Raud, ferritiin. Ülevaade iHerbis ja Eestis müüdavatest preparaatidest, mis on mõeldud raua taseme tõstmiseks.
Raud (ja vask) on vajalikud punaste vereliblede hapnikuomastamisel. Tugevdavad immuunsüsteemi.
Vaeguse tunnused: kevadväsimus, kahvatu nahk, peavalu, hingeldamine, rabedad küüned, kõhukinnisus, nõrgenenud immuunsüsteem ja halvenenud keskendumisvõime.
Uuringud on näidanud, et ca 60% soolevähiga patsientidest oli raua puudus. Raua puudus teiste vähi tüüpidega patsientidel oli 29% - 41%.
Kus leidub?
Punane liha, maks (heemne raud ei omastu termiliselt töödeldud lihast), oad, munakollane, rohelised lehtköögiviljad, kaunviljad, punased marjad, kuivatatud puuviljad, nõges (kogu loetelu - mitte kuumutades üle 42 kraadi, sest kõrgemal temperatuuril hävinevad vesilahustuvad vitamiinid, ensüümid ja heemne raud).
Keha vajab rauda kuni 65 mg päevas. Raua imendumiseks vajab keha ka kaltsiumi ja C vitamiini. Kaltsiumi saame toidust piisavalt, kui siiski on huvi kaltsiumit juurde manustada on vaja jälgida suhet 1:8 - 1 osa kaltsiumit ja 8 osa magneesiumit.
Vaata täpsemalt, kuidas raua taset saab tõsta toidulisanditega siit.
Teadmiseks: osade raua preparaatide juurde on kirjutatud, mitte võtta koos piimatoodetega, põhjendusega "kaltsium takistab raua imendumist!" Taimedes, kus on raud, on ka kaltsium (ja C vitamiin), mis aitab raual imenduda. Kaltsiumis pole asi vaid piimatoodetes. Imenduvas vormis olev raud (nt taimne raud) sobib kokku taime toiduga, nt puuviljadega.
Spirulina sobib raua tõstmiseks, sest on vetika preparaat. Vetikad sisaldavad rauda ja ka heemsel kujul. Spirulinas on veel palju erinevaid vitamiine-mineraale ning aminohappeid.
Uuri enne preparaadi soetamist:
- kus on see pärit. Väldi Hiinast pärit spirulinat (saastatus raskemetallidega, muu reostus);
- et ei oleks lisaaineid, sest spirulinat saab tabletiks vormida ilma nendeta
- kas on GMO vaba ja orgaaniline (öko)
- pole kuivatatud üle 42 kraadi (kõrgemal temperatuuril hävinevad vesilahustuvad vitamiinid, ensüümid ja heemne raud).
Aga probiootikumid on kasvatatud pärmil Saccharomyces cerevisiae, mis on termofiilse pärmi edasiarendus. Termofiilne e. pagaripärm on pärmiseene liik, mida looduses ei leidu, millel on palju alamrasse (sh Candida). Kasutatakse piiritusetööstuses, õlle kääritamisel ja leibade küpsetamisel - poest ostetav leib-sai, koogid, saiakesed, õlu, kangem naps jne. sisaldab termofiilset pärmi.
Termofiilne pärm on
- kantserogeenne (vähki tekitav ja vähi edasiarengut soodustav),
- muudab seedetrakti mikrofloorat nii, et vitamiini-mineraalid ei saa imenduda,
- tema ainevahetuse jäägid on toksilised (põhjustades immuunsuse langust, erinevaid haigusi, meeleolu kõikumisi jms. kõrvalekaldeid);
- käitub nagu „trooja hobune”, kes lubab organismi tungida praktiliselt kõikidel patogeensetel mikroorganismidel, algul seedetrakti rakkudesse, seejärel verre ning siis vallutab seen koostöös patogeenidega kogu organismi;
- on nii reaktiivne ja eluvõimeline, et mida rohkem seda kasutada, seda rohkem kasvab selle aktiivsus;
- ei hävine inimese kehas ise.
Looduses tsüanokobalamiini ei leidu ja kehasse sattudes käivitub protsess selle elimineerimiseks, mitte omastumiseks. Protsessi kaasatakse kehas olevad vitamiinid ja mineraalid ja seeläbi "lüpstakse" keha vajalikest ainetest veel tühjemaks.
Sünteetilise ainena on preparaati lisatud maltodekstriini, mis on ka tavaliselt GMO (geenmuundatud organismidest). Geneetiline muundamine vähendab toiteväärtust ja tervislikkust. Organismile on see võõras ja kahjulik. Sisaldab pestitsiidide, herbitsiidide jms. mürgiseid aineid (toksilisus, kantserogeensus tagatud). Pakendile ei ole märgitud maltodekstriini sisaldumist.
Maltodekstriini "seedimine" toimub ka samal elimineerimise põhimõttel nagu tsüanokobalamiinil jms. muudel ainetel, mida looduses ei leidu.
Maltodekstriini kasutatakse preparaatides odava täiteainena, magustajana ja tekstuuri paksendajana. Põhjustab kehas järsku veresuhkru tõusu ja langust (mis on nr 1 keha vanandaja), pankreasele suur lisakoormus suure hulga insuliini tootmise näol, kõhupuhitusi, seletamatut kaalu tõusu, allergiaid jms.
Nende kirjelduste alusel saab juba järeldada, et isegi kurikuulus MMS on ohutum.
