C vitamiin. Aistingutelt mida teeb? Mida oodata? Kas kasutada? Kuidas kasutada? Millist kasutada? Millal võtta?




_______


Millised C vitamiinid laias laastus olemas on? 

C vitamiinide puhul räägime siis mistahes vormidest - nii 
• askorbiinhape (lahustub vees),
• askorbaadid [Ca, Mg, Zn, Mo, K jne.] (tegemist on C vitamiini sooladega, öeldakse ka Ester C, vesilahustuvad) ja
• askorbüülpalmitaat (ka Ester C, aga rasvlahustuv ehk vees ei lahustu) ning 
• liposoomsed C vitamiinid (askorbiinhape letsitiini [rasv] molekulis).

Lühitabel siin, aga tabeli all täpsemalt iga C vitamiini kohta lahti kirjutatud.

C vitamiinidMaitseTarbimine igapäevaselt ja/või 
haiguse ajal

Askorbiinhape
Ascorbic Acid
hapujah, parim, kui kehale sobib

Magneesium- askorbaat
Magnesium Ascorbate
hapukas/ metallinejah, parim
Naatrium- askorbaat
Sodium Ascorbate
soolaneon paremaid, teistega segades ok
Kaltsium- askorbaat
Calcium Ascorbate
hapukas/ mõrkjason paremaid, teistega segades ok
Askorbüül- palmitaat
Ascorbyl Palmitate
maitsetuküsitav, pigem ei
Liposoomne C
Liposomal Vitamin C
hapu õliküsitav haiguse ajal, igapäevaselt sobivuse korral jah

_______


Askorbiinhappe pulber Doctor's Best


Askorbiinhape
(LINK), jah tõhus. See on valge, suhkru kristallide välimusega hapu maitsega aine. Seda tuleb kindlasti tarbida toiduga (stiilis puuviljad, head suhkrud nt mesi, kookossuhkur, kookosveepulber jne. aitavad vitamiinidel imenduda). 
See on C vitamiinidest kõige äkilisem. Väga efektiivne ka haiguse korral. Tervena igapäevase lisandina tarbides immuunsuse tõstja. Olemiselt teeb meele pigem rõõmsaks ja aju aktiivseks.

Liiga suurte koguste võtmine saab põhjustada ajutist kõhulahtisust (reeglina tervena, haiguse ajal tavaliselt mitte, sest kõik läheb kasutusse), see on märk, et keha on saanud piisavalt ning rohkem omastada enam ei suuda, ülejääk väljub, ühtlasi väljutatakse ka ebavajalikud jääkaineid sooltest. Keha saab toetada piisava vee tarbimisega.
Kui pole harjunud askorbiinhapet võtma ja võtta korraga hästi suur kogus nt 5-10g, siis võib tavalise tahkusega nr 2 häda palju vedelamaks minna. Tavaliselt kestab see kuskil 1-3 roojamise korda ja võiks arvestada, et fekaalide väljutuskoht saab olla ebamugav ning ärritunud, küll aga taastub kiirelt. Sellisel juhul tasub C vitamiiniga kuskil pool päeva vahet pidada või oluliselt vähendada võetavaid koguseid. See ülejäägi väljutamine pole ohtlik, vaid mõjub siis nagu soole puhastusprogramm, tavaliselt on need soolepuhastusprogrammid nii kehvi lahtistajaid täis, aga C vitamiini askorbiinhappega seda muret pole, saab soovi korral sama asja teha kõvasti odavamalt ja tervislikumalt.
Seega, kui soov on "soolepuhastusprogramm" vahele jätta, siis tasub taluvuse (e. omastuvuse) piiri tõsta järk-järgult, nii on endal meeldivam. 

Askorbiinhapet saab kasutada ka lahtistina, siis tänu oma lahtistavale eriomadusele, kui kõht peaks kinni olema.

Askorbiinhappega saab ka vähendada gluteeni uniseks tegevat toimet, et võtta peale söömist tavalisest võtmisekorrast kahekordne kogus. Nt kui inimene on harjunud võtma 5g päevas, siis peale gluteeni 10g. 

