iHerbist tellimine II. Nipid ja abi

Kajastatud teemad:
  • Kuidas tuvastada, mida tellida võib?
  • Miks mu tellimus läbi ei lähe ja mida teha?
  • Kus mu pakk on? Kuidas pakki otsida?
  • Miks mõnda toodet ei saa Eestisse tellida, kuigi see on lubatud?
  • Eeterlike õlide tellimine.
  • Ravimite tellimine.
  • Maksmine: kuidas veel lõppsummat vähendada?




  • Kuidas uurida, mida tellida Eestisse võib?
Liigub eksitavat infot, et mis Eestis on klassifitseeritud ravimina või Eestis firmad ei või müüa mingil põhjusel, siis neid tooteid ei tohi tellida nagu ostetud tooted konfiskeeritaks Eestisse saabumisel. Absoluutselt ei ole nii. Kui toode on lähteriigis toidulisand, siis võib seda tellida. Näideks kassiküüs (LINK) on USAs toidulisand, Eestis ravim, seega võib tellida probleemideta. Nii ka muude toodetega.

  • Seadus:
Seoses Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2011/62/EÜ ülevõtmisega Eesti õigusaktidesse 2013. aasta aprilli lõpus kaotati ravimiseadusest § 25 lõikes 3 olev piirang ning Ravimiamet määratleb ainult tooteid, mida turustatakse Eestis (https://www.riigiteataja.ee/.../5251120). Kui tellitakse isiklikuks tarbimiseks tooteid, mida päritoluriigis turustatakse toidulisanditena (nt pakendil märge dietary supplement, food supplement), siis need ei kuulu enam määratlemisele ning nende posti ja kullerteenuse vahendusel kättetoimetamine ei ole keelatud. Seega kui päritoluriigis on toode toidulisand ning see on tellitud eraisikuna isiklikuks tarbimiseks, siis sellisel juhul Ravimiamet toodet ei määratle ega toote tellimisele piiranguid ei sea.

Otsi tootelt märget "Food/Dietary Supplement", kliki pildil ja vaata lähemalt⤵️ [kõiki neid võib tellida - vaata märget]







  • Paki vormistamine
- Mis see "Same as Billing Address" tähendab? Meie mõistes mitte midagi. Välisriikides on kombeks panna 2 aadressi sisestamise kohta, kuhu pakk saata ja "Billing" ehk arve saatmise aadress, aga keegi mingit arvet saatma ei hakka, kui need aadressid on erinevad. Arve tasumine käib nii ehk naa panga kaudu.



Miks mu tellimus läbi ei lähe ja mida teha?

Päris mitmed on pead murdnud ja päris pikalt proovinud esitada tellimust, aga iHerb ei aktsepteeri seda. Miks?

1) Üks võimalik põhjus: täpitähed ei tohi aadressis - Kui edastad tellimuse, siis "Tõnis Mägi" on "Tonis Magi", elad "Tähe" tänaval, siis kirjuta "Tahe" tänav jne. jne. 

2) Teine võimalik põhjus: osadel postidel kaalu ja kõikidel postidel on summa piirangKaal max 4,5 kg ja summa max ca 128€ (vastavalt kursi kõikumisele). Kaalu arvutatakse iHerbis reaalse kaalu - pakendamiskulude - dimensioonide ristamisega (neil mingi oma süsteem), mitte päris kaaluna, kui toote ise kodus ära kaaluksid ehk on toote kaal ja on toote saatmiskaal, saatmiskaalu saab vaadata nii nagu pildil. See iHerbi arvutatud "saatmiskaal" on reeglina alati raskem, kui toode ise kaalub.

Siseinfo: siiani leitud ka üks error, mis töötab tellija kasuks, kus saatmiskaal on väiksem, kui toote päris kaal (kui kodus ise kaaluksid) ja mõõtmed tootel suured, aga saatmiskaal on ainult 5 grammi, analoogsel tootel aga 250 grammi. Selleks erroriks on väga viimase peal söödav asi - öko toornori lehed, ülim kvaliteet hea hinnaga SeaSnax (LINK), ideaalne niisama söömiseks ja sushi tegemiseks.

Keegi veel leiab kasuliku errori, andke teada!


