Ideenurk: millega pesta hambaid?

Kuidas leida "kõigevaba" hambapesuvahend? On igasugu häid lahendusi tegelikult, nagu näiteks...




  • Viiruki eeterlik õli Now Foods, Essential Oils, Frankincense, 1 fl oz (30 ml) (LINK) 100% eeterlik õli (lad.) Boswellia Carterii. Erinevate firmade viiruki eeterlik õli saab väga erineva maitsega olla. Mõne teise firma toodang saab isegi olla nii vänge, et hambapesu ei tundu meelt mööda. Now Foods'i viirukiõli aga on kergelt tsitruselise maitsega, aga ei "kõrveta" nagu tsitruseline eeterlik õli. On väga mahe, peseb hambad säravpuhtaks. Pannakse hambaharjale vastavalt soovile, kõige mugavam 1-2 tilka. Ei jäta suud õliseks.

  • Hambapulber Christopher's Original Formulas, Herbal Tooth & Gum Powder, 2 oz (60g) (LINK). Maitse tugev, vürtsikas, nelgine ja samas magus steviane. Maitse eelistusele kohaselt väga individuaalne, kas meeldib. Sellel firmal on väga teadlikud koostised nii toidulisanditel, kui ka muudel toodetel nagu see sama hambapulber. Peseb hambad väga puhtaks! Pulber, mis on värvuselt beežikas-pruun, ei määri permanentselt nt kraanikaussi, vaid kergesti veega ära uhutav. Kasutamine: märg hambahari pulbri sisse ja hambaid pesema. Kuna pulber on üsnagi kange, siis piisab ka poole hambaharja ala pulbriga kokku panemisest. Väga hea igemetele.
Koostis: öko põldosi, öko piparmünt, loodusest kogutud tammekoor, öko nelk, loodusest kogutud koldpuu, loodusest kogutud porss (mari, selle taime juure koor), loodusest kogutud jalakas, öko stevia. Ei ühtegi, täite-, säilitus-, ega mürgist (või poolkahtlast) ainet!
Osad koostisosad kasvavadki ainult Ameerikas.
Kuigi on pruun, siis hambaid ta pruunikaks või beežiks ei muuda!
Purgist jätkub kauaks, nagu hambapasta tuubiga, ei saa kiiremini otsa.

  • Hambapasta Redmond Trading Company, Earthpaste, Amazingly Natural Toothpaste, Unsweetened, Spearmint, 4 oz (113 g) (LINK). Nagu tavaline hambapasta, aga ei vahuta. Haruldane bränd turul, sest on tõepoolest "kõigevaba". Tekstuur ja maitse meeldiv. Maitse pole kange, vaid väga mahe, sobib ka lastele. Maitse pole ka mitte magus, selline paras ja mõnus. Sellest pastast veel saab lugeda siit.
Koostispuhastatud vesi, toidu redmond savi, redmond sool, rohemündi eeterlik õli, mentool, teepuuõli. 
Mida me siit ei leia, mis praktiliselt igas "halvas" hambapastas on olemas? 
- Glütseriinivaba (takistab hammaste remineraliseerumist, sest katab hambad "kilekoti" taolise kihiga, uuri siit lähemalt http://bit.ly/Glütseriin)
- Naatriumfluoriidivaba (närvimürk, loe siit lähemalt. Kaltsiumfluoriid oleks küll väga kasulik komponent ja hammaste remineraliseerija, aga seda ei lisata hambapastadesse, ootame uusi tegijaid 😇)
- Kunstlike magustajate vaba (nt ksülitool, mannitool, sorbitool, aspartaam jne)
- ja muude kahjulike ainete vaba


Earthpaste on toodetud Kalifornia osariigis, seetõttu on paljudel sealse osariigi toodetel peal märge:

"[California Residents Proposition 65] Warning: This product contains trace amounts of lead, a substance known to the State of California to cause birth defects or other reproductive harm. This product may not be appropriate for consumption by children or pregnant women."

Tõlge: "See toode sisaldab jääknäitudes pliid, mis Kalifornia osariigi andmetel on aine, mis põhjustab sünnidefektne ja muid reproduktiivorganite kahjustusi. See toode ei pruugi olla sobilik tarbimiseks lastele või rasedatele".

Lööb pahviks, eksole? Muidugi, kui ei tea tausta. See hoiatus on Kalifornias ka lõbustusparkide kõrval, rääkimata mullast või ökokaupadest! Firma kirjutab ka sellest pikemalt oma veebilehel http://www.earthpaste.com/prop65/lead/ selgitamaks selle hoiatuse tagamaid. Hambapasta tootja lehel tuuakse välja, et toote loomulik plii sisaldus on väiksem kui ökotoodetes


Tuleb tõdeda, et tahes tahtmata kõik asjad sisaldavad pliid, arseeni jms, "traces amount" (jääk). Erinevus on see, et seal osariigis on kohustus peale märkida, kõrval osariigis, Euroopas ja mujal ei ole. Selle loogika järgi ei tohiks ühtegi puuvilja, toitu, savi, vetikat või vitamiini tarbida, sest kõik sisaldavad nüüdisajal "mingeid aineid", osad rohkem osad vähem, aga 100% jääkkoguste vaba pole. Sama ka öko kaupadega kahjuks... 
Sai mitmeid päringuid Kalifornia firmadele esitatud, kes peavad neid märked peale panema, vastati ka labori analüüside selgitustega, siis tuli see sobing välja, et tooted ei erine koostiselt kuidagi teiste samaväärsetega või on vabalt ka paremad.
Kui see kohustus oleks üle maailma, siis oleks kõikidel toodetel nagu suitsupakkidel praegu hoiatus peal...
Kõrval osariigi tootel võib veel hullem labori uuringu tulemus olla, aga märkima ei pea...
Ja mis siin Eestis/ Euroopas veel toodetakse, ega kunagi ei tea...




Ja veel lahendusi, kes tahavad proovida:
  • Aktiivsüsi on suurepärane, aga miinus on see, ta on abrasiivne, seega võib aktiivsütt kasutada max 2-3 korda nädalas hammaste pesuks, muidu lihtsalt kulutab vaaba maha. Samas peseb hambad väga puhtaks. Miinus on ka see, et pestes lendub kergesti laiali ning ümbruskond on söe pritsmeid täis), veel ideid, mida aktiivsöega saab teha leiab siit.
  • Kookosõli on suurepärane, aga miinus on see, et hambahari, käed ja suu ümbrus on pärast rasvased. Hambad saab aga väga puhtaks.
  • Kurkum (öko LINK) on suurepärane, aga miinus on see, et ta on tugev värvi andja, hambaharja ei saa puhtaks mitte kunagi 😀 ja suu ning käed jäävad ka kollaseks mõneks ajaks, kui pulber või värske juur satub mujale kui suhu.


Märksõnad: Shavegrass põldosi, White Oak tamm, Cloves nelk, Prickly Ash koldpuu, Bayberry porss, Slippery Elm jalakas, hambad, pesemine, igemed, ige, suuhügieen.


Viimati uuendatud 19.12.2018

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.