Askorbiinhape on päris tugev erguti, et ei tasu võtta enne magama minekut, saab pigem silma lahti, kui kinni. 

Osad kurdavad, et askorbiinhape on maole hell. Võib katsetada toiduga, siis ei pruugi olla. Tühja kõhuga aga kindlasti mitte tarbida. 
Siseorganeid ärritab seda vähem, kui lasta sel ära lahustuda joogis (näiteks smuutis/mahlas), nö ära reageerida.

Askorbiinhappega saab joodi plekke eemaldada. Kui juhtub õnnetus ja jood tilgub või läheb lausa ümber pehme mööbli peale (või kuhu iganes), siis kohe ruttu askorbiinhappe pulbrit peale ja hõõruda laiali ning see neutaliseerib pleki(d) hetkega ning siis üle pesta. 


_______

Askorbaadid ja Ester C tähendus

Mistahes C vitamiini soolad askorbaatidena ongi Ester C'd ehk C vitamiini estrid, mistahes vormis siis. Osad firmad panevad oma tootele nimeks Ester C, aga see ei tähenda, et see sisu purgis oleks kuidagi "õigem" ester C kui pakendil oleks kirjas lihtsalt askorbaadid.  Ester C on enamustes toodetes vormis kaltsiumaskorbaat, mis on üks odavamaid ja levinumaid C vitamiini soola vorme.
Askorbaatide eelisesks siis nö et on maole pehmemad, aga ega tühja kõhuge neid ikka manustada ei tasu, ikka toiduga, muidu saab olla ikkagi kergelt ärritav.

_______


Now Foods magneesiumaskorbaat kuni 2021a lõpuni, partiide värvused erinevad, magneesiumaskorbaat võib olla värvuselt nii kollane, kui pildil või ka praktiliselt roostepunane.
Uuendus! 2022a alguses Now muutis oma magneesiumaskorbaadi koostist. See enam pole magneesiumaskorbaat. Täpsem info siin.


Hetkel parim magneesiumaskorbaadi pakkuja on iHerbis Swanson. Pulber valge.



 Magneesiumaskorbaat (LINK), jah tõhus. Väga efektiivne ka haiguse korral. Tervena igapäevase lisandina tarbides immuunsuse tõstja. Partiide pulbrite värvid erinevad nt saab olla heledama poolne kollane, saab olla rooste punane, saab olla valge jms. Pulbrina, veega lahustades magusama-mõrkja/metalse maitsega (pulbrina otse maitstes ka hapukas), samas ei ole eriti hea maitse, sobib jookide sisse nt mahl, smuuti.
Jookide sees ei ole maitset tunda, ainult vees. kehas toimetab "pehmelt
", ei ärrita siseorganeid niivõrd kui askorbiinhape. Aistingult saab teha seletamatult rõõmsaks või meeldivaks olemise, plussiks siis lisa magneesium, mida meil kehas alati põhimõtteliselt puudu on.
Hea segada nt sooja joogiga (mitte kuuma), lahustub kiiremini. 
Siseorganeid ärritab seda vähem, kui lasta sel ära lahustuda joogis, nö ära reageerida. 
Kui on soov võtta c vitamiini terve (öö)päeva jooksul, siis on mugav teha valmis lahus nt veega, sobib ka mahl. Meeldiv on 8 grammi pulbrit (ca 2 tl) 0,5l vette ja sealt rüübata grammi kaupa (visuaalselt pudeli pealt mõõta, mis koguses vedelikus umbes on 1g c vitamiini). Vees muudab magneesiumaskorbaat värvi, olles alguses lillakat tooni, ära lahustades roosakat-oranži tooni, muutudes seistes aina tumedamaks.


