Kus need head multivitamiinid on?

Multivitamiine leidub seinast seina, erineva kvaliteediga ja hinnaga, sisu suuresti ei eristu olgu see müügil 20 või 120 euroga. Firmast olenemata on sortiment sama (kui vormid on hästi omastuvad, on lisaained ebavajalikud või mürgised või on vormid halvasti omastuvad ja tervist kahjustavad, igatahes rusikareegel on "saba kinni, nokk lahti" sisu). 
Iga firmal on taga oma teadustiim, arstid ja teadlased, osad oskavad seda ka hästi presenteerida ja oma toote eest üüratuid summasid küsida. Osad jällegi küsivad reaalset hinda. Kõikidele vitamiinidele mineraalidel on olemas vormid, mis omastuvad, kogused, mis töötavad, ükski firma pole nii eriline, et keegi teine ei suudaks konkureerida, erinevatest preparaatidest on võimalik panna kokku ideaal. Igal firmal on oma patendid ning mida "kirjuma" preparaadi suudavad nad välja mõelda, siis saab seda patendeerida. 

Baas on ikka sama - looduslikud vormid, kahjutud lisaained on võtmeküsimus tarbijale!


Ainukesed siiani leitutest normaalseima koostisega on NATURELO, Thorne multivitamiin või Emerald Laboratories multivitamiin. Või valida mõni külmkuivatatud superfoodide segu (ideid).



Tavaline multivitamiinide probleem on: 


💀👎 vitamiinid ja mineraalid on mittelooduslikud,  ehk kunstlikud ja/või ei omastu ja/või suisa kahjulikud

👎kogused on väga väiksed ehk preparaadil pole tõsiselt võetavat toimet

👎💀sisadavad juurde veel ebavajalikke mahu- ja lisaained, osad neist on lausa kahjulikud



Näitlikustamiseks täiesti suvalise multivitamiini koostis Eestist, kohe silma torkavad probleemikohad alla joonitud, ained lahti seletatud allpool 



Kehvade vormidega, küsitavate ja ohtlike ainetega multivitamiinide kategoorias figureerivad tootjad Solgar, Life Extension, 21st Century, Nature's Way, Alive!, Swisse, Pure Essence, LifeEssence, Deva, Rainbow Light, New Chapter, Garden of Life, Synenergy, MegaFood, Enzymedica jne jne, praktiliselt kõik pakutavad olenemata riigist (kuigi neil firmadel saab olla mingeid muid tooteid, mis on jällegi suurepärased).


Laste kategoorias on tehtud multivitamiinid kommid, just kommid, mitte vitamiinid. Need sisaldavad juurde veel "seinast seina" suhkrulisi, ka kunstlikke magustajaid, mis kenasti saab neutraliseerida põhiaine toime, nt SmartyPants on vormidelt korras, aga lisaainena suhkruga, konkurentidel on muidugi veel hullem koostis. Kui kommi isu, siis välja otsitud firmad, mis on kummikommivitamiinidest puuga üle (ja nippe valimiseks):



Tüüpilisemad koostisained mis muudab multivitamiini vähem väärtuslikumaks:

👎A vitamiin retinüülatsetaat ja E vitamiin - pakendil tavaliselt A vitamiini juures on kirjas sulgudes lihtsalt acetate, E vitamiinil Vitamin E (dl-Alpha Tocopheryl Acetate) - kunstlik, mitte naturaalne. Kunstlikud vitamiinid põhjustavad probleeme kehas toimimise süsteemidele ja omastatavus on madal. Ei esine looduses. Atsetaat vormi kirjelduses näitab, et tegemist on kunstliku vormiga. Näide 21st Centuri multivitamiin.

E vitamiin võiks olla multivitamiinis üldsegi spektiline (E vitamiinil on 8 erinevat spektrit), aga vähemalt looduslik vormgi oleks juba hea - alfatokoferool, märgitakse D-alpha tocopherol. Kui pakendil oleks kirjas lausa Natural mixed tocopherols (gamma, delta, alpha, beta), oleks parim.
A vitamiin on väga hea beeta karoteenina beta-carotene, maksas töödekase see retinooliks.

