Tsink

Tsingi roll, vabasõnalised fragmendised ülevaated teadusuuringutest, kõikidest Medical Medium'i raamatutest, blogist.






Üks lisanditest, mid
a Medical Medium soovitab alati juurde tarbida, on tsingi lisand. Ning just vedelal kujul ja vormis tsinksulfaat (LINK) (Eidon on tõepoolest laitmatu puhtusega ja väga sujuva toimega, GMO vaba). Kusjuures, mitte palju ei pea tarbima, vaid lihtsalt rõhutab tsingi, kui lisandi tarbimise olulisust. Kui tsingi maitse on liiga tugev, soovitatakse vähendada annust nii, et see oleks mugav võtta, isegi kui see on vaid mõned väikesed tilgad. 

Igapäevane optimaalne tarbimise soovitus - 1 pipetitäis (e 15 tilka) [sisaldab 3,75 mg tsinki] vastavalt maitse eelistusele kas vee või mahlaga. 
👶Lastele kuni 6 tilka päevas [sisaldab 1,5 mg tsinki]
🐾Lemmikloomad 1-2 tilka päevas (veega või toiduga) [sisaldab 0,25 - 0,5 mg tsinki].


📃Tsingi (ja ka joodi) puudus saab olla päritav ning süveneda põlvkondade viisi, kui tsingi tase on eriti madal, siis esineb see probleem kindlasti ka kilpnäärmes (viiruslikkus tõuseb).

📃Vereanalüüsid annavad tsingi puudusest äärmiselt ühekülgse vastuse, sest ei võta arvesse erinevate kudede tsingi taset. Vereanalüüs ei peegelda tsingi taset näiteks närvisüsteemis, ganglionis [närvirakkude sõlmjas kogum ajus] või maksas, seega ei tasu toetuda vereanalüüsi tulemusele, et kas kehas on piisavad tsingi varud.

📃Tsink on nii oluline mineraal nagu D3 vitamiinile praegusel ajal omistatakse. D3 vitamiin on küll aitav osades probleemides, aga tsingi puudus on hoopis see, millel on tõsiselt laastavad efektid.


📃Tsink tugevdab immuunsüsteemi tugevdades erinevat tüüpi vereliblesid, et nad saaksid üles otsida ja hävitada Epstein-Barr viiruse (EBV) rakke. Tsink ise on EBV-le antiseptiline, mis vähendab kehas viiruslike kasvajate (nii hea- kui halvaloomuliste), sõlmede, tsüstide ja kasvu ning samal ajal vähendab ka kehas olevaid põletikke.

📃
Verelibledest lümfotsüüdid mängivad kõige tähtsamat rolli kogu kehasüsteemis juhtimisel ja otsustamisel, millised koed vajavad millist kogust tsinki ja toetavaid toiduaineid, et kõige paremini kontrollida ja vastu astuda streptokokk bakteritele. Ilma tsingita ei saa lümfotsüüdid takistada streptokoki jõudmist nahaalusesse koesse, et ei tekiks aknet
Akne jm. streptokokist põhjustatud probleemide korral on väga oluline säilitada piisav tsingi tase kehas. Sama vajalik on tsink ka silmade probleemide, ekseemi ja psoriaasi, hulgiskleroosi, astma, mistahes neuroloogiliste probleemide puhul.

📃Tsink on kilpnäärmele väga oluline mineraal (peale joodi). Pole vahet, kuidas saab keha joodi, aga tsink muudab joodi bioaktiivseks ehk hästi kasutatavaks. Kui on tsingi puudus, ei saa keha ka joodi kasutada, sest keha ei suuda joodi hoida ja see lahkub kehast väga ruttu ning keha ei saagi seda kasutada täispotentsiaali ulatuses. Tsink on see salarelv, mis hoiab joodi kehas ning muudab ta kasutatavaks parimal võimalikul moel. Tsink tugevdab ja kaitseb kilpnääret ning endokriinsüsteemi EBV poolt põhjustatud põletiku eest. Tsingi puudus põhjustab struumat (sõlmed kilpnäärmes).  


