, mida on päritoluriigis eelnevalt steriliseeritud Salmonella ohu vältimise eesmärgil.

Etüleenoksiid on gaasiline desinfitseerimise vahend, mida võidakse kasutada Aasia ja Aafrika riikides vürtside, seemnete ning toidu lisaainete (nt jaanileivapuujahu E410) steriliseerimiseks, et vähendada Salmonella esinemist toidus. Etüleenoksiid on liigitatud genotoksiliseks kantserogeeniks, mis võib põhjustada leukeemiat, rinnavähki, loodete väärarenguid, iseeneslikku aborti jne.



Näited headest firmadest, mis "pääsesid kaalukausile". Sai nopitud kõik ilma sidrunhappeta ja soolata välja, mis imelised:

• Suitsu paprika https://iherb.co/3iehNNTq.

https://iherb.co/zuNbnTj ürdid, ülihea maitse annavad toitudele. Need taimed seal nõks suured, sai, jahvatatud väiksemaks. Klaastops. https://iherb.co/wq4QRbZa.

https://iherb.co/jt7pNAiN karri, pole paremat kunagi saanud, kui see.

• pipra pallid pipra veskisse https://iherb.co/YfVB6Yt. See sai kindlalt ostetud, et oleks ETO vaba. Piparaga saab ka soola koguseid vähendada.

• Piparde segu klaaspurgis https://iherb.co/YshjRvAk. Kui tühi saab täita musta pipra pallidega.

https://iherb.co/eEzDL15. Vahtra kommide https://bit.ly/Vahtra-kommid tegemiseks graanulid.

https://iherb.co/1DPdhC44 Tseilon kaneel (alati parem valik, kui kaneel Cassia).

• neil on ka Pupkin Pie Spice https://iherb.co/6Fms6YVm, mis on eestlastele piparkoogi maitseaine, ideaalne piparkookidele/küpsistele, nii hea seguga kooslus 👌
Kui piparkoogi isu kevadel/suvel/sügisel peale tuleb, saab kaneeli asemel kaera küpsistesse (https://bit.ly/Kaeraküpsised-MM) 😘

Siin plastiktopsis ETO vaba keskmine kogus, maitse sama hea, täiteks nt klaaspurki https://iherb.co/duZ8VPG

• Vana klassika, sibula graanulid, on väga head https://iherb.co/uBb1JdTv (graanulid ei tolma nagu pulber seda teeb).

• Paprika pulber klaaspurgis https://iherb.co/GVSbfWTx, väga rikkalik maitse, võrreldes nt kohalike poodide omaga. Nagu ka kõigil teistel maitseainetel.
Täitepakk paprika pulber konteineris https://iherb.co/KC2nTqxt, oli soodne pakkumine, sai riski peale välja mindud, aga sama hea, kui klaaspurgis kallim firma. ETO vaba ikkagi ja öko.

• Oregaano täitepakk https://iherb.co/3ktWJdMe, no taevalik maitse, milline lõhn, nii värske, palju rohkemate maitsenüanssidega, kui tavaliselt oregaano on. 

• Cajun (ametlikult mereandide maitseaine) klaaspurk https://iherb.co/1DPdhC44.
Plastops, suurem kogus, nt täitepakiks https://iherb.co/pThd7d1d sama hea maitse. Taevalik segu, nii hea maitse teeb toitudele. Eestlase tuimale maitse eelistusele vägagagi hea start, pole vütsikas, kergelt paprikane, mõnus ja rahulik maitseaine, aga nüansirohke ja hea. Mõlemad ka ETO vabad.

Neid saab kasutada nt pasta/kinoa/riisi/hirsi maitsestamiseks. Annab huvitavaid maitseid ja saab vahetada iga kord kooslusi, väga kiidetakse:

Nt küüslaugu graanulid (täitepakk https://iherb.co/TDskL1jQ, nagu ikka väga head, ETO vaba ja öko ka) + mõni ürtide maitseaine (Pizza/Itaalia/Till/Petersell jms.) + spets segu maitseaine (Poultry/Cajun//Karri/suitsu paparika jms.).
Tavaliselt kolmest valikust segu. 

Spets maitseainete segud puhtad:
• Ametlikult linnuliha maitseaine (Poultry) https://iherb.co/fJ13TNoH. Salveid hästi tunda.

• Artisan https://iherb.co/4V3bmhMT, plast tops suur kogus, soe, india pärane, natuke Baharati laadne "piparkoogine".

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.