Deklareerimise ABC

Tolli deklareerimise programmi nimi on maasikas

Kui pakk on Eestis ja selle toodete maksumus oli suurem kui 22€, suunatakse pakk tolli. 

Kui valisid iHerb'ist tellides Global Mail (kollane lennuk) või U.S. Postal Service (sinise ikoon) nüüd on selle asemel kollane lennuk rohelise +ga e. Global Mail +, siis Eesti poolne kullerfirma on Omniva ning saadetakse sõnum numbrile, milles öeldakse, et pakk on vaja deklareerida. 
Kuidas leida õige tracking number, kui mitu pakki on tulemas https://bit.ly/kust-leida-õige-tracking-number.




Kui valisid iHerb'ist tellides "DHL" (kollane kirje), siis on Eesti poolne kullerfirma ka DHL. DHL saadab kirja e-mailile, et saadetis on vaja deklareerida.

Kullerfirma teeb tavaliselt kirjas ettepaneku, et nad võivad ise sinu eest deklareerida. Tasu selle eest on parajalt krõbe - ca 18€ (erineb firmati). Siiski kui valida deklareerijaks kullerfirma, et "ei peaks midagi tegema", siis tegelikkuses see nii ei ole, sest paberid peab nagunii esitama, mida võib juba siis ise otse tolli programmi üles laadida ja tasuta.


Kirja (e-mail/sõnum/paberil) deklareerimise vajalikkuse kohta saadab tavaliselt tolliagentuur. See ei ole Maksu- ja Tolliamet, vaid kullerfirma "osakond", kes tegeleb pakkidega, milles on tooteid rohkem, kui 22€ eest.



Selleks, et deklareerimine oleks sujuv tee ära need 3 punkti:

1. Kui sulle saadetakse sms/e-mail/kiri paberil, saada e-kiri vastu ja küsi saadetist nr 12345678 (näidis) dokumendid. Salvesta tolliagentuuri poolt saadetud dokument endale arvutisse.

2. Mine netipanka ja salvesta tellimuse tehing pdf'na endale arvutisse. Kui kasutasid krediitkaarti, siis summad on broneeritud ja arvutisse salvestada ei saa, vaid tee ekraanipilt tellimuse reast ja salvesta endale arvutisse.

3. Salvesta Invoice e. tellimuse kinnitus endale arvutisse (tavaliselt pakiga kaasa pandud dokumentide summad [on suuremad, kui tegelikult maksid] erinevad tegelikult makstud summast) [NB! seda saab ainult arvutis teha, mitte mobiilses seadmes]





  •  ja üleval paremal nurgas on "view invoice", salvesta invoice.





🍓 Nüüd logi sisse siit: tolli deklareerimise programmi (otselink) 
Kui see link salvestada endale favoriitidesse, siis ei õnnestu paljudel sisse logimine, võta see sama postitus lahti ja mine siit lingilt ja alati töötab (kui just toll ise mingit uuendust ei tee või internet maas pole).


Vasakpoolsest nurgast vali toll:


Siis vali menüüst postipaki deklaratsioon



Ja lähebki asjaks >

Kolmas leht, kuhu jõuad on deklareerimine. Vajuta rohelist nuppu "Uus deklaratsioon"



Järgmine leht kuhu jõuad on "Posti- ja kullerpaki deklareerimine".

Mida siin siis täpsemalt teha?
1. Kirjuta esimesse lahtrisse tracking number (see on alati kirjas olemas, mille kullerfirmalt saad).
2. Paki tüüp: "tellimus" (täpike jääb sinna kus on).
3. Vali rippmenüüst lähteriik "Ameerika Ühendriigid".
4. Vali rippmenüüst kullerfirma. Tavaliselt on "Omniva" või "DHL Estonia AS".
5. Lahtri "Posti või kullerfirma" all on kastike, kuhu saad panna "linnukese", siis kui deklaratsioon on lõpule viidud ja pakk on vabastatud tollist, saab kullerfirma tolliagentuur automaatselt teate. Pildil hetkel pole näha, sest jääb rippmenüü varju.
6. Nüüd paki sisu. Näide on Dr Ohhira probiootikumidega (postikulu 0€ saatmisega nii DHLiga kui ka Global Mail'iga, DHL on aga tunduvalt kiirem).
Kauba liik: hakka lahtrisse kirjutama "toidul" ja kohe saad õige kirje "Toidulisandid: proteiini batoonid, probiootikumid, pulbrid toitude- ja jookide valmistamiseks, nt jõujoogi pulber, küünte- juuste- ja luustiku- ja veretugevdajad jms toidu „täiendajateks“ nimetatud tooted", vali see. Teadmiseks: mineraalid, ka toidukaubad, sporditooted (batoonid, pulbrid) deklareeritakse sama kirje alla.

