Ülevaatlikult B grupi vitamiinidest

Hea on valida toode, mille B vitamiinid on ka looduses esinevad ja võimalikult kasulikes vormides kehale.




B kompleksi vitamiinide kogused (mobiili vaates keera ekraan horisonaalseks)


B vitamiinValimisel eelista neid hästi-omastuvaid vorme
(otselinkidega)
70 kg inimese vajadus päevasIdeaalselt B kompleksi ei ole olemas, piisab ka:Vormi mitte parim valik
B1tiamiin50 - 100 mg50 mg
B2riboflaviin100 - 400 mg37,5 mg
B3niatsiin500 - 2000 mg50 mgniatsiinamiid
B4kolliin500 mgtavaliselt puudub B kompleks vitamiinide preparaadis
B5pantoteenhape500 - 1000 mg250 mg
B6püridoksiin1190 mg500 mg
B7 (H)biotiin0,5 - 1 mg0,5 mg
B8inositool1000 - 1500 mg100 mg
B9folaat10 mg1 mgfoolhape, kunstlik, ei esine looduses, võib takistada folaadi imendumist
B12metüül- kobaamiin100 - 200 mg5 mgtsüaanokobalamiin, kunstlik, ei esine looduses
B15pangaamhape200 mgtavaliselt ei ole B grupi vitamiinide kompleksis
B17amugdaliin250 - 500 mg5 aprikoosi seemet

Kui palju antakse lastele: 100xlapse kaal/70 võib 1/3 rohkem, sest laps on arenev organism.

✿ Väldi lisaaineid tootes (pane märksõna Vitamiini ABC otsingusse, kõigi nimistus olevate lisaainete "pahupooled" on kajastatud):

  • Pagaripärm Saccharomycetes ja tema edasiarendused
  • Glütseriin (E422)
  • Naatriumbensoaat (E211)
  • Parabeenid
  • Maltotekstriin (ebavajalik sünteetiline magustaja)
  • Aspartaam (E951)
                                                            
Parima hinna, kvaliteediga ja toimeaine sisalduse koguseliselt B kompleks iHerbist (otselink)Hind olenevalt dollari kursist: 7,83€. 

1 kapsel sisaldab:
B1 (tiamiin) 50mg
B2 (riboflaviin) 37,5mg
B3 (niatsiin) 50mg
B5 (pantoteenhape) 250mg
B6 (püridoksiin) 50mg
B7 (H) (biotiin) 250mg
B8 (inositool) 100mg
B9 (folaat) 200mcg
B12 (metüükobalamiin) 150mcg

B2 vitamiin muudab uriini ajutiselt erkkollaseks. 
B3 vitamiin võib põhjustada punatavat nahka ja kuuma-külma tunnet, see on ohutu ja mööduv, hiljem preparaadi tarvitamisel seda ei teki, kui tekib B3 küllastumine.

Juurde vaja kompleksile B6, B9, B12, sest neid on preparaadis veidi vähe.


Muude B grupi vitamiini komplekside võrdlust vaata siit.

Jätkub 60 päevaks, kui võtta 1 kapsel   päevas (2 kuud).
Erinevad B-vitamiinid õigetes vormides.


Pildil B kompleksi kapsel suurus võrreldes SD kaardiga (pisike mälukaat ca cm pikkusega). Suuremad kaplslid on tavasuurusega, mis B kompleksi purgis on. Kuna aga kapslid on lastele liiga kanged saab osta iHerbist tühje kapsleid nr #2 suurusega (väga väikesed) [LINK] ning ühes suurest kapslist saab 4 väikest lastele. 200 kapslit purgis, hind 3,91€.


Juurde B6 (otselink) (8
,64€), jätkub 50 päevaks (alla 2 kuu), kui võtta 2 kapslit päevas, kui lapsed on piisavalt suured ja suudavad kapsleid võtta, sobib anda lastele. NB! kapsli sisu on mõru: 


B9 (otselink) (9,94), jätkub 100 päevaks (üle 3 kuu) kui lapsed on piisavalt suured ja suudavad kapsleid võtta, sobib anda lastele.




B12 (otselink) (14,36€), sobib anda lastele, maitseb nagu komm, väiksematele lastele võib teha 4ks või 2ks. Parem, kui pihustatav vorm, sest ohutumad vältimist vajavaid lisaaineid.



B17 (otselink), juhuks, kui Eestis ei müüda või on kallim (18,40€) ca 0,5 kilo: 





Ülejäänud põhjalikult uuritud B kompleksid ei ole nii heade näitajatega, palju pakutavast on ebavajalikke lisaaineid täis, mida tasub vältida ning, millest osad on suisa kahjulikud, vt võrdlust.


