Vetikasõprade paradiis

Mida neist vetikatest oodata? Kuidas maitsevad? Milline on tekstuur? Kuidas kasutada? Mida teevad? Kas on ohutud tarbida?

Vasakult
1) Laver (LINK)
2) Dulse (LINK) ja Dulse helbed (LINK) või ise jahvatada
3) Wakame (LINK)
4) Kombu (LINK)
5) Nori (LINK)




Kas vetikaid süües võiks muretseda raskemetallide pärast? Kusjuures ei, vetikad on nii disainitud, et kui neil isegi on sees raskemetalle, siis nad 
ei vabastu kunagi kehas. Nad on juba kehas olevatele raskemetallidele (ja ka pestitsiididele, toksiinidele, radiatsioonile jm. pahalastele) nagu magnet ja korjab need kehast kokku ja viib ohutult välja! Juurde võib manustada koriandrit (tilkadena LINK), mis aitab veel omakorda väljutada aineid, mida kehas pole vaja.




1) Laver (LINKPorphyra umbilicalis, vali Atlandi ookeani vetikas (mida see ka on), puhtamad




Värv - tumepunane
Maitse - delikaatne, toornorile väga sarnane
Tekstuur - õhuline, krõbe
Kasutamine - sobib igale poole, suurepärane ka lihtsalt snäkiks, suppidele, salatitele jms. roogadele.





2) Dulse (LINK), see söödav merevetikas, seob kehas lisaks elavhõbedale plii, alumiiniumi, vase, kaadmiumi ja nikli. Elavhõbeda eemaldamisel on Dulse võimsaim. Satub seedetraktis sügavatesse peidetud kohadesse, et leida elavhõbe ja viia see kehast välja. Dulse on raskemetallide väljaviimisprotsessi viimistleja, kus see käärsooles ootab ja korjab veel kokku viimased jäägid ning väljutab need. Puhastamise käigus läbib Dulse ajuverebarjääri.
Dulse (ja teised Atlandi vetikad) jätavad kehasse maha 50 erinevat hästi omastuvat mineraali, mis aitavad keha mistahes vajakajäämisi remontida. Kasulik hammastele, luudele, kõõlustele, sidemetele ning suurepärase toimega haigustele, mis on põhjustatud kogunenud raskemetallidest nagu näiteks Alzheimer, ADHD, epilepsia, või aju udusus.
Väga hästi sobilik ka inimestele, kellel külma ja kuuma aistingud vahelduvad kergesti või/ning on emotsionaalselt (üli)tundlikud, Atlandi vetikad aitavad seda edukalt maandada ja stabiliseerida.
Dulse on tervendavaks mikrotoiteaineliseks toiduks ja antiseptikuks kilpnäärmele. Lisaks võib see tappa ja/või aidata kaitsata Epstein-Barr viiruse eest (see on praktiliselt kõigil inimestel erinevates faasides, nakatumine väga kerge), parandada kilpnäärme kude, vähendada sõlmede suurust ja suurendada kilpnäärme hormoonide tootmist. Ennetab kilpnäärme vähki.




Värv - tumepunane.
Maitse - intensiivne, tugevalt vetikane, meeldivuselt jagunevad inimesed kahte leeri, kas meeldib või ei meeldi.
Tekstuur - õhuline, suus sulav, kergesti rebitav nagu õrnalt niiske paberi moodi, leotatult kergelt lagunev, väga pehme.
Kasutamine - sobib igale poole, kui meeldib, siis suurepärane ka lihtsalt snäkiks ja salatitele jms. roogadele, kui ei meeldi, siis suppidele/smuutidele lisades pole ebameeldiv tarbida.



3) Wakame (LINK) - toor.



Värv - tumeroheline.
Maitse - üsnagi intensiivne, vetikane.
Tekstuur - kõva, leotades krõmpsuv.
Kasutamine - sobib leotatult, muidu on liiga kõva süüa, kui meeldib, siis leotatult salatina ja suppidele.

Wakame (roheline) ja Dulse (punane) leotatult salatina




4) Kombu (LINK)



Värv - beežikas roheline.
Maitse - tugev, vetikane.
Tekstuur - väga kõva, lõigata väga raske, närida pole võimalik, kuivõrd ainult lutsutada natukene. Tänu oma tekstuurile väga edukalt jahvatatav.
Kasutamine - kui kasutada ribadena või suuremate tükkidena, siis on kuumutatud toitudes väga vetikane, vetikas on krõmps ja muudab toidu nagu kiselja struktuuriga ehk käitub kui paksendaja, seepärast tasub Kombu jahvatada ja kasutada ca 0,5 tl liiri peale suppides, lisab väga erilise ja mõnusa (asendamatu) maitsenüansi ja supil paksendus pole häiriv või tunda, lihtsalt igati supile omane tekstuur.






5) Nori (LINK)



Värv - läikiv tumeroheline.
Maitse - pigem delikaatne, vetikane.
Tekstuur - mure nagu õhuke paber, leotades kergelt lagunev
Kasutamine - sobib nii leotatult, kui niismaa snäkina süüa, eriti maitsev sushi ümber.






Lisalugemist:
Laver 
- https://www.eatweeds.co.uk/laver-porphyra
- MM 🍊 elumuutvate toitude raamat (LINK) lk 368, 369




Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.