B3 vitamiin niatsiin, mida keegi sulle ei räägi, aga võiks teada 🎇🧨

Üsnagi tihti inimesed raporteerivad oma üllatavast/ehmatavast kogemusest  B grupi vitamiinidega (just sellega https://iherb.co/fFT8Ro7U). 



Tahad olla punane kui vähk🦞? Tunda end toas nagu saunas ja järgmisel hetkel külmas lõdisemas? Suurest ehmatusest kutsuda kiirabi?

Sellele on lahendus! 

B3 vitamiin niatsiin (sh B kompleksi sees) ✅

Harjumatu ju, võtad heast peast vitamiini ning selline pauk!

                      või puhas niatsiin!

Ok, nali naljaks, kuigi põhineb siiski tõsielul 🙈


Me saame mitmelt poolt lugeda imelisi omadusi B3 vitamiini kohta, aga ega keegi kuskil ju pigem ei räägi, mis on kaasnevad "nähud" niatsiini tarvitamisel.


Eraldi B3 võtmine praktikas vast ei osutugi "ülitähtsaks" vitamiiniks, pigem ikka kasutada koos teiste B grupi vitamiinidega. Kui midagi eraldi võtta, siis on selleks pigem puhas B12, B9 (5-MTHF https://iherb.co/nLRea94) või mineraalaine vedel tsink https://iherb.co/EpfNGezV



B grupi lisandites kasutatakse reeglina 2 vormi B3 vitamiine - niatsiin ja/või niatsiinamiid (rohkem seda viimast).


B3 #niatsiin "eriomadused".

⭐B3 niatsiin saab teha #ajutiselt naha punetavaks (võib kaasneda ka naha sügelemine, torkimistunne naha all), keha kuumaks ja järgmisel hetkel vahelduda külmatundega, siis kui kehas on küllastumine, siis neid aistinguid enam ei teki. See on tegelikult kasulik reaktsioon viib vere ka pisemate veresoonteni, parandab toitainete liikumist. Osadele esmakasutajatele võivad need nähud olla väga ehmatavad (ning osad inimesed on kutsunud isegi kiirabi), aga muretsemiseks pole muidugi põhjust, need on #ohutud reaktsioonid.

B3 niatsiinil on spetsiifiline lõhn ja maitse (maitse üsnagi ebameeldiv, smuutisse pulbrina ei paneks). Võtmisel hakkab see lõhn erituma ka läbi naha.

Aistingutest võib kaasneda ka peavalu ning ajutine ebameeldiv enesetunne.


Maailma mastaabis võetakse niatsiini üsnagi ulmelistes kogustes. Ka 6-10g (6000-10 000mg!) pole harv juhus. Kuigi pigem jäävad ekstreemsemad kogused 1-3g piirimaile.

Seda soodustab ka aine soodne hind.


Üllatusena võib tulla, et päris mitmed inimesed maailmas "kaifivad" neid reaktsioone, naudivad "nurgas" ja värisevad, kui need aiatingud käivad ning tõstavad doose, et seda aina uuesti kogeda.


🥱 B3 niatsiin võib käituda pigem kui uinuti, selle toimet saab ära kasutada ning võtta päeva teises pooles hea une toojana.

Kindlasti tuleks B3 vitamiini (nagu ka enamus muid lisandeid) võtta #koos #toiduga (nt smuuti/puuviljad).

Reaktsioone suurendab vürtsikas🌶️ toit. 



I trimestri rasedad, ettevaatust! B3 vitamiini niatsiin äkkdoosid aktiveeriveerivad vereringet nii, et saab põhjustada emaka kokkutõmbeid. Väga kõrge doos võib esmavõtjal sellel juhul olla ka juba alates 50mg. I trimestril, kui turvaliselt alustada B kompleksi lisandiga, kus on niatsiin sees, tasuks alustades jagades kapsli kogus pooleks või lausa #neljaks. 

Või kasutada lisandit, kus B3 on niatsiinamiidina, mis on nähtudeta.


B3 niatsiini (Niacin) vormis B kompleksides reeglina ei esine. On erand LEX B kompleks https://iherb.co/fFT8Ro7U, seal on ka lisaaineid, mida võiks mitte olla, küll aga erinevate B vitamiinide kogused ja vormid on muljet avaldavad. Lisaks on tootel väga soodne hind ning ülim populaarsus.


Kui aga niatsiinile on kindel "ei", siis saab valida B kompleksi "no flush" (ilma õhetuseta)  B3 vitamiiniga, milleks on #niatsiinamiid (Niacinamide). Sellega ei teki kuuma-külma tunnet ja naha punetust. Väga eeskujulik selles kategoorias on Thorne B kompleks https://iherb.co/2mpeUGK8.



B3 Niatsiini ajalugu ja kasulikkus

Niatsiini nimetatakse B3-ks, kuna see oli kolmas B-vitamiin, mis avastati.  B3 on vesilahustuv vitamiin. Niatsiin on normaalse kolesteroolitaseme säilitamiseks üheks enim uuritud (ning müüdud) toidulisandiks.  


Mida kasulikku oodata B3 vitamiinist niatsiin?

- avaldab kasulikku mõju vere lipiididele, mis võib aidata säilitada juba tervislikku kolesteroolitaset (tuvastati 1950. aastatel).

- Ülioluline energiaülekande reaktsioonides, mis toetavad tervislikku glükoosi, rasva ja alkoholi ainevahetust.

- Soodustab raku energia tootmist

- Aitab söödavaid toite metaboliseerida ja  nagu paljud B-vitamiinid, soodustab tervet rakuenergia tootmist.



Glaukoom (roheline kae, silmasisese rõhu tõus, mis võib viia nägemisnärvi kahjustuse ja pimedaksjäämiseni) puhul avastati, et B3 vitamiini suuremate koguste tarvitamine saab seda ka ennetada.




Pilt Leena Kaljumäe kapsli sisu https://iherb.co/5aMWUyLV (LEX Vitamin B3 Niacin).



Materjalid B3

https://www.drugs.com/dosage/niacin.html

https://www.glaucoma.org.au/articles/is-vitamin-b3-the-new-cure-for-glaucoma-article/

http://www.optometry.org.au/blog-news/2017/3/6/vitamin-could-stop-glaucoma/

https://www.allaboutvision.com/conditions/glaucoma_news.htm

https://www.glaucoma.org/treatment/update-on-alternative-glaucoma-medications.php

https://healthtimes.com.au/hub/midwifery/38/news/aap/miscarriages-and-birth-defects-can-be-prevented-by-taking-vitamin-b3/2779/


B3 kasulikkus vabasõnaline tõlge https://iherb.co/5aMWUyLV

Niatsiini grupid fb https://www.facebook.com/groups/Niacin/

https://www.facebook.com/groups/Saunadetox/


Viimati ajakohastatud 4.04.2024


Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.