👎D2 vitamiin ergocalciferol, vorm on tavaliselt kunstlik. D2 vitamiin takistab D3 vitamiini imendumist. D2 vitamiini inimese kehas naturaalsel kujul ei leidu. D2 vitamiin on põhjustanud suurema osa teadaolevatest üleannustamistest ja mürgitustestNäide Gummi King laste (!) multivitamiin, firma T.RQ täiskasvanute kummikommi multivitamiin, Rainbow Light rasedatele multivitamiin.

Võiks olla D3 vitamiin, kolekaltsiferool Cholecalciferol. Praktika näitab, et eraldi preparaadina parim näiteks Healthy Origins, Dr's Best.

‍⚖️ K vitamin - K1 fütomenadioon phytonadione (poolkunstlik), kui preparaadis on D3 vitamiin, siis vajab ta imendumiseks hoopis K2 vitamiini. K2 vitamiini on vaja, et kaltsiumi jõuaks luudesse, mitte ei ladestuks mujale.

Võiks olla K1 vitamiin füllokinoon phylloquinone. K2 vorm võiks olla trans-menaquinone-7 ja/või menaquinone-4. Näiteks Carlson Labs K vitamiini toodetele ei ole juurde kirjutatud K2 vitamiini reale "trans" liidet, aga see on ikkagi loodusest.

‍⚖️ B3 vitamiin niatsiinamiid niacimide, see vorm jätab osa tööd tegemata, aga midagi viga ka pole, ekstra vältida pole vaja.

Võiks olla niatsiin niacin, mis viib vere ka pisemate veresoonteni, parandab toitainete liikumist. Samas osades preparaatides on nii üks kui teine vorm koos, siis on see juba parem versioon kui ainult niatsiinamiid.

👎B9 vitamiin foolhape pikalt ja lohisevalt eesti keeles pteroüülmonoglutamiinhape Folic Acid - kunstlik, ei esine looduses, võib takistada folaadi imendumist. Ainetega, mida looduses ei leidu, peab keha lisa vaeva nägema, et seda kasutada ja väljutada, kaasates selleks kehas niigi nappivaid vitamiinide ja mineraalide varusid. Paraku peaaegu igas multivitamiinis see vorm. Näide 21st Centuri multivitamiin.
Võiks olla folaat ehk folate. Või 5-MTHF ehk metüülfolaat.

👎B12 vitamiin tsüanokobalamiin cyanocobalamin - vorm B12 vitamiinist, aga tegemist on B12 vormiga, mida looduses ei leidu, on kunstlik. Ühendist üks osa on tsüaniidi molekul (sinihape!). Ainetega, mida looduses ei leidu, peab keha lisa vaeva nägema, et seda kasutada ja väljutada, kaasates selleks kehas niigi nappivaid vitamiinide ja mineraalide varusid. Tootjatele on seda väga odav preparaati lisada inimeste tervise arvelt. Paraku peaaegu igas multivitamiinis see vorm.
Võiks olla metüülkobalamiin methylcobalamin ja/või adenosüülkobalamiin adenosylcobalamin.




 ‍⚖️ Jood, joodi soolana kaaliumjodiid Potassium Iodide - erinevad koed tarbivad erinevaid joode, elementaarset joodi ja jodiidi, üks spekter on puudu. Samas kui mõnes preparaadis on ainult joodi sool, siis las ta olla, midagi halba tema tarvitamine ei tee.

👎Kaltsium Calcium - kaltsiumi puhul on põhiküsimuseks tema suhe preparaadis sisalduva magneesiumiga. Vastavus võiks olla 1:8 - 1 osa kaltsiumit ja 8 osa magneesiumit. Sellist vastavust pole üheski multivitamiinis ega muus preparaadis. Multivitamiin oleks väga hea ka siis, kui seal eraldi kaltsiumi polekssest me saame seda toidust piisavalt. Tavaliselt on probleemiks kaltsiumi ladestused kehas. Igasugused raginad liigestes reedavad seda. Aegamisi koguneb, kohe ei avaldu. Kaltsium kaltsiumtsitraat Calcium Citrate on hästi omastuv vorm või saab olla ka kaltsiumi sooladena näiteks C vitamiini kaltsumi soolana (kaltsiumaskorbaat Calcium Ascorbate), B grupi vitamiinina (insositool inositol) jne, aga olenemata sellst on 1:8 magneesiumi osalus vajalik. Imenduvad vormid samad nagu kõikidel mineraalidel, vt magneesiumi osas põhjalikumalt 

