Glütseriin





Glütseriin
on suhkru alkohol (polüool e. polüalkohol, suhkru ja alkoholi molekulide hübriid) ja keha ei suuda polüoole täielikult omastada. Polüoolid saavad olla seeduvad vaid osaliselt (või ei seedu üldse) ehk inimkeeli tähendab see seda, et aine jääb seedekulglasse kauemaks kui tavaliselt seeduv toit (toit aga polüoolid sh glütseriin ei ole) ning stimuleerib tootma kiirelt mikrooganisme, mis eritavad mitmeid ärritavaid ainevahetusprodukte

Meile veel üks tuntumaid polüoole e. suhkru alkohole on nt ka ksülitool (muud -ool lõpuga magustajad on ka samas kategoorias nagu glütseriingi). Ksülitool samamoodi hoiab vett kinni.

Glütseriini kasutatakse lubrikandina, lahustina, magustajana ja antifriisina. Biodiisli ja seebi tootmise jääkprodukt, kasutatakse ka dünamiidi valmistamiseks (nitroglütseriin). Kui pole juurde kirjutatud, et tootes on taimne glütseriin, siis on saab tootes olla ka "klassikaline" glütseriin, mida üldiselt toodetakse searasvast ning selle tootmiseks kasutatakse ka kantserogeenseid aineid (mis omakorda jäävad ka lõpp-produkti mingis koguses) või sünteetiline glütseriin, mida toodetakse maisisiirupist või naftast. 

Tihtilugu on toodetele lisatud taimset ja/või öko (orgaanilist) glütseriini. Taimne, orgaaniline koostisainete kirjelduses mõjub rohkem usaldusväärselt ja uinutavalt. Siiski, siiski, glütseriini toimed jäävad samaks. 

Määrid peale glütseriini sisaldivat kreemi, murekoht on see, et 
- glütseriin mitte ei lisa niiskust, vaid tõmbab seda keha sügavatest kudedest. 
- nahale mooduv kaitsekiht reklaami järgi on hoopis sama hingav nagu kilekott nahale 😬
- võib tekkida "sõltuvus" - kui kreemi ei kasuta, on nahk jälle kare.
- kui vaevab dermatiit (või mingi mu taoline naha probleem), siis glütseriin nahahooldustoodetes saab süvendada naha kuivust, hoiatavad asjatundjad. Soovitatakse kasutada hoopis sheavõid (näiteks see toor e. rafineerimata lugupeetud eeterlike õlide firmalt Aura Casia LINK) (isetegijad teevad sheavõist tihtilugu kreeme, väga popp, ei saa salata, tõhus ka🙏), jojobaõli jms.


Mistahest allikast (sh taimne, öko)  glütseriin tõmbab paraku kudedest niiskust välja, kuivatab (seob niiskust). 

Puutudes kokku hammastega katab need kileja kihiga, mis takistab hammastel omastamast toitaineid (vitamiine ja mineraale) ja seeläbi hambad lagunevad (re mineraliseerumine on takistatud), hambaid peab loputama 20 korda, et seda kihti maha saada. Võib-olla seepärast ongi hammaste kahjustused üks polüoolide (sh glütseriin) kõrvaltoimeid, sest need põhjustavad suuõõnes happesust, mis põhjustab hambaemaili erosiooni.


Seespidiselt tarbides see samamoodi tõmbab kudedest vett enda lähedale (makku, sooltesse, oleneb, kus ta on liikumisprotsessis on). Samamoodi ka veres. 
See hoiab vett/niiskust kehas kauem (võimalik lisaprobleem inimestele, kellel mured tursetega). Võib-olla seepärast ongi kaalu tõus üks glütseriini tarbimise kõrvalnähtudest. 

Suukaudselt manustades võib glütseriin põhjustada kõrvaltoimeid nagu näiteks peavalud, pearinglus, seedehäired, puhitused, iiveldus, oksendamine, janu ja kõhulahtisus. Glütseriin on sama kaloririkas (4,3 kcal/g) kui valge suhkur (rafineeritud sahharoos).

Glütseriin on mittestandartne keemiline allergeen.

Ärritunud soole sündroomiga inimestel (loomadel) võib polüoolidega (sh glütseriin) olla rohkem kõrvalnähte.

Glütseriin ei sisalda etanooli, et inimestel, kellel on alkoholi probleem, ei pea glütseriini pärast muretsema, et see võiks sisaldada sellist tüüpi alkoholi, mis ajaks joomise tungi peale. 


Glütserool on "kangem" glütseriin (kõrgema kontsentratsiooniga). Märgistatud E422. Taimne glütseriin on valmistatud valdavalt sojaubadest.



Glütseriini teema tagamaad meditsiini maailmast: Dr Brownstein, kirjutanud raamatu Iodine: Why You Need It, Why You Can't Live Without It, tegeles (b) patsientidega, kellel olid kilpnäärme probleemid. Ta suundus holistiliste teemade peale, kuna need on tõhusamad. Niisiis ta 10a praktika sees soovitas oma patsientidele joodi, aga pööramata tähelepanu, mis lahuses jood on. Ta soovitas joodi glütseriini lahust ning selle teraapia tulemusena patsientidel ei läinud konditsioon ei paremaks ega halvemaks (video). 




Võis jääda mulje, et jooditeraapia ei töötanud ja seda koges ta 10a jooksul. Siis avastas ta joodi lahuse vees ja hakkas seda patsientidele soovitama. Ja siis toimus hüppeline areng. Jood mõjus ja enamuses patsiendid said "uue elu". Siis ta avastaski, et glütseriin millegi pärast toimib, kui takisti. 
Sama kogemus ka enne seda, et glütseriini segudega on midagi valesti - tulemust pole. Ja siis sai uuritud Dr Brownstein'i kogemust.

