C vitamiini scäm 👺

Ettevaatust! 🚨
Vitamiinide maailmas on järjekordne lõks üleval!
Mis siis nüüd kokku keeratud on?

Vanasti (veel aastal 2021) pakkus üks tuntud firma inimestele ihaldatud c vitamiini - magneesiumaskorbaati. See on suurepärane c vitamiini soola vorm, mis pole hirmhapu nagu on askorbiinhape ning see on kõrgelt hinnas oma pehme toime poolest kehas (sisikonnas). 
Kellel on õrn magu, siis on see puhverdatud c vitamiini ester magneesiumaskorbaat nagu taeva kingitus 👌🤍
Kiidetakse ka head omastumist.


Kuidas uurida, et ostad ikka õige puhverdatud c vitamiini?

Esmasel vaatamisel keeruline, sest seadusandlus on toidulisandite müüjale muutunud vabaks ja turustada magneesiumaskorbaadi all võib erinevaid aineid, peaasi, et pH on lõppsegus neutraalne.
Vaja kindlasti uurida purgi tagapoolt.


Võtame esimese näite, mida võib liigitada skämmi (vaata siit lingilt ise järgi) alla. 


Näeme pakil kirjet:
Puhverdatud 
Magneesiumaskorbaat
Antoksüdantide kaitse
C vitamiini pulber
Todulisand

See on siis see reklaami jutt. Jääb mulje, et tegemist on autentse magneesiumaskorbaadiga. Uurime tagakülge edasi.

Mida me siin näeme? Uskumatu vaatepilt! Purgis konkreetselt puudub magneesiumaskorbaat!
Purki on pandud 2 kõige odavamat ainet - askorbiinhape (koostises enamuses) ja magneesiumoksiid. Kui keegi soovib sellist kooslust tarbida, siis miks peab klient ostma seda sellise kalli hinnaga?
Firmal on nüüd sellise seguga (liialdamata) üüratu 🤑 kasumi tõus.
Aga klient saab osta eraldi askorbiinhappe pulbri (kristallid) ja magneesiumoksiidi pulbri ning need ise kokku segada!
Kuigi see ei pruugi olla hea idee magneesiumoksiidi tarbida, sest selle vorm pole inimesele soosiva omastumisega, küll aga taimede väetiseks on suurepärane magneesiumi allikas.

Siiski on ju eesmärk soetada hoopis autentne magneesiumaskorbaat, seda aga selle tootega kindlasti ei saa.

Pulber on valget värvi ja hapu/jahuse (kuivatava) maitsega.

Kliendi kurvastuseks võib öelda, et see on toidulisanadite maailmas lubatud skeem. Firma ise kommenteerib, et see on ok, sest toote pH tase on ju neutraalne! 😵‍💫

Segatud veega
Piimjas värv.

Veel samane näide teise firmaga, nad muutsid ka koostist:



Kolmas näide, aga pole scäm (vaata siit lingilt ise järgi).


Näeme pakil kirjet:
Puhverdatud C vitamiinMagneesiumaskorbaadi pulber.
Maitsestamata. Õrn kõhule.
Vitamiini lisand.

Kõik tundub korras!

Aga see info on ka tegelikult ainult reklaam. Seda peab kindlasti edasi uurima, et kindlalt veenduda, kas tegemist on ikka tõesti päris magneesiumaskorbaadiga!

Järgmine kirje, mida uurida on reeglina purgi (taga)küljel:
Siin näeme, et toote 1g sisaldab 830mg c vitamiini ja 65mg magneesiumit. Magneesiumi c vitamiini soolaga on tõepoolest tegu kirjade järgi.


Ning mida me siis purgis näeme?

Purgis on valge pulber. Maitselt magus ja jahune ning kui satub hapu kristall keelele, siis ülihapu ka. Kas see on puhas magneesiumaskorbaat?
Ei paista sedamoodi.
Päringute vastustes selgub, et tegelikult on tegemist magneesiumaskorbaadiga. Firma kirjeldab, et see on puhas magneesiumaskorbaadi pulber ning ohutu tarbida.



Veega segatud (alguses valge hägune), seisnud 5 min hiljem:


See segu on lillakat tooni ja seistes muutub roosakaks.