📃
Tsink alandab vöötohatise viiruse poolt toodetud neurotoksiinide põletikulisi reaktsioone. Tugevdab ja stabiliseerib endokriinsüsteemi, sealhulgas neerupealiseid, kilpnääret ja talamust [vaheaju, vt 3D animatsioonil],

mis omakorda toetab neurotransmittereid. Tapab viirused, tugevdab immuunsüsteemi. Vähendab põletikulisi reaktsioone neurotoksiinidele, mis on herpese perekonna viiruste poolt toodetud. Inimeste üleüldine tsingi puudus on põhjus, miks herpes viirused on tänapäeval nii plahvatuslikult levinud.


📃Tsink tõstab nii meeste kui naiste fertiilsust. Meestel on eriti oluline tarbida tsinki lisandina, et hoida sperma kvaliteetsena. 
Medical Medium soovitab veel hoiduda meestel ejakulatsioonist, kui just ei proovita last saada, sest ejakulatsioon nõrgestab oluliselt sperma kvaliteeti ja meeletult raiskab/kahandab tsingi varusid.


📃 Tsink vastutab maksas üle 2000 keemilise protsessi toimimise eest sh. ka maksa kasvu ja arengu eest alates sellest kui beebi on alles ema kõhus ning kuni täiskavanu eani. Ilma tsingita ei suuda maks täita kehas kaitsja rolli, seega isegi kehas olevatest tsingi varudest vajab maks alati rohkem tsinki, sest tsingi nõudmine psüühikale ja füüsisele on suur. Viiruste, bakterite ja teiste patogeenide rünnakud kahandavad tsingi varusid. Kui tsingi tase on ohtlikult madal, on autoimmuun- jm viirustega seotud haigused ka platsis. 
Tsink liigub otse viiruseni ja hakkab nende tegevust peatama. Tsink aitab maksa immuunsüsteemil vabaneda kõikidest ebasõbralikest mikroorganismidest, mis sisenevad maksa. Suurendab immuunsüsteemi võimet võidelda.


📃Tsingi vajadus suurem, kui on suur väsimus, üle töötamine, hormonaalsed muutused (nt rasedus, sünnitamine), traumeerivad kogemused, emotsionaalselt pingelised olukorrad (nt armumine), sest siis 
toimib keha adrenaliini baasil ja kui seda ei toeta asjakohaselt, siis hakkab adrenaliin keha lõhkuma.





📃Rabedad, haprad küüned ja valgete täketega küüned (või muud küünte probleemid nagu poolkuud kadunud või kahanemas, küüned lõhenevad, mullid, sh küünte värvi muutus) on ka põhjustatud tavaliselt pikaajalisest tsingi puudusest. Probleemi teine osa on tavaliselt seotud maksaga. Adrenaliini kõikumised, keha toimib adrenaliini baasil (emotsionaalsetest pingeolukordadest) saab hakata põhjustama küüneprobleeme. Tsinki on oluline tarbida ka juuste probleemide korral.

Keha võtab sealt, kus ta saab (et kahjustada kõige vähem muid keha toimimise mehhanisme), et taastada tsingi varusid võitlemaks Epstein-Barr viirusega, sest tsink on üks olulisemaid ressursse selle viirusega võitlemiseks.


Klamüüdia bakterid on tavaliselt kahjutud, kuid võivad tekitada probleeme, kui kehas on tõsine tsingi puudus. 

Tsink on suur abiline kõrvainfektsioonide korral (sh kui on juba oht šundide paigaldamiseks).

Tsink toetab kõhunääret ja neerupealseid ning aitab stabiliseerida vere glükoosi taset


🐾 Koduloomadki ei pääse tsingi puuduses
t, loomadel on samamoodi tsingi puudus analoogselt nagu inimestel. Tsink saab aidata lemmikloomi kilpnäärme probleemide puhul, nagu EBV puhul samamoodi nagu inimesi. Haigused lemmikloomadel on väga sarnased inimeste omadele.