Naatriumaskorbaat (LINK), mida võiks teada? See on valge, suhkru kristallide välimusega soolase maitsega aine. Umbes 4g ainet saab teha uniseks, kõhtu gaase. Saab kasutada osaliselt soola asemel (1/3 kuni pool tavalisest soola kogusest ja ülejäänud osa tavaline sool), sest see on soolane, aga pahupooleks saab teha makku kuidagi õõnes tunde (kui salatile näiteks lisada suurusjärgus 5g). 
Kuna ta on siis sool, siis ta lahustub vees paremini kui teised askorbaadid. Seda askorbaati manustatakse ka venosselt.
Naatriumaskorbaadi eriomadused:
- kui magneesium (mg õli või jalavann: magneesiumkloriid ja seespidiselt manustatav magneesiumtsitraat) kohe pole nt jalakrampide puhul aidanud, siis 24 tunni jooksul manustades isegi väikses koguses stiilis 1000 mg naatriumaskorbaati, jalakrambid saavad kaduda. Võib manustada ca 3g õhtul, alustada 1g-st. Võib teha ka uniseks, uni tuleb väga hea, seetõttu ei tasuks päeval võtta (kui toimib uinutav efekt, see on inimeseti erinev).
Kui raseduse ajal on iiveldus, siis saab väga hästi aidata iivelduse vastu, see saab kaduda ca 24 tunni jooksul.

Kui otseselt pole soovi naatriumaskorbaadi "eriomadusi" rakendada, siis  naatriumit nö sünteetilise vormina juurde meil vaja pole. Soolast saame niigi rohkem kui vaja. Parimad naatriumi allikad on pigem tervikviljad nagu näiteks seller. Samas, tervise eriolukorra vaatenurgast ( e. haigus kimbutab) on see väärtuslik, kui mitte midagi muud võtta pole, kuigi on paremaid.


Kaltsiumaskorbaat (LINK) – kõige odavam ja kõige massilisemalt kasutatav askorbaadina C vitamiini vorm. Pulbrite värvused saavad partiidena erineda, värvus nt kollakas. 
Taustalugupõhimõtteliselt on planeedil on valitsemas kaltsiumi "hullus" ehk kui luudes avastatakse puudujääk, pakutakse "heaks" lahenduseks kaltsiumi juurde tarbimist. Kehasse loob see aga veel suurema kaltsiumi ülejäägi, mis tekitab veel kahjulikuma olukorra, sest ega see juurde manustatav kaltsium siis imeväel paraku luudesse liikuma ei hakka. Kaltsium reeglina on kehas olemas, aga see on ladestunud muudesse kudedesse (nt pehmed koed, liigesed), kui luudesse. Mistahes raginad kehas on selle tunnistajateks. Paned kaela taha ja liigutad küljelt küljele, kui on kuulda mistahes raginat, siis see on kaltsiumi vale ladestuse tunnus, mitte puudujääk kehas.
Kaltsium on vaja luudesse tagasi saada.
Tagasi saab piisava D3 ja K vitamiini koosluses, kui on ka piisavalt magneesiumi ning raku sisse ja välja liikumise mineraali boori
.

Seega kui hakata veel võtma C vitamiidest kaltsiumaskorbaati, siis ega see ka just eriti hea idee olla pruugi, jälle lisa kaltsium. Pigem siis valida askorbiinhape või magneesiumaskorbaat.
Samas, tervise eriolukorra vaatenurgast ( e. haigus kimbutab) on see väärtuslik, kui mitte midagi muud võtta pole, kuigi on paremaid.


• Tsink-, 
molübdeen-, kaalium- jne. muud metallid askorbaatidena oleks ka head koos teiste askorbaatidega, küll aga neid reeglina ei ole võimalik leida C vitamiinide või lihtsalt vitamiinide kompleksides. 
Tinglikult hea (lisaaineid võiks mitte olla, muu koostis päris eriline) ehk kokurentidest parim on selles valdkonnas hetkel pakutavatest Pioneer Nutritional Formulas firma leiutis.