Kuidas veenduda, et tegemist on magneesiumaskorbaadiga?
Vees muudab magneesiumaskorbaat värvi, olles alguses lillakat tooni, ära lahustades roosakat (erinevad partiid ka roosakat-oranži) tooni, muutudes seistes aina tumedamaks.



1h seisnud 2 näidet:


Vasak askorbiinhape + mag oksiid. Läbipaistvas segus on sade magneesiumoksiid.
Parempoolne magneesiumaskorbaat. Lahus muutub aina tumedamaks.
Tegemist on magneesiumaskorbaadiga!


Sai lisaks veel magneesiumaskorbaate uuritud ametlikult tunnustatud keemia alaselt andmebaasist ning selgus, et magneesiumaskorbaate on seal 12 erinevat.
Lisaks tekitas segadust ka see, et sama tunnusega (CAS) magneesiumaskorbaadid saavad siiski olla erinevad. 


Mida tavainimene võiks teada?
Kuidas võiks ise tuvastada lisandit, mille sees on kirjade järgi lubatud magneesiumaskorbaat? 

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et ei ole ette teada, täpselt millist magneesiumaskorbaati inimene siis lõpuks ostab (värvus). 
Küll aga kui firma päringuga selgitab, et tootes pole kokku segatud "odavat varianti askorbiinhape + magneesiumoksiid", siis siiski saab klient magneesiumaskorbaadi, mida oligi eesmärk osta. Vähemalt täna ja praegu on see võimalus olemas siin
Kui aga sees on magneesiumoksiid (mida me ei tahaks), siis on segu segades väga selgelt piimjas.

Kommentaarid

  1. Kas magneesiumaskorbaat pole mitte sünteetiline?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellele "murele" on "rohtu", kui sünteetiline C vitamiin ei lähe kohe üldse mitte (ei sobi, ei taha), siis väga korralik ja puhta koostisega terviktoidu C vitamiin ka turul olemas pulbrina HealthForce Superfoods https://iherb.co/3cj7ESdR ja sama firma kapslitena https://iherb.co/Gi43wxQq.

      🔹Sünteetiline vs. kunstlik🔹
      Askorbiinhape (ja ka selle sool magneesiumaskorbaat) on ju sünteetline😱! On ka tihtilugu kasutatav lause.

      "Sünteetiline" on tervise teadlikule inimesele alarmeeriv termin. Sünteetiline on plastmass, teflon, fliis, silikoon jne., kohe tekib seos - "võõras, mitte omane", eksole?
      Aga kui vaadata termini taha, siis kõik sünteetiline ei ole "nafta" ja/või kõik sünteetiline ei võrdu ≠ terminiga "kunstlik".
      Tehnoloogia, kuidas askorbiinhape (ja selle soolad nagu magneesiumaskorbaat) on saadud, on kasutatud sünteesimist. Sünteesimine toimub inimkehas samamoodi, aga see ei tähenda, et see protsess oleks meie kehas kuidagi loodusega vastuolus. Väga palju aineid saadakse sünteesides, need on bio-aktiivsed, looduslikud, on sünteetilised, aga mitte kunstlikud. Samamoodi ka C vitamiini vorm askorbiinhape (ja selle sool magneesiumaskorbaat) esineb looduses.
      Aga 🚨kunstlikud vitamiinid/mineraalid on ained, mida looduses ei leidu ning põhjustavad lisakoormust kehale, (isegi, kui näit on päris hea testides, aga see ei ole alati tervis), sest need võivad ladestuda organites/kudedes, kui neid kehal välja viia ei õnnestu. Omastumise tase jääb kõvasti alla looduslike vormidega, mõnede andmete kohaselt omastumist ei toimugi.

      Mõned näited.
      Kunstlikud vormid on nt B12 puhul tsüanokobalamiin (võiks olla looduslik metüülkobalamiin), E vitamiini puhul D-alfa-tokoferüülatsetaat (looduses esinev on 8 spektriline E vitamiin).

      Siiski enamus vitamiine-mineraale on sünteesitud ja looduses esinevad vormid (omastuvad).

      Kustuta

Postita kommentaar

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.