3) Makse ei läinud läbi, makse ei õnnestunud. iHerb uuendab oma lehte "kogu aeg" ja siis jälle midagi lonkab kahte jalga. Eks siis tuleb ise nutikam olla, stsenaariumid ja lahendused >>>

Kas tellimuse kinnitus e-mailile tuli?
Jah > läks läbi.
Ei > ei läinud läbi.

  1. iHerbi nö ametlik veebilehitseja on Explorer, variant seda kasutada.
  2. Kustuta veebilehitseja vahemälu.
  3. Kustuta arvuti vahemälu, saab ka arvuti kiiremaks: Start > search > run > toksi lahtrisse %temp% kustuta kõik kaustas delete all - need, mis ei kustu, las olla.
    Uuesti Start > search > run > toksi lahtrisse Prefetch kustuta kõik kaustas delete all - need, mis ei kustu, need las olla.
    Uuesti Start > search toksi sisse > disk cleanup, märgista kõik kastid tärniga mark all boxes and delete ja vajuta all nupule. Nende käskudega deletib ainult jungi, mitte midagi olulist.
  4. Tee arvutile Restart.
Nüüd peaks korras olema. Kui pole kirjuta iHerbi. Kui kohe kirjutad iHerbi, aga neid samme pole teinud, siis nad ütlevad, et tee need 4 sammu ;)



Kus mu pakk on?

- Mine oma iHerbi kontole https://secure.iherb.com/myaccount/orders ja vajuta "Track My Package" nupule. 





  1. Sealt näeb oma paki jälgimisnumbrit - see on sama kogu paki liikumise aja.
  2. Sealt saab teada, kus pakk on.
  3. Kui pakki ei tule (võib juhtuda a la 1/1000 võimalusega), siis oota viimane kättettoimetamise aeg lõpuni. Ning mine oma tellimusele veebis. Seal on Refunds/Returns nupp. Sealt saab raha tagasi taotleda.
NB! Refunds/Returns saab kasutada ka siis, kui mõni toode on tellimusest puudu, saadeti vale toode või mõni toote pakend on katki/avatud või mis iganes muu taoline  probleem, kui on vaja raha tagasi küsida.




    • Kui soovida tellida iHerbist tsitruseliseid eeterlike õlisid, siis neid nad ei saada kõige odavama postiga, peab valima DHL või UPS. iHerb ise põhjendab turvalisuse kaalutlustel ja kõrgendatud nõuetele pakkimisel. Ostukorvi lisades näiteks sellised 100% eeterlikud õlid (näitena sidrun ja laim), tuleb selline hoiatus⤵️




    Samas väga ei kurvastaks, sest iHerbi tuli uue komplekttootega välja, kus on erinevad tsitruselised koos ning kõik täiesti oivalised, pudelid on 10ml, neid on 4 ja saab tellida kõige odavama postiga (Global Mail punane/Local post kollane elennuk valgel taustal e. korvis vaadates viimane post).
    Tsitruselistest eeterlikest õlidest siin.


    • Maksmine: kuidas veel lõppsummat vähendada?
    Nipp: SwedBankis tasub maksta dollarites, mitte eurodes. Selleks, et teada kui palju tooted maksavad, kasuta eurosid, kui hakkad ostu vormistama, seadista konto dollariteks. Kui sul on kaart, millelt läheb makstud summa paari päevaga (kohe maha), siis tavaliselt saab 25 euroselt ostult ca 40 senti võitu makstes dollarites. Kui maksad eurodes on makstud summa lõplik (kasulik siis, kui dollari kurss tõuseb ja tollis vaja tõestada paki maksumust).

    Krediitkaardiga makstes, kus on broneering kuu aega võib saada võitu, kui aga dollari kurss tõuseb, ei pruugi.

    Aga SEB pangas tasub maksta ainult eurodes, muus valuutas (näiteks iHerbi "kodu"valuutas dollarites) tasudes lisanud panga poolt 1% summast "teenustasuna" juurde.

    Ostlemiseks sobilike kaartide näited:

    SEB panga klientidele väljastatakse debeetkaart, millega saab teha oste ka interneti kaubamajadest, broneerida hotelli tuba, maksta toidupoes jms. Kaardi väljastamise tasu on 2,5€ ning igakuine kaardi hooldustasu 1€. Ise saab seada kasutuslimiidi.
    Teadmatusest selle kaardiga mingeid võlgnevusi panga ees tekkida ei saa.
    Kehtib minu aastat.