_______

Askorbüülpalmitaat



• Askorbüülpalmitaat (LINK), 
hästi kerge valge pulber nagu talgi laadne, kuid erinevalt talgist puuduvad tol kantserogeensed omadused, otse vastupidi. See on rasvlahustuv. Kasutatakse kreemides/salvides/ihupiimades (stiilinäide salv), mis on tolle aine parimaid kasutusviise. Välispidisel kasutusel 2 korda nädalas vähenesid kasvajate suurused 91% (imendub väga hästi läbi naha), vähendab päikesekiirguse kiirguse negatiivset mõju, on vajalik kollageeni tootmiseks nahas, kasutamisel röntgenkiirguse tagajärjel rakud ei sure ja/või saavad vähem kahjustusi, vähendab/pidurdab vananemise ilminguid, neutraliseerib vabad radikaalid.

Ei ole saanud täheldada, et suure seespidise tarbimise korral tekiks kõhulahtisus.
Kuna tegemist on rasvlahustuva C vitamiiniga, siis niisama vees, mahlas või smuutis ta ei segune, kui segada lusikaga. Kui vaja peaks olema, siis "segada" saab seda blenderades või nuimikserades. 

_______


Liposoomne C vitamiin (LINK) - röögatult populaarne, siiski maitse tuleb paljudele ikkagi (mitte positiivse) üllatusena, kuigi on eelnevalt teada, et see on õli (letsitiin), mille sees on hapu C vitamiin - askorbiinhape. Letsitiin ise on põhimõtteliselt kontsentraat ja siis selle molekulide sisse on teatava tehnoloogiaga saadud asorbiinhape (hapu). Tegemist on siis hapu õliga, mis näeb välja pruunikas-beežikas. Kehvema klassi liposoomsed C vitamiinid on tehtud soja letsitiiniga (olenevalt maitse eelistustelt, on küllaltki umbmäärase maitsega, samas domineeriv maitse), parema klassi omad seevastu päevalille letsitiiniga (maitseb nagu päevalille seemned). Kui letsitiin on koos askorbiinhappega, siis hapu+vastav letsitiin. Pakil soovitatakse võtta tühja kõhuga. See on aga nö ohukoht, sest hästi lihtsustatult öeldes askobiinhape õli kontsentraadiga võib siiski mõjuda kõhukrampe tekitavalt. Muid C vitamiine tuleks ju ka alati võtta toiduga, et seda kõrvalnähtu vältida, aga lipo puhul on just vastupidine soovitus.
Mitmed inimesed võtavad lipo C'd näiteks mahlaga ja on ka rahul.




On olemas ka korraliku koostisega lipo C kapsleid (LINK või LINK), milega siis saab hoiduda maitsest. Samas lipo C teemas asjatundjad jällegi mainivad, et see pole ikka päris "õige" liposoomne C vitamiin. Samas inimesed tarbivad ja on rahul, mine võta siis kinni 🤔

Praktikas ei pruugi saada täheldada võimsamat toimet liposoomse C vitamiiniga, kui kasutada hoopis muud C vitamiini koorekihti nagu näiteks puhast askorbiinhapet või magneesiumaskorbaati.

_______


Millal võtta?
C vitamiinid askorbiinhape, magneesiumaskorbaat on võimsad ergutid, suuremates kogustes (rohkem kui 2 grammi korraga) võttes sobib võtta igal ajal va enne magama minekut, kui on soov magada. Eriti mugav võtta smuuti/jäätise sees. Vaata siit jäätise versiooni.
Rasvlahustuvat C vitamiini ja liposoomset C vitamiini tasub võtta siis, kui juba on plaan päeva menüüs liikuda rasvade tarbimisele. 
Askorbüülpalmitaati on eriti hea võtta koos mõne rasvaga või rasvase puuviljaga nagu avokaado, kuigi pigem tasuks see jätta nahale määrimiseks mõne kreemi sees. 
Naatriumaskorbaat võib põhjustada osadel inimestel unisust, seega tasub katsetada, millises päeva osas võtta, nt kui 4 grammi võttes teeb uniseks, siis tasub seda potentsiaali oma kasuks pöörata ning võtta ca 30 minutit enne magama minekut ning saab mõnusa ja sügava une.

C vitamiin ei vaja midagi kõrvale, on soolo-vitamiin.
C vitamiini tarbimise ülemine piir puudub (tõstes koguseid järk-järgult).

_______


C vitamiini müüdid ja tegelikkus

• C vitamiin on ju sünteetiline! See lause on levinud nagu mingi "paha asi" 😬
Tasutalugu: sünteetiline​ on terviseteadlikule inimesele alarmeeriv termin. Sünteetiline on plastmass, teflon, fliis, silikoon jne., kohe tekib seos - võõras, mitte omane, eksole?
Aga kui vaadata termini taha, siis kõik sünteetiline ei ole​ "nafta" ja/või kõik
sünteetiline ei võrdu terminiga "kunstlik".
Selleks, et mõnest taimest (või siis vetikast/loomast/inimesest, olenevalt
toorainest) saada kätte soovitud aine, siis kasutatakse lisa komponente,
erinevaid ained ja meetodeid. Variante on mitmeid näiteks oksüdatsioon ehk
hapnikuga rikastamine, ekstraheerimine e. eraldamine, sünteesimne jne.
Sünteesimine 
toimub inimkehas samamoodi, aga see ei tähenda, et see protsess oleks meie kehas kuidagi loodusega vastuolus.
Väga palju aineid saadakse sünteesides, need on bio-aktiivsed, looduslikud, on sünteetilised, aga mitte kunstlikud​.
Kunstlikud ​vitamiinid/mineraalid on ained, mida looduses ei leidu ning põhjustavad lisakoormust kehale, sest väljutamiseks võtavad need kehast
niigi nappidest varudes vitamiine ja mineraalne - jah neid samu looduslikke ja osad neist ka sünteesitud.
C vitamiinid ei ole kunstlikud, on sünteesitud ja looduses esinevad.

Aga ka sellele "murele" on "rohtu", kui sünteetiline C vitamiin ei lähe kohe üldse mitte (ei sobi, ei taha), siis väga korralik ja puhta koostisega terviktoidu C vitamiin ka turul olemas pulbrina HealthForce Superfoods ja sama firma kapslitena.


C vitamiini üle 200mg päevas ei omastu? Ainult ühel juhul on sellel tõepõhi all – siis kui inimene pole üldse C vitamiini võtnud ja ta võtab esimest korda, siis saab suurem kogus tõesti mitte omastuda, aga kui doose tõsta järk-järgult ja kõht lahti ei lähe, siis see küll nii ei ole, et ei omastu. Omastumine ja kogused kasvavad ajas. 

• C vitamiin põhjustab või ei põhjusta raseduse katkemist?
Paljud portaalid trummeldavad rinnale, et suurte koguste tarbimise efekt reproduktiivsusele ei ole tõestatud, kuid samas paljud naised on kurtnud erinevates loodusfoorumites, et nende rasedus on katkenud, manustades raseduse alguses suuri koguseid C vitamiini, seega soovides rasestuda või rasedust säilitada tasub igal juhul selliseid katseid vältida.

Naised raporteerivad C vitamiini väikeste dooside manustamisega, et  rasedus on palju meeldivam ning jõulisem, seejuures võib tõsta doose väikeste sammudena kasvõi 25 grammini C vitamiini päevas, on rohkem hapnikku ning ka sünnitamine lihtsam. 
Väiksete koguste regulaarselt igapäevane võtmine soodustab rasestumist.

• Magneesiumaskorbaat aitab kaasa sünnitusel, kui nt sünnitus kipub "seisma jääma" ja siis aitab edasi sünnitusel liikuda. Samas kui rase olla ja mag askorbaati tarbida, siis ei kutsu esile sünnitust, lihtsalt teeb meeldivama olemise kui muidu oleks.

_______


Haigused ja C vitamiin

Massiliselt on hakanud levima 
C vitamiini idee ja ka praktiline kasutamine haiguse ajal. Jah, miks mitte...