B grupi vitamiinide tegevusvaldkonnad:

✿ B1 - Vajalik maohappe sünteesis. Osaleb rasvhapete, süsivesikute, aminohapete
lõhustamises ja ajutegevuse talitluses.
Vaeguse tunnused: töövõime langus, väsimus, isutus, masendus, mälulüngad, pisted jalataldades, iiveldus.

✿ B2 - Immuunsuse stabiliseerija, osaleb rakkude ja kudede uuenemisel ja rasvade, süsivesikute ning proteiinide põletamisel. Teeb nauditavamaks suguelu. Kaitseb aneemia eest. Hävitab vähieelseid rakke. Tugev antioksüdant. Suurendab nägemisteravust, kaitseb silma sarvkesta, kasvatab kudesid, kiirendab vigastustest paranemist. Tagab naha, limaskestade, juuste ja küünte normaalse kasvu.
Vaeguse tunnused: naha sügelus, ekseem, väsimus, valud silmades ja pisarate vool.

✿ B3Kaitseb pellagria ja südamehaiguste eest. Hoiab tasakaalus vere kolesteroolisisaldust. Remondib pragunenud veresooni. Hea mõju pruuniks päevitamisel, nahale, sooltele, närvidele. Sünteesib kasvuhormooni. Toodab suhkrust, rasvast ja proteiinidest energiat. Laiendab kapillaare, aidates kudede verevarustust. Takistab juuste hallinemist.
Vaeguse tunnused: rahutus, ülienergilisus, skisofreenia, ajunõrkus.

✿ B4 - Bioloogiliselt on tähtsaim fosfokoliin, mis on oluline mitmetes sünteesides, osaleb letsitiini ja metioniini anabolismis. fosfolipidide, neuromediaatori atsetüülkoliini sünteesis, müeliini ehituses, kolesterooli metabolismis.
Koliini defitsiidi tekkimine on ebatõenäoline, kuna inimene saab seda toiduga, siiski imendumist pärsivad alkohol, kohv ja rohke suhkru tarvitamine.
Vaeguse tunnused: rasva ladestumine maksas, hemorraagia, vererõhu tõus, ateroskleroosi süvenemine.

✿ B5 - Osaleb adrenaliini tootmisel, soodustab haavade paranemist, tugevdab immuun- ja närvisüsteemi. Kaitseb südamehaiguste ja artriidi eest, ravib artriiti.

✿ B6Töötleb proteiine ja rasvu, leevendab suhkruhaigust, tagab punaste vereliblede moodustumise. Kaitseb vähi eest, tugevdab immuunsüsteemi, takistab lihaskrampide teket. Kõrvaldab depressiooni. Aitab lastel autismi puhul, eriti koos magneesiumi manustamisega.
Vaeguse tunnused: närvilisus, nahaprobleemid, aneemia.
Vajadus: 17mg/keha 1 kg kohta. Autismi puhul kasutatakse megakoguseid – kuni 3000 mg/päevas (50 mg/kg kohta).

✿ B7Osaleb rasvhapete sünteesis, rakkude kasvus. Tegutseb ka juuste ja küünte hüvanguks. Vitamiini H toimet pärsivad liigne alkohol, antibiootikumid, sigaretid ja kange parkaineterikas tee, toores munavalge.
Vaeguse tunnused: isutus, põletikuline ja paistes keel, lihaste valulikkus, kuiv ja ketendav, sügelev ja hallikas nahk, unetus. Kestva puuduse tunnuseks on spetsiifiline nahahaigus – seborröa ehk patoloogiline rasuvoolus naha rasunäärmetest, depressioon, letargia, hallutsinatsioonid ning halveneb juuste seisund (väljalangemine, kiilaspäisus).

✿ B8 - See vitamiin sünteesitakse organismis. Sünteesi pärsivad antibiootikumid ja sulfanüülamiidravimid. Lipotroopne mõju maksale, osaleb mao ja soolestiku motoorika regulatsioonis, toetab närvisüsteemi normaaltoime seisundit, osaleb valkude ja süsivesikute ainevahetuses, stimuleerib soolestikus teatud tüüpi bakterite kasvu.
Inositool aitab transportida rasvu maksa, kontrollib ka kolesterooli sisaldust veres. Sisaldub rakumembraanides ja müeliinis, mis hõlmab närvilõpmeid.
Vaeguse tunnused: depressioon, diabeet.

✿ B9 - Soodustab geneetilise koodi edastamist lapsele. Kaitseb vähkkasvajate eest ja kiirendab südamehaigustest paranemist. Hädavajalik keharakkude pooldumises. Ravib astmat ja allergiat.
Vaeguse tunnused: letargia, äärmine väsimus, kergärritatavus, unetus ja ajunõrkus.
Folaat – naturaalne, foolhape – sünteetiline.