    SEB panga klientidel, kellel ei ole krediitkaarti või debeetkaarti saavad endale teha virtuaalkaardi. See on kaart, mille tegemine maksab ühekordselt 2€ ja valmis saab internetipangas mõne klikiga ja saab kohe kasutada. Saab teha oste netipoodidestKehtib 40 päeva. Füüsilist kaarti sellel ei ole ning saad ise seadistada kasutuslimiidi. Teadmatusest selle kaardiga mingeid võlgnevusi panga ees tekkida ei saa. Väga turvaline valik.



    Swed bank pakub võimalust debeet kaart pluss. Saab teha oste netipoodides, hotelli broneeringuid, maksta tavalises toidupoes jms. Ise seada kasutuslimiidi. Teadmatusest selle kaardiga mingeid võlgnevusi tekkida ei saa. Väga turvaline valik. Kaardi avamine 2,5€, igakuine kaardi hooldustasu 1,28€.






    • Lõppsumma automaatne vähendus: 5% soodustust saab ka kohe, mine näiteks siit iHerbi https://iherb.co/4EhuXC1m, pane kaubad korvi ja kontrolli korvis soodustuse rakendumist. Näiteks, kui tellimus on 21€, siis saab soodustust 1,05€.




    • Teadmiseks:

    Popurii toodetest, mida iHerb ei lase Eestisse tellida (makset sooritada ei saa), kuigi tegelikult ei ole see mitte mingilgi moel keelatud. Kui soovid tellida, siis Soome tellides neid kunstlikke piiranguid ei ole.




    Paraku hetkel on keelatud järgmiste väga korralike toodete tellimine (võimalusel telli Soome): 
    NB! 2023 suvi on selgunud, et nüüd on selle Eestisse iHerbi tellimine võimalikuks tehtud! (Sellega läks 5+ aastat 😵)
    Kogu spektriga E vitamiin (hea hind ja toimeaine sisaldus, 8 spektriline), aga siin 5 spektriga E vitamiin, mida iHerb laseb tellida (tavaline on 1 spektriline, parim 8 spektriga.

    Uuendus 25.10.2019 - seda seleeni saab nüüd tellida!Näide: soovides tellida kolme spektrilist Life Extensioni seleeni toidulisandit (LINK), siis korvi panduna näed sellist punasega hoiatust (vt pilti)⤵️




    😵Tegelikult on see hoiatus tellijat eksitav, sest Eestisse on lubatud endale tellida seda toodet, sest pakendil on märge: "dietary supplement".
    iHerbile on saadetud mitu sellekohast märkust koos EL kehtiva seadusandlusega, aga muudatust pole nad veel sisse viinud. Samas iHerbi klienditeenindus ei suuda ka selgitada, kust selline piirang pärit on. Teema on saadetud edasi lahendamiseks iHerbi ettevõtte siseselt, lahendus saabus, nüüd saab tellida (jääb näitena üles, sest mitmete toodetega on see probleem üleval, kuigi tegelikult on tellimine Eestisse lubatud).

    Kui ei viitsi jamada, saab tellida Euroopast Life Extensioni netipoest siit (otselink).
    •.¸¸✿ Tellides üle 39€ ja kasutades sooduskoodi 12201484 saad saatmise tasuta (muidu 4,95€) ja lisaks kogu ostult 5% allahindlust. Olenemata tellimuse maksumusest toob UPS paki tellitud aadressile ise kohale. Paki saab kätte kiirelt.
    Eesti keeles Life Ekstensioni veebipoe ülevaade sellel lingil.



    • Kes soovib võib iHerbile ka sellekohase kirja saata, siis siin Ravimiameti sellekohane vastus antud teemal inglise keeles. Mida rohkem signaale nad selle kohta saavad seda parem.

    EU directive 2011/62/EU does not concern any manufacturers who are producing FOOD SUPPLEMENTS.
    The directive is implemented to every European Union state's law.
    Anyway, there are restrictions only for drugs what food supplements are definitely not.
    Importing food supplements (buying from iHerb) to European Union is not forbidden, there are no restrictions.
    So, what i am saying, you have written to some food supplements that there are restrictions, where have you taken that information?
    It is misinforming and wrong in these cases.
    I have also consulted authorities, it is so.