...aga loome päris elus aset leidva olustiku:

Inimene on haige 🤒 (palavik, nohu, köha, üleüldine nõrkus, üks nendest või mitu), tahab olla pikali, siis on see C vitamiiniga tervenduse tegemine väga tüütu ja ebameeldivalt kurnav. Jälle rooma/tuigerda kööki, pane blenderisse puuvilju ja (kookos)vett, lisa 5000mg C vitamiini, blenderda ja joo, endal pole isu ega midagi.
Ja nii väga palju kordi päevas (orienteeruvalt iga 2h tagant, täpsemalt vaadatakse uuesti halveneva enesetunde järgi kuna uut doosi vaja). Lähevad väga suured kogused C vitamiini. Ühele täiskasvanule võib 72h jooksul minna ka 120 000 mg C vitamiini.

Ja veel liposoomne C vitamiin haiguse ajal. Hapu õli haiguse ajal? Niigi kehv olla ja siis veel juua õli peale, kui kellelegi sobib, muidugi, miks mitte, aga tõsine mure saab selle vormi tarbimise juures olla maokrambid.
Õli tarbimine, eriti veel haiguse ajal, on kehale suur ebavajalik lisakoormus.

Ses osas on kordi-kordi lihtsam lahendus kolloidhõbe (LINK), võtad nt 1-2 h järel või kui ärkad 30-40ml lonksu, magad edasi, jood kookosvett* muul ajal, saab mineraale ja kergesti omastuvaid suhkruid, palju lihtsam ja mugavam haigust seljatada, ei pea nii palju vehkima.

*Kookosvesi (kookosvee pulber (LINK) ja lisa ise vesi) on kõrge toitainete sisaldusega, sisaldab nii B kompleks vitamiine kui mineraale. Üks teadaolevaid võimsamaid elektrolüüte. Identne inimese vereplasmale, ideaalne asendus. Veri koosneb kuni 55% ulatuses plasmast. Kookosveel on vähi-, tromboosi- vastased omadused ning see on noorendava toimega. Sisaldab bioaktiivseid ensüüme, mis on seedimisele kasulikud. Suurepärane jook, et hoida oma rakud veega ning toideainetega varustatuna. Aitab tasakaalustada keha pH taset. Filtreerib välja toksiinid. Vähendab neerukivide riski.
NB! Uuri alati hoolikalt koostist, kiputakse lisama maltodekstriini (väldi alati). Lingil kindlalt puhtas, lahjendades on nagu puhta maitsega kookosvesi (võrreldes tetrapakkide kookosveedega).


Kui aga pole grippi või samalaadset voodisse naelutavat haigust, vaid on köha, nohu nt, siis kõige kiirem, aga mitte maiuspala lahendus, vedel tsink (LINK) kurku, ninna, tavaliselt tilkuv nohu lõpeb paariks tunniks (kuni keha vajab uut doosi). Kurku ka paar pipetitäit.

Mida varem hakata lisandeid tarbima, seda kiiremini korda saab, eriti täpse ajastusega, saab haigusest jagu ka paari tunniga, kui aga jääda "hiljaks", siis paar päeva. Meetodid on nii kiired, et muidu nädalase haigusega saab ühele poole päevadega (ca 3 päeva).

_______


C vitamiin ja lapsed. Millised on head lastele? Närmistabletid? Kummikommid?

Taustalugu: mida ükski tootja ei räägi on see, et laste suunitlus on pigem "müügitrikk", sest lastele, täiskasvanutele, loomadele, rasedatele, imetavatele emadele on omastuvad vormid vitamiinidest ja mineraalidest ja lisanditest samad. Laste omadesse saab lihtsalt rohkem täiteaineid lisada ning lapseliku pakendi kujunduse disainida. Ostja saab sellevõrra vähem tegelikku toimivat lisandit ning maksta lihtsalt rohkem.

Lisandite kategoorias on eristumine just omastuvad vormid ja mitte omastuvad vormid, võimalikud lisaaineid (kahjulikud, mitte kahjulikud või lihtsalt ebavajalikud). Aga sellist eristumist pole nagu "laste vitamiin" või "täiskasvanute vitamiin"
 😜
Lastele arvutatakse sobilikke annuseid mitte vanuse, vaid kaalu järgi.