Ja mõttekoht tekib juurde hammaste koha pealt (vt pilti, mikroskoobiga suurendatud hamba pind, videost): 




Põhimõtteliselt on hammas "auguline" 



ja glütseriinil on eriline omadus kandes hammastele, katta need kileja kihiga (ja seeläbi ongi remineraliseerimine takistatud, kõik eluskoed on ise uuenevad, sest läbi "kilekoti" ei pääse toitained ligi), mille eemalduseks kulub 20+ hambapesu korda. Siis mida teeb glütseriin organismi sees? Liigub puutumatult välja? Ei kõla loogiliselt...


Glütseriinist veel siinsiinsiinsiinsiin ja siin
- Teadusuuring polüoolide mõju sisikonnale https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508768/
Osad polüoolid "seeduvad" paremini kui teised. Paistab, et mida väiksem molaarmass (lihtsustatult on see osakeste suurus), seda paremini "seedub". Sorbitool on 182 g/mol, erütritool on 122 g/mol.
Glütserooli molaarmass on 92 g/mol. 

***
Sellest võiks oletada, et on on eelnimetatud -ool magustajatest veel enam "seeduv". Glütseriini osakeste suurus (raadius) on 0,31 nm 😳.
Pharma Grade Glycerine märgistus USP Vegetable Glycerine on kõrgeima puhtuse astmega, Food grade on palju madalama standardiga. 



⚪️  Geelkapslid ehk pehmegeelkapslid on ka kõik glütseriiniga (näiteks D3, K2, D3+K2, magneesium, Dr Ohhira probiootikumid jne jne), 




aga neid ei pea sööma  näiteks saab sisu kapslist välja pigistada. Samas eelistaks ilma glütseriinita kapsleid... Aga mida pole seda pole...  Samas on see glütseriini kogus köömes võrreldes kui peaainena lahusena glütseriin, mis on näiteks glütseriini lahusega tinktuurid (näiteks sipelgapuukoor, B12, greibiseemne ekstrakt jne jne). Pehmegeelkapslite eelis on see, et neid on mugavam võtta.


⚪️  ⚪️  ⚪️   Glütseriinivaba valik


⚪️  Glütseriinivaba hambapastad Earth Paste (LINK), pikemalt koostisest siin.




⚪️  Glütseriinivabad seebid, hea koostisega siin detailidesse.

Lühidalt hiilgavad selles kategorias Dr Ohhira probiootikumidega seep (LINK) ja kitse toorpiima seep (võrratud lõhnad) TerraMia Organics (LINK)



Pikkisilmi sooviks leida ka glütseriini, mürkide ja muude kahtlaste ainete vabasid duššigeele, šampoone ja balsameid ning kosmeetikat. Siiani pole õnnestunud kohata...


⚪️   Glütseriinivaba kreemi- ja seeruminte sari

iHerbis on sari LuxeBeauty (LINK), mis on täiesti ainulaadne, nimelt, kui ka kõige peenemad ökosarjad löövad rinna kummi, kui "puhtad" tooteid neil on, siis jäävad nad LuxeBeautile ikkagi kõvasti alla. LuxeBeauty tooted on ➼GMO-vabad, ➼Gluteenivabad, ➼Alkoholivaba (ainulaadne) ➼Glütseriini (!) ja tema teisendite vabad (ilutoodete maailmas erakordne, glütseriin on tegelikult väga salakaval, sest loob nahale kileja kihi ning tõmbab kudedest niiskust välja, petlikult jääb niisutatuse mulje, aga enda keha niiskuse arvelt) ➼Silikoonõli-vaba (dimethikoon) ➼Sojavaba ➼Vegan ➼Ei ole testitud loomadel. Lisaks kõik võimalikud vitamiinid-mineraalid-aminohapped, mis on lisatud LuxeBeauty toodetele on looduslikud, ei ole kunstlikud ega poolkunstlikud. Kõige kriitilisema pilgu läbi andes hinnangut on tegemist praktiliselt laitmatu sarjaga! 3 toodet on glütseriini ja muu kunstainetega, aga ülejäänud puhtad ja ainulaadselt korralikud. 

LuxeBeauty glütseriinivabad huulepulgad
Ilma maitse ja lõhnata LINK
Vanilje LINK
Popcorn karamelliga LINK
Kookos LINK

Näoseerumid
Lõhnastamata LINK
Kookose LINK
Lavendel LINK

Näo- ja käeseerumid
Lõhnastamata LINK
Greibi LINK
Vanilje LINK
Kookose LINK

Glütseriiniga ja kunstlikud ained ka sees (eraldi välja tooduna, et kogemata reha otsa ei astuks)
Naha säravdaja LINK
Meigi eemaldaja LINK
Noorendamiseks LINK


Märksõnad: 1,2,3-propanetriol, Alcool Glycériné, Glicerol, Glucerite, Glycerin, Glycerine, Glycérine, Glycérine Végétale, Glycerol Monostearate, Glycérol, Glycerolum, Glyceryl Alcohol, Monostéarate de Glycérol, Vegetable Glycerin, plüoolide hulka kuulub ka hüdrogeenitud tärklis (hydrogenated starch). Keemiline valem C3H8O3. Keemiline nimetus propane-1,2,3-triol, organic glycerin.





Loomulikult on koolkond inimesi, kes ütlevad, et kõik, mis on lubatud, ei kahjusta meid (sh aspartaam, naatriumglutaat jne). Igaüks saab ise otsustada, mis on õige 


Viimati uuendatud 20.02.2021

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.