    • Ravimid
    Siin näited toodetest, mis on Eestis klassifitseeritud raviminaNii koostisainete tõttu ja/või pakile on kirjutatud inglise keeles "Ravim". Tegemist on akne ravimitega LINK ja LINK (Ravimiameti järgi). Kuna nendes "ravimites" on põhiline toimeaine salitsüülhape, siis on variant kasutada lihtsalt pajukoore kapsli sisu (LINK) näo maskina või näo pesemiseks, sest seda võib tellida Eestisse. Pajukoorest põhjaliku ülevaate leiab siit (LINK).


    Sellel tootel (LINK) siis on probleemiks, et seda turustatakse ravimina (pakenditel märge „Acne Medication“)
    Salitsüülhapet kasutatakse ravimialase andmebaasi Micromedex kohaselt akne paikseks raviks kontsentratsioonides 0.5-10%. Kosmeetikas võib antud ainet kasutada vaid järgnevatel tingimustel: mahapestavates toodetes sisaldusega kuni 3.0%, muudes toodetes kuni 2.0%, kusjuures selle eesmärk tootes peab olema tooteesituse põhjal selge. Ülalnimetatud toodete tooteesituse põhjal on tegemist akne raviks mõeldud toodetega.


    Nt USAst, kus iHerb paikneb, võivad Eestis olevale kliendile ravimeid müüa vaid Euroopa Majanduspiirkonnas (s.h Eestis) ja Šveitsis apteegiteenuse osutamise tegevusluba omavad isikud, kellele on antud ravimite kaugmüügi õigus (ravimiseaduse § 31 lg 51 ja § 33 lg 21). Kõigil teistel isikutel on Eestis asuvale kliendile kaugmüügi (tellides iHerbist) korras ravimite müümine keelatud. Lisaks eelnevale on oluline teada, et ostetav ravim peab vastama Eestis kehtivale müügiloale (ravimiseaduse § 33 lg 22). Juhime tähelepanu, et välisriigi apteegis üldjuhul ei ole ravimeid, mis vastavad Eestis välja antud müügiloale ja selle tingimustele (nt eestikeelne pakend, eestikeelne info, näidustus, ravimi klassifitseerimine retsepti või käsimüügiravimiks, tootmiskohad, müügiloa hoidja jne) ja ravimiseadus ei luba selliste ravimite kättetoimetamist ning Maksu- ja Tolliamet peab selle piiril kinni.


    • Aga näiteks toode Blistex (LINK) ja juukse tugevdaja (LINK) ei ole ravimid, kuigi peale on kirjutatud "treatment", sest koostisosad vastavad seadustega sätestatud nõuetele.


    Võib tellida Blistex (LINK)
    juukse tugevdaja (LINK)

    • Mida siis teha ja millega peaks arvestama, kui on soov tellida sedalaadi tooteid?

    Ravimiamet: kosmeetikatoode on vastavalt definitsioonile ette nähtud välispidiselt naha hooldamiseks, mitte ravimiseks. Reeglina ravimina turustatavaid tooteid, mida olete tellinud veebist, ei saa toll väljastada. Seetõttu soovitame enne tellimist Ravimiametist küsida, kas konkreetsete toodete puhul võib kehtida piiranguid.

    Ravimiamet soovitab terviseprobleemide korral eelkõige nõu pidada oma raviarstiga ning valida ravim arsti ettekirjutuste järgi.


    • Homoöpaatia tooted (LINK) on samuti iHerbis klassifitseeritud ravimina, lisaks kui uurida pakendeid, siis on ka pakendil märge mitte toidulisand, vaid on kirjutatud kas ravim või homoöpaatia. Eestis on homoöpaatia tooted samuti klassifitseeritud ravimitena. Samas kreemide/salvide puhul tasub ravimiametist uurida, sest seal ei pruugi teatud koostisainete kontsentratsioon nii kõrge olla, et ta oleks Eestis klassifitseeritud ravimina ning tellimiseks oleks "roheline tuli".


    Viimati uuendatud 8.09.2023



    Spetsiifilised kirjeldused ja seadusandlus, järg postitusele 
    "Kuidas tellida iHerbist? Nipid ja abi I". 

    Kommentaarid

    Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.