Kust saab korralikku ja spetsiaalselt lastele toodetud C vitamiini? 
Kahjuks ega lastele midagi eriti valida polegi.

Reeglina laste C vitamiinid (või mistahes muud vitamiinid) sisaldavad -ool magustajaid (ksülitool, sorbitool jne.), mis teevad kehale suure karuteene, tegemist ei ole "süütute" suhkrutega, täpsemalt saab uurida siit -ool magustajad.

Lisaks võiks arvestada, et kommi vitamiinid on ikkagi siis kommid, mitte vitamiinid - et haiguse ajal neid tervendava efekti lootuses manustada ei tasuks ja immuunsuse tõstmiseks profülaktikaks võib neil ka "imet" tegev effekt puududa.

C vitamiinide kommivitamiinidest valida, siis korralikemate kategoorias figureerivad näiteks 
• California Gold nutrition Vitamin C kummikommid (LINK)
• YumEarth pulgakommid (LINK). 


Mitte kommi vitamiinina, liposoomne C vitamiin kapslis Dr. Mercola (LINK), spetsiaalselt lastele. Sobib, kui laps suudab võtta kapsled.



Mida siis teha? 
Ise saab C vitamiini kokku segada smuutiga või jäätise versioon siit.

Koguste arvutamine kehakaalu järgi Dr Best C vitamiini pulbri (LINK) näitel.

• Reeglina on pakendil märgitud täiskasvanu kogus, mis on mõeldud 70 kg kaaluvale inimesele.
• Oletame, et laps kaalub 25 kg.
• Täiskasvanu kogus pakendil märgitud 1g = 1000mg (1 kulbitäis pulbrit).
• Valem pakendil olev täiskasvanu kogus : 70 x lapse kaal + 1/3 (sest laps on kasvav organism)

Puust ja punaseks arvutusskeem: 

1000mg (täiskasvanu kogus) : 70 (täiskasvanu kaal) = ‭14,3 mg‬ (kogus/doseerimine 1 kg kohta)‬‬

25 (lapse kaal) x 1‭4,3 (kogus/doseerimine 1 kg kohta)‬‬ = 357 mg (25 kg lapse kogus)

+ 1/3 (eelmisest arvutusest)

1/3 = 119‬ (357 /3 )

Lapsele selle firma purgi pakendi järgi 357 + 119 = 476mg*

*Kui C vitamiini pole enne võtnud, võib see kogus liiga suur olla, tasub alustada pigem 100mg ja liikuda rahulikuma sammuga pakendil soovitatud koguseni.

_______


👍Parimad välja otsitud C vitamiinid:
• Askorbiinhape pulbrina 
Doctor's Best 250g (kõrgkvaliteet, pole Hiinast) või plaan B odavam või kui Doctor's Best otsas 

• Askorbiinhape suuremad kapslid 
Doctor's Best 1g 360 kapslit (kõrgkvaliteetpole Hiinastvõi 
Doctor's Best 1g 120 kapslit (kõrgkvaliteet, Hiina vaba) või 
Lake Avenue Nutrition 1g 365 kapslit (kõrgkvaliteet, Hiina vaba),

1g askorbiinhapet kapslis,
need on need suuremad kapslid ja
võrdluseks kõrval 1 sendine.

väiksemad kapslid 
Doctor's Best 0,5g 120 kapslit. Kõik kõrgkvaliteetsed, pole Hiinast ja puhtad e. ilma ebavajalike või kahjulike lisaaineteta.
- Askorbiinhape taimedega, puhta koostisega NATURELO 120 kapslit.

• Magneesiumaskorbaat pulbrina 
Swanson 113g, plaan B 

• Naatriumaskorbaat pulbrina 

• Askorbüülpalmitaat pulbrina Source Naturals.

• Liposoomne C vitamiin vedelal kujul 
Lipo Naturals (kõrgkvaliteet, pole Hiinast) ja kapslis.
Dr. Mercola või kapslis 
Zenwise Health (väga korralik),
- lastele Dr. Mercola kapslis.