🍀Tsinki sisaldavad toidud ja taimed: idud (tugevdab immuunsüsteemi, võitlemaks EBV vastu), marjad, kirsid, spargel, lehtkapsalised [collard greens] + kõrvitsaseemned (just nende 2 koosluses muundub tsink kehale rohkem bioaktiivseks), sibulad (aitavad noorendada nahka ja kaitsta kopse), noored rohelised võrsed [microgreens] (aitavad aju ja naha hädade korral), petersell (sh aitab välja viia ka herbitsiide ja pestitsiide), mesi, redised, artišokid, nõges, dulse, lehtadru, pähklid (eriti brasiilia, kreeka ja india pähklid ning mandlid), makadaamia pähklid, pekaanipähklid, seesamiseemned, päevalilleseemned, rohelised ja mustad oad, talvekirss [Ashwagandha] (LINK), brokoli, erinevad šampinjonid, shiitake seened (LINK), seller, must pässik [Chaga, NB! kasekäsn on teine asi], kirsid, chia seemned, kaneel, kookosvesi (LINK), köömned, võililled, viigimarjad, litšid, altee juur, ohakas (LINK), sinepi seemned ja taimed, muskaatpähkel,  kaera võrsed [oatstraw], virsikud, herned, suvikõrvits, roosid, sarsaparilla, maasikad, purustatud tammetõrud, estragon, vanilje, arbuusi seemned, metsiku kirsipuu koor.

❗ Medical Medium paneb südamele, et tsinki ei saa enam tänapäeval toidust piisavalt kätte. Isegi parimates öko taludes ei ole muldades piisavalt tsinki, et see jõuaks taimedesse.


🗣Müüdid

1) Tsink kahandab kehas vase varusid? 
Vastupidi, just madal tsingi tase on näiteks kilpnäärmepõletiku (popimalt nimetades Hashimotoja ka muude viiruslike kilpnäärme konditsioonide vallandajaks. Kui võtta õiget tsingi lisandit, just vedelat tsinksulfaati, ei pea muretsema kasulike vase varude kahanemise pärast, vaid see eemaldab ainult vase, mis on meile toksiline (nendel vaskedel on väga suur vahe). Toksiline vask ladestub alati maksas, mis kahjustab seda organit. 

2) Kui tunned tsingi lisandi maitset, siis pole tsinki enam vaja? 
See on väärinfo. Tsingi maitse tundmine sõltub paljudest teguritest nagu näiteks, mida sõid-jõid, mis ravimeid on enne võetud või patogeenidest kurgus. 
Nt taimetee sidruni ja meega intensiivistab tsingi maitset 4-6 tunniks, aga näiteks kohvil on vastupidine efekt - mõru jook vähendab tsingi maitse tunnetamist, sest ☕️ kohv väsitab üle maitsenäsad keelel. 
Kurgus võib olla teatud kontingent baktereid või muid patogeene, mis võimendavad tsingi maitset. Seda saab kasutada spikrina, et saada infektsioonile kiirelt jaole, kui kohe valusasse kuku hakata tilgutama tsinki. Kui tsingi maitse ei meeldi, siis kasvõi paar tilka saavad juba olukorda muuta, sama ka gripi ja külmetuse puhul. Kurk on kõige suurem kaitsemehhanism, mida tasub kohe turgutama hakata.





Vedela tsinksulfaadi (LINK) doseerimine erinevate konditsioonide korral

PANDAS (Streptokokk-nakkusega seotud pediaatriline autoimmuunne neuropsühhiaatriline häire sündroom lastel): kuni 6 tilka päevas.


- Emotsionaalsed kõikumised, energia puudus ja väsimus, südamepekslemine, kõrge vererõhk, kõrge kolesterool, kuumahood, kaalutõus: kuni 1 pipetitäis päevas.


- Aju udusus, akne, tumedad sõõrid silmade ümber
põie infektsioonid, mistahes tüüpi diabeet või veresuhkru tasakaalutused, ekseem ja psoriaas, neerupealsete probleemid, podagra, maksa vananemine, armkude maksas, SIBO (ebasõbralike bakterite areng peensooles, põhjustab valu ja kõhulahtisust): kuni 1 pipetitäis 2 korda päevas.

- Maksa kasvajad ja tsüstid, Raynaud sündroom (väikeste arterite spasme ehk ahenemisi, mis põhjustavad verevarustuse ajutise katkemise sagedamini sõrmede, varvaste, harvem keele ja nina piirkonnas), SAD ("talve masendus"): kuni 2 pipetitäit päevas.

- Autoimmuunne maks (viiruste põhjustatud autoimmuunhäired ja haigused), hepatiit, põletikud, maksa abstsess (põletik), maksavähk, põiepõletik, bakteriaalne vaginoos, pärmseene infektsioon: kuni 2 pipetitäit 2 korda päevas.