👎Magneesiumoksiid Magnesium Oxide - mittetoimiv magneesiumi ühend/vorm (tema liigtiheduse tõttu). Keha suudab sellest magneesiumit kätte saada suurte pingutustega heal juhul kuni 4%, kasutades selleks kehas olemasolevaid mineraale (raisates seda vähestki, mis kehas on), pikemaajalisel tarbimisel ummistab neerud. Samataolised on ka magneesiumkarbonaat Magnesium Carbonate, -stearaat (tüüpiline lisaaine, loe täpsemalt allpool ↷), -hüdroksiid hydroxide.

💀Magneesiumaspartaat Magnesium Aspartate - aspartaadid on aspartaamhappe soolad. Aspartaadid on nn suhkruasendajad, mis on ülimagusad ja ülitihedad, lüpstes keha seedimise käigus mineraalidest tühjaks. Siia kuulub ka magneesiumglutamaat Magnesium glutamate.


Võiks olla näiteks magneesiumtsitraat Magnesium Citrate, -malaat Malate, -fumaraat fumarate, kui on lisaks kolmele eelnimetatule lisandina veel ka magneesiumaskorbaat Magnesium Ascorbate, -glütsinaat Glycinate ja/või -sulfaat sulfate, pole ka paha. Väga head kvaliteeti on näidanud firmad Now Foos magneesiumipulber ja geelkapslis ning DaVinci Laboratories of Vermont trimagneesium, kuid kahjuks mitte multivitamiinina.

Teiste metallidega on samad soolad head: vask Copper, mangaan Manganese, tsink Zinc, kaalium Potassium, vanaadium Vanadium, kroom Chromium, molübdeen Molybdenum, boor Boron, räni Silicon/ Silica jne.

👎Tsinki ja kroomi leiame tihtilugu pikolinaadina, toodetakse kusihappest (loomade uriinist ja uriini tootvates organites olevast uriinst). Tavaliselt on inimestes kusihappe ladestused, seega otsene juurde importimine võib probleeme juurde tekitada - Zink Picolinate, Chromium Picolinate

Võiks olla seleen vormides sodium selenite, Se-methyl 
L-selenocysteine, selenomethionine. Kõik metallid olles ... citrate on igatahes kindla peale minek. Tsinki võiks võtta teistest vitamiinidest ja mineraalidest eraldi, sest saab takistada teiste imenumist. Kroom ei ole soolomineraal, see käib koos vanaadiumiga, et ta töötaks.

👎Ränioksiid Silicon Dioxide, tüüpiline lisaaine, aga tõsiselt võetav räni allikas see küll pole, oksiidi vormis, mõni paneb toimeainete nimistusse, on ikka naljatilgad 😂. Näide 21st Centuri multivitamiin vaata pilti , aga vähemalt saab tarbija teada, kui palju seda paakumisvastast ainet lisati, sest see jääb tavaliselt saladuseks. Aine, mida võimalusel vältida, seostatud erinevate terviseprobleemidega.

Võiks olla tsitraat, -malaat, -fumaraat (nagu teised mineraalidki).

👎Raudoksiid iron oxide(s) (E172) - tavaline rooste (mitte söödav), keelatud paljudes maades, roostet kasutatakse värvainena. 
Samas raua vormide manustamisega on omad erisused. Rauda tasub hankida kompleksselt ja pigem mitte otsestest raua vormidest, sest tavaliselt raua puudus on lihtsalt üks näit, mille taga on mitmeid tegureid, mida vaja lahendada. 


🏆Kogu mineraalide teema on keerukas, aga neid saab vähemalt ühe preparaadiga võtta Pure Planet, laitmatu lisand.


👎Termofiilse pärmi (või mistahes muu pärmi) baasil vitamiinid-mