Kaalium

Kaalium (LINK) reguleerib vererõhku ja rakkude veesisalduse tasakaalu. Stabiliseerib rakkude sisestruktuuri, aidates juhtida närviimpulsse. Aitab ära hoida ja ravida vähki. Kaitseb aju verevalumite eest.

Vaeguse tunnused: väsimus, tursed, lihastenõrkus, kõhukinnisus ja neerude puudulikkus. 


Nõrk hüpokaleemia ei tekita tihti mingeid sümptomeid, kuid võimalik on kerge vererõhu tõus ning harvad südame rütmihäired.

Mõõdukas hüpokaleemia (2,5–3 mEq/L) võib põhjustada lihasnõrkust, -valu või -krampe.

Kaaliumivaeguse kliinilisteks tunnusteks on:
südame-veresoonkonnas: uimasus, ebanormaalselt madal vererõhk, südame rütmihäired ja südame seiskumine.
seedeelundkonnas: oksendamine, anoreksia, kõhulahtisus.
kuse-suguelundkonnas: liigkusesus.
tugi- ja liikumiselundkonnas: lihasnõrkus, väsimus, jalakrambid.
närvisüsteemis: närvilisus, segadus, depressioon , reflekside vähenemine jt.

Tõsise hüpokaleemia tagajärjeks võib olla lihashalvatus ja reflekside kadumine.



Praktikas toimelt meeldivalt rahustav ja lõdvestab lihaseid.


Mõningaid näiteid, mis olemas on.

Vedel kaalium Eidon (LINK), laitmatult puhas koostis, vormis kaaliumkloriid (nagu süstelahusteski)  - omastub hästi ja seetõttu peab seda sama efekti saavutamiseks vähem võtma.

Kaalium glükonaat puhas pulber Now (LINK) 454g - jah on küll puhas pulber, aga mitte nii erilise omastumisega kehas, kui nt tsitraat, malaat, kloriid, glütsinaat jms. 
Tavaliselt mõõdetakse kaaliumi kogust tabletis 99 mg kaaliumit. Selles suures 454 g kaaliumglükonaadi lisaainete vabas pulbris on 99 mg kaaliumi koguseid (et oleks võimalik võrrelda tablettide või kapslitega) 732 (veidi üle veerand teelusikat pulbrit).

1,1 g kaaliumglükonaadi pulbrit (pool teelusikatäit) on 175 mg kaaliumit. Portsjoneid purgis on 413.
Soovitav kasutamine: 4 portsionit koos toiduga või 240 ml veega.

Pool teelusikatäit pulbrit 200 ml vees lahustatuna on neutraalse maitsega, kergelt ergutava toimega. Vesi muutub veidi paksemaks. Väga mugav võtta, toime kohe tunda. Näiteks lihaspinged vähenevad.

Kui ei soovi segada nt veega või mahlaga, saab pulbrit ise kapseldada. See variant on parim, sest siis on kindel, et toode on VABA ebasoovitavatest täite- ja lisaainetest. iHerbis on ka hea hinnaga tühje kapsleid (erinevad suurused, viimased 6 lingil on sobilikud ka veganitele). Tavaliselt valitakse kapsel suurusega 0 (vegan kapsel suurusega 0 siin), mis on "keskmine" ja tavaliselt mugav võtta. Ise kapseldamine on väga lihtne.

Kui pulbrid ei meeldi ja ise ise kapseldada ei ole soovi, siis hea hinnaga (aga lisaainetega) kaalium kapslitena (LINK) (tavaliselt kapslis toote eelis tableti vetsioonist on see, et seal on vähemas mahus lisaaineid).

Veel pulbreid:
Kaaliumtsitraat Now (LINK), saab olla hapu ning suurte koguste tarbimisel teha ajutiselt kõhu lahti, sest ta on seotud sidrunhappega, see pulber on tõsti ainult kaalimtsitraat, ei ole lisatud midagi muud.

Kaaliumkloriid Now (LINK) taoline nagu naatriumkloriid ehk lauasool, aga ega nad siis puhast pulbrit paku, kahjuks, vaid on lisanud sinna ka lahustumatut ja praktiliselt mitte omastuvat magneesiumit vormis magneesiumkarbonaat.  

Väldi preparaate, mis on seotud: kaaliumaspartaat, kaaliumglutamaat (kahjulikud ühendid).

Kaaliumi vajadus päevas on 1,4 - 3 grammi. (EL Terviseamet andmetel)


Lisalugemist:
https://et.wikipedia.org/wiki/Hüpokaleemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30567256
Vitamiinidest ja mineraalidest


Viimati uuendatud 15.02.2020

Kommentaarid

  1. Kas tühjad kapslid lähevad tollis deklareerides toidulisandite alla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eeldaks, et küll, sest isegi toiduained iHerbist tellides deklareeritakse toidulisandite alla :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.