- Ninakõrvalkoobaste põletik, valus kurk (streptokokk, viiruslik või teadmata, millest tuli): kuni 3 pipetitäit 2 korda päevas.


Tsingi šokiteraapia - suured kogused (2-4 pipetitäit otse kurku tilgutada, hoida suus minutike ja neelata alla) kui hakkab ligi hiilima gripp, külmetus, 2-3 tunni pärast korrata ja vajadusel veel 2-3 tunni pärast (vajadusel veel, vajadusel vähem). Korrata vajadusel ärkvel olles 2 päeva. Nii on võimalik "haigus kiirelt kinni püüda" ja võimalus pääseda päevade pikkusest kannatustest tavamoodi haigena. Šokiteraapia kogused ei pruugi kõigile sobida, Medical Medium soovitab sobilikud kogused läbi arutada oma tervise nõustajaga.


VitamiiniABC kommentaar: tsinki saab kasutada ka nohu korral, 1 tilk ühte ja 1 tilk teise ninasõõrmesse. Aitab nina tilkumise kinni, vajadusel korrata nagu "tsinki šokiteraapia kurgule" rakendamisel. Miinusena saab välja tuua, et kui tsink saab ninas ajutiselt põhjustada kibeda-ebamugava tunde.




Muud allikad tsingist (sh teadus) popurii
  • Laialdaselt kasutusel lisandina.
  • Toiduga koos võttes võib ärritada magu.
  • Tasub võtta 1h enne või 2h peale sööki. 
  • Vältida kasutamist koos piima, juustu, jogurti, jäätise, kuivatatud ubade või hernestega, läätsede, pähklite, õlide, coca, kuumade kakaojookide, karastusjookide, erinevate teraviljade, kliide ja helvestega. 
  • Võib vähendada mitmete antibiootikumide toimet.
  • Keemiline valem ZnSO4. 
  • Tsinksulfaat sisaldab elementaarset tsinki 23%.
  • Meditsiiniline tsinksulfaadi kasutmine algas 1600 aastate alguses. 
  • Tsinksulfaat [Vitamiini ABC kommentaar: tegelikult mistahes tsingi vorm, mida toidulisandina kasutatakse] võib põhjustada kõhuvalu, oksendamist, kõrvetisi, peavalu ja väsimust (eriti tablettidena, kapslitena jm muudes vormides, kui sulfaadina). Tavaliseim ebameeldiv näht puhta vedela tsinksulfaadi puhul on pigem kerge iiveldus (kui üldse). 
  • Tõsiseid kõrvalnähte ei ole raporteeritud. 
  • Kasutatakse meditsiinis lastel kõhulahtisuse, bronhiidi [doos oli 20 mg 2 kuu - 2 aastased lapsed] jm hingamisteede (sh kopsupõletik) raviks. 
  • Kasutatakse rosaatsea raviks [doos oli 200 mg]. 
  • Uuringus täheldati, et meeste sperma kvaliteet paranes ja testosterooni tase tõusis.
  • 1a 10k lapsele manustati dermatiidi (Acrodermatitis enteropathica) korral tsinksulfaati 50 mg 3 korda päevas (sisaldab elementaarset tsinki ca 11 mg), 17 päeva jooksul vähendesid dermatiidi nähud 99%
  • 6-9 kuustele beebidele manustati 10 mg tsinksulfaati päevas ning 7 kuuselt nad soovisid palju rohkem istudes mängida (olid aktiivsemad), kui need beebid, kes lisandit ei saanud. 
  • Ninahaiguste korral võib ninna pihustada (tilgutada). 
  • Mõistlike koguste kasutamisel on ohtu nii raseduse kui imetamise perioodil.
  • Rasedus püsib paremini lõpuni, kui kasutada tsinksulfaati ja laste sünnikaal on kõrgem. 
  • Üli oluline mineraal nii inimestele kui loomadele. 
  • Vanuritele suur immuunsuse turgutaja. 
  • Tsinksulfaadi, küll üliharva esinevad, aga tugevamad kõrvalnähud saavad olla palavik, külmavärinad, kurguvalu, haavandid suus, ebatavaline väsimus, nõrkus. 