7. Vajutades lahtril "Kogus" muutub "kg" automaatselt kirjeks "tk". Näites 1 tk. Kui aga tellida veel mingi erinev toode (näiteks vitamiin B12) kui Dr Ohhira probiootikumid, siis vali uus rida ja sisesta teise toote hind.
8. Järgmise lahtrisse "Hind" kirjuta toote maksumus, näites 45. NB! Lisa see hind, mis reaalselt maksid ehk arvuta soodustus (va lojaalsuskrediit*) ise maha. iHerb jätab osad soodustused pakile märkimata! Ehk siis kontrolli, sest deklareeritav summa ei pruugi ühtida pangakontolt maha läinud summaga [liida ise juurde lojaalsuskrediit*].

9. Valuutaks vali €, kui iHerb'is maksid eurodes. Kui maksid dollarites, siis vali dollar ning kirjuta maksumus dollarites.
10. Vajuta sinist nuppu "Lisan".

- Mingil hetkel küsib, et lisa postikulu. Lisa 0 (või summa, mis postikulu oli) ja valuuta.

11. Vajuta all olevat sinist nuppu "Lisa fail või foto" [lisada saab 1 dokumendi korraga]. Lisa tolliagentuuri poolt saadetud 1. saadetist puudutav dokument ja netipangast alla laetud 2. tehingu pdf või ekraanipilt (kui summa on broneeritud). Teadmiseks: Üles laadida saab 3 faili (dokumenti).



Nüüd on "raskem" osa tehtud, jälgi edasi eesti keelseid juhendeid ning programm arvutab automaatselt summa, mis peab lisaks maksma - ca 8€, maksad selle kohe süsteemi sees ära, kinnitad deklaratsiooni ja tavaliselt vabastatakse pakk koheselt. Menüüs saad ka valida, kas soovid ise käitlejat teavitada või toll teeb seda automaatselt. Ja edasi toimetatakse pakk kohale. 
Lisaks nüansse, mis saavad ette tulla vaata siit kommentaaridest.
Global mail ja Global Mail Plus - postkontorisse või automaati (vaata siit II alateema, kuidas automaati saab tellida), 
DHL - sinu poolt esitatud aadressile.
Kokku läksid Dr Ohhira probiootikumid maksma 40,93+8,19=49,12€ (hinnavõit ja koostis kallim iHerb'ist ostes ca 11€, võrreldes Ohhira tootega Eestis)


Täpselt selle eest tolliagentuur küsibki kuni 18€ (olenevalt kauba maksumusest)!!! Ise deklareerimine on aga tasuta. Tegelikult on see väga kiire ja lihtne.

Loe lisaks postisaadetiste deklareerimisest siit lingilt. Kui vajad veel abi deklareerimisel, aitab Maksu-ja Tolliameti ametnik, siiani on olnud kõik kontaktid asjalike nõuannetega, meeldivad ja viisakad. Kontakti saab telefonil (+372) 880 0814.


*Lojaalsuskrediit - soodustus, mille said eelmise tellimuse summast 5-10%, selle krediit kehtib 2 kuud. Deklareerides toll seda soodustuseks ei loe, sest see on eelmise tellimusest tekkinud summa, mitte soodustus praegu tellitud toodetele.


Ajakohastatud 8.03.2021, kui midagi muutub, tuleb uuendus.

Märksõnad: deklar

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.