(võib esile kutsuda pärilikke geneetilisi defekte või suurendada nende esinemissagedust) või sisaldab ainet 1,4 dioksaan (nõrgalt mürgine, arvatavalt kantserogeenne. Laguneb looduses aeglaselt, saastav, kasutatakse lahustajana);
titaandioksiid (E171) - liigitatud potentsiaalselt kantserogeensete ainete nimekirja, põhjustab oksüdatiivset stressi, DNA kahjustusi, viljastumisraskuseid. Võimalikud on ka sünnidefektid, neerude ja maksa kahjustused, sügelus, lööbed, dermatiit jne. Kumulatiivse toimega e. organismi kuhjuv. Värvaine valge pigmendi andmiseks. Keelatud nt Saksamaal;
Hallitust toidetakse tavaliselt geenmuundatud suhkrutega (mais);
suhkur - rafineeritud suhkur, põhjustab kehas järsku veresuhkru tõusu ja langust (mis on nr 1 keha vanandaja);
maitse- ja lõhnaaine veriapelsin - maitse- ja aroomiainetel pole E-numbreid ja nende pakendile märkimist ei nõuta. Võib oletada vaadates preparaadi hinda, et tegemist on kunstliku lisandiga. Kõike, mis on kunstlik, hakkab keha elimineerima, milleks ta kasutab kehas niigi väheseid vitamiine ja mineraale. See põhjustab ka näiteks hammaste lagunemist. Kui organism ei suuda mürke väljutada, jäävad need kehasse ning keha süsteemid hakkavad neid mürke isoleerima. Kunstlikud ained põhjustavad nt seletamatuid põletikke, paistetusi, valu jms.;
askorbiinhape (C-vitamiin) - vaadetes preparaadi hinda ja sisu, ei pruugi olla kasutatud kvaliteetset askorbiinhapet. Askorbiinhapet toodetakse massiliselt Hiinas, mis on reostunud ja sisaldab raskemetalle;
magusaine aspartaam (sisaldab fenüülalaniini) - üliväike ülevaade registreeritud aspartaami manustamisega seostatavatest kehalistest reaktsioonidest: ajukasvajad (kinnitatud loomkatsetel), peavalu, loomkatsetes on
tekitanud epilepsiat, kaalu tõusu, meeleoluhäired nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus. Tekitab ka unetust, pearinglemist, väsimustunnet, astmat. Aspartaam on kumulatiivse toimega ehk mõjud hakkavad avalduma varem või hiljem. Isegi toidulisand oleks väga heade näitajatega, ei kaalu see üle aspartaami kahjustavat toimet. Aspartaamist tekib vaba metanool e. puupiirtus, kui seda kuumutada üle 30 kraadi, sealhulgas ka inimkehas. Seejärel muutub metanool formaldehüüdiks, mis omakorda muutub sipelghappeks. Sipelghapet kasutatakse aktiivainena liimaine ja uretaankihi eemaldamiseks - konkreetselt lõhub kudesid. Teadmiseks: sama ohtlikud on ka aspartaamhappe soolad aspartaadid (ingl. k. aspartate) nt osades toidulisandites on nad seotud nii: magneesiumaspartaat, kaaliumaspartaat jne.;
raud(III) fosfaat - probleemid imendumisega, võivad tekitada ebameeldivaid kõrvalnähte nagu oksendamine, kõhukinnisus, veresegune väljaheide jms.;
*Suur tänu, Kadri Pikkmets, preparaadi SANA pildimaterjali ja koostisosade kohta info jagamise eest*
- Heemne raud, raua puudus ja vähk, üldiselt rauast siin ja siin ning siin
- Saccharomycetaceae põlvneb Saccharomycetes'est. Samuti ka Candida jt Saccharomytes'est allpool nimetatud seened
- Candida albicans on termofiilse pärmi Saccharomycetes alamklass
- Vitamiinidest ja mineraalidest
- Vähk on keha kaitse seene vastu
- Valge suhkur tapab sind aeglaselt
- Floradix, Floravital raud + ürtide toidulisand, vedeliku kujul pakendi infoleht
- Teadusuuringu ülevaade GM toidu söötmisest rottidele
- GMO teemal eesti keeles põhjalikumalt
- Tsüanokobalamiini ja metüülkobalamiini vahe
- Maltodekstriini ohud siin ja siin ning siin
- Retafer - prolong tabl 100mg n30 pakendi infoleht
- Raud sulfaadist
- Titaandioksiidi ohtlikkus
- International Agency for Research on Cancer. Tahm, titaandioksiid, talk. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans (hinnatud kantserogeensed riskid inimesele), vol. 93, pp 1-419, 2010.
- Insuliini kiire tõus ja langus vanandab keha
- E464 siin ja siin
- Lisaained toidulisandites
- Steariinhappe uurimus hiirtega
- Raamat saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus, Angelika Erin
- Etüleenoksiid
- SANA+ Raud + vitamin C lahustuvad tabletid (punane apelsin) 20 tabletti (80g) osalise infoga infolehed: siin ja siin
- Sidrunhappest ja siin, siin
- Sidrunhappest raport - Evaluation of E330-induced developmental toxicity using FETAX
- Vitamiinist B12 kasutusvõimalused
- Aspartaami ohtlikkusest 1
- Aspartaami ohtlikkusest 2
- Puupiiritusest täpsemalt
- Mida tähendab mutageenne, kantserogeenne jne
- 1,4 dioksaan
- Raud fosfaadist- Foolhape vs folaat
- Millistes E ainetes on kasutatud loomseid koostisosi
Kommentaarid
Postita kommentaar