Lisalugemist:
- PANDAS
https://en.wikipedia.org/wiki/PANDAS,
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2017-0181_ET.html?redirect,
- Sinusiit e. ninakõrvalkoobaste põletik
(i
ngl k. Sinus Infection, Sinusitis) https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/,
https://www.fertilitas.ee/kasulik-info/korva-nina-ja-kurguhaigused/ninakorvalkoobaste-poletik-ehk-sinusiit/
- POTS https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/postural-orthostatic-tachycardia#1
- Ganglion [ingl. k Ganglionhttps://en.wikipedia.org/wiki/Ganglion,
https://en.wikipedia.org/wiki/Basal_ganglia

- Tsink sulfaadist https://en.wikipedia.org/wiki/Zinc_sulfate,
https://en.wikipedia.org/wiki/Zinc_sulfate_(medical_use),

https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/zinc+sulfate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901420/
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4086/zinc-sulfate-oral/details,
https://www.everydayhealth.com/drugs/zinc-sulfate,
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Zinc_sulfate#section=Computed-Properties (väga väga paljude teadusuuringute kokkuvõtted kajastatud), https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00355043 (bronhiidi ravi lastel teadusuuring),
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00370968 (kõhulahtisus lastel teadusuuring),
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00395226 (Rosaatsea ravi teadusuuring),
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/717411 (teadusuuring dermatiidi ravi lapsel),
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00370968 kõhulahtisuse ravi lastel teadusuuring)
- Talamus 3D animatsioon https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Diencephalon_small.gif,
https://et.wikipedia.org/wiki/Vaheaju

- https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4086/zinc-sulfate-oral/details

Medical Medium kirjutab tsingist:
- MM 
💎 esimene raamat https://www.bookdepository.com/Medical-Medium-Anthony-William/9781781805367/?a_aid=BestDeal lk 48, 57, 59, 85, 96, 136, 146, 182, 200.
- MM 
🍊 elumuutvate toitude raamat https://www.bookdepository.com/Medical-Medium-Life-Changing-Foods-Anthony-William/9781401948320/?a_aid=BestDeal lk 124, 133, 221, 238, 256, 344, 406, 438, 439, 450.

- MM 🌳 kilpnäärme raamat https://www.bookdepository.com/Medical-Medium-Thyroid-Healing-Anthony-William/9781401948368/?a_aid=BestDeal lk 37, 92, 93, 183, 184, 194, 198, 199, 200, 202.
- MM 
🍎 maksa raamat https://www.bookdepository.com/Medical-Medium-Liver-Rescue/9781401954406/?a_aid=BestDeal lk 89, 208 (kõrvainfektsioonid), 377, 378, 381, 382, 383, 384, 386, 388-403
- MM blogi https://www.medicalmedium.com/ märksõna "zinc" [vasteid on väga palju], mõningad näited
https://www.medicalmedium.com/blog/are-supplements-necessary
https://www.medicalmedium.com/blog/autoimmune-answers
https://www.medicalmedium.com/blog/childrens-health
https://www.medicalmedium.com/blog/epstein-barr-virus
https://www.medicalmedium.com/blog/foods-that-heal-the-liver
https://www.medicalmedium.com/blog/heal-your-liver-101
https://www.medicalmedium.com/blog/healing-acne
https://www.medicalmedium.com/blog/healing-acne-eczema-psoriasis
https://www.medicalmedium.com/blog/healing-bells-palsy
https://www.medicalmedium.com/blog/healing-multiple-sclerosis 


Puhtad:

🏳Eidon tsinksulfaat (LINK).
Epigenetics (LINK), miinusena post väga kallis.
Puhast vedelat tsinksulfaati ei ole alati kerge leida. Tihtilugu lisatakse juurde sidrunhapet, säilitusaineid ja/või glütseriini. Vedela tsinksulfaadi lisandit saab toota ka ainult vee baasil, mis on kehale ka kõige puhtam lahendus.


Märksõnad: aedšampinjonid [Portobello, muud šampinjonid other crimini], hulgiskleroos [SM, MS, Sclerosis Multiplex], altee juur ingl k. Marshmallow Root, muskaatpähkel ingl. k. nutmegestragon ingl. k t
arragon, vereanalüüs, sulfaat, vask, kõhulahtisus, bronhiit, veresuhkur, veresuhkru, sulfaat.


Viimati uuendatud 11.12.2019

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.