• Terviktoidu C vitamiin (mitte sünteetiline) pulbrina HealthForce Superfoods ja kapslitena

• C vitamiin maisi vaba, marjadest Kirkman Labs (LINK), eriline koostis.

• Erinevad puhverdatud C vitamiinid e. askorbaadid kapslisTinglikult hea (lisaaineid võiks mitte olla, muu koostis päris eriline) ehk kokurentidest parim on selles valdkonnas hetkel pakutavatest 
Pioneer Nutritional Formulas firma leiutis, hind on väga hea.


🏅Eriline pärl veel magneesium- ja kaaliumaskorbaat koos bioflavonoididega Metabolic Maintenance. Ühtegi ebavajalikku või kahjulikku lisaainet ei ole, puhas koostis ja ainulaadne toode.


_______


Kui jõudsid siiani lugeda, siis tegelikult on veel põnevat infot C vitamiinist.

C vitamiinid on E ained - antioksüdantide lisaainete rühmas. 

Askorbiinhape on E300. Laialdaselt kasutusel. Kasutatakse lastetoitudes, pagaritoodetes, köögi-ja puuviljatoodetes jne. Nt kodusel kasutusel on kohe vahe näha, kui teha smuuti valmis ja lisada askorbiinhape, siis smuuti värv jääb ilusaks pikemaks ajaks, kui C vitamiini ei pane, tuhmub (pruunistub/hallistub) värv ruttu. Olenevalt siis kasutatud komponentidest.
Kokku ei sobi E300 koos E210-213 (säilitusained), sest moodustab mürgise benseeni* (leidub nii toitudes kui komeetikatoodetes). Seda pole muidugi pakile kirjutatud, aga kui lugedes hakkab silma E300 ja E211 näiteks, siis on see kooslus alarmeeriv. 

Askorbüülpalmitaat on E304. Kasutatakse piimapulbris, teravilja- ja töödeldud lihatoodetes, tihti ka lisaainena toidulisandites (kõvasti parem aine, kui steariinhape, magneesiumstearaat või riis(iekstrakt) jne.), kosmeetikas kreemides. Samamoodi alarmeeriv koosluses E210-213 (benseeni* moodustumine).

Naatriumaskorbaat on E301 ja kaltsiumaskorbaat on E302. Neid kasutatakse lastetoitudes, külmutatud kalas, veinides, kosmeetikatoodetes jne. 


*Bensoehape ja tema soolad (E210 - E213) põhjustavad allergiaid, astmat, hingamisraskuseid, kõhuvalusid, seedeprobleeme, kergesti ärrituvust, agressiivsust- lisaks koos sidrunhappega/askorbiinhappega (tavaliselt selliste toodetele lisatud) moodustavad mürgise benseeni, mis on kantserogeenne võib soodustada vähki teket ja vähi edasiarengut.
_______


Huvi korral lisa uurimiseks


http://vitamiiniabc.blogspot.com/2016/10/c-vitamiin-estrina-askorbuulpalmitaat.html
Kuidas askorbüülpalmitaati kreemis/salvis kasutada, praktiline näide
Askorbüülpalmitaat E aine nimetus
Askorbüülpalmitaat Wiki
Askorbüülpalmitaat Teadusuuring 1
Askorbüülpalmitaat Teadusuuring 2
Askorbüülpalmitaat Teadusuuring 3
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Calcium-ascorbate

_______

Erinevate praktikate koond üle maailma. Inimeseti saavad kogemused erineda. Enne suuremate koguste C vitamiinide manustamist pea nõu endale usaldusväärse meditsiini asjatundjaga ning tee oma uurimistöö.


Märksõnad: kaltsium, magneesium, askorbaat, askorbüül, palmitaat, C-vit, C vit, magnesium ascorbate, Lipo-C, Lipo, Ca, Zn, Mg, Na, Mo, ask palm, askobaat, ask

_______


Viimati uuendatud 13.10.2023

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.