✿ B12Tagab vereloomes vere punaliblede normaalse arengu, närvide ja naha häireteta toimimise. Aitab vältida südame- ja veresoonkonna haigusi. Väldib neuroloogilisi haigusi põhjustava aminohappe homotsüsteiini liigset esinemist.
Ainsana kõigist vitamiinidest sisaldab koobaltit, mida on vaja punaste vereliblede tootmiseks ja närvisüsteemi stabiliseerimiseks. B12 suurtes kogustes (kuni 200 mg) ravib skisofreeniat, depressiooni ja teisi psüühilisi haigusi.
Vaegus tekitab närvihaigusi, näiteks Parkinsoni tõbe.
Väga hästi mõjuvad tsink ja B12 üheskoos.

✿ B15Leevendab suhkruhaigust, likvideerib veresoonkonna lubjastumist. Toimib hapnikupuuduste kõrvaldajana, aitab maksa talitushäirete puhul. Ravib alkoholismi.

✿ B17 - ehk leatrile. Vähi ja astma ravi, vereringe soodustamine, hea enesetunne. Taastab kehas ainete tasakaalu. Sisaldab mürgise tsüaniidi (sinihappe) mittemürgist eelvormi. See tapab ainult vähirakke.
Leidub kõikide luuviljaliste tuumades (aprikoosid, kirsid, ploomid jne), mõrumandlid, õunaseemned, kikerhernes, värskekapsa mahl.


Praktikaid:

Sümptomite ja taastumiste näited.
Alaseljavalu 70kg inimese näitel.
Kõikide B-grupi vitamiinide (LINK) manustamine
B1 (tiamiin) 100mg
B2 (riboflaviin) 150mg
B3 (niatsiin) 100mg 
B5 (pantoteenhape) 100mg
B6 (püridoksiin) 1000mg
B7 (H) (biotiin) 1mg
B8 (inositool) 100mg
B9 (folaat) 2mg
B12 (metüükobalamiin) 10mg
Lisaks veel (põletikku rahustava eesmärgiga): Boor
C-vitamiin 3000-5000mg (c-vitamiini manustamine kuni 3 korda päevas lisaks)

Selg on heas korras mõne tunni pärast, vaja korrata kuuri iga päev kuni valude kadumiseni (tavaliselt on 1 nädal piisav).
Keha toetav tervendamine, mis annab vajalikke vitamiine, mitte ei reosta keha medikamentidega, mis tõmbavad lihastest ja luudest veel viimased vitamiinide ja mineraalide jäägid välja!

Hea uni: manustada 20 mg metüülkobalamiini enne magamaminekut ca 30 min.
Veel võimalusi unetuse korral: B12 (metüülkobalamiin) 20 mg (LINK) + 5 mg melatoniini või 250-500 mg B3 vitamiini (niatsiin) 30 min enne magamaminekut. Tavaliselt mõlema toime kestab nädala ja siis vaja uuesti võtta. B12 töötab koos B9 vitamiiniga, peaks juurde võtma folaati 1 mg (foolhappe eelvorm, mis on palju parema omastuvusega, kui foolhape). Niatsiinina B3 vitamiin tekitab tavaliselt ajutist punast löövet ja kerget sügelust, veri (hapnik) viiakse ka kõige väiksematesse kapillaaridesse, mis on väga kasulik. Meetodid sobivad ka rasedatele, imetamise ajal ja töötavad ka suure stressi korral.

***
Teadmiseks, kes tegelevad teadliku unenägemisega (Lucid dreaming).
Esimesel õhtul võttes 50 mg B12 (metüülkobalamiini) on unenäod veidi tugevamad kui tavaliselt.
Teisel õhtul võttes 50 mg B12 on unenäod sama reaalsed, ergud ja värvilised, kui päriselu ja unenägudest on raske välja saada.
Kolmandal õhtul samamoodi, siis piisab juba väiksematest kogustest (20 mg). 
Hea võimalus katsetada unenägude suunamist ja teadliku unenägemise praktikaid ning hirmudega tegelemist.

Töötab ainult LEX B12 (LINK) preparaadiga.


Uuri lisa:
aigarsade.com Vitamiinidest ja mineraalidest
http://lennukad.blogspot.com.ee/2015/02/vitamiini-b12-kasutusvoimalused.html
https://www.meravita.ee/vitamiinid/b4-vitamiin-koliin/
https://lugedestargemaks.blogspot.com.ee/2015/02/b4-vitamiin.html
http://www.vitamin-b17.eu/
http://www.sojapood.ee/amugdaliin-b17-vitamiin/
Raamat saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus, Angelika Erin 
Metüülparabeen http://www.livestrong.com/article/21581-dangers-methylparaben/
propüülparabeen https://www.truthinaging.com/ingredients/propylparaben
Foolhape versus folaat https://draxe.com/folate-deficiency/


Viimati uuendatud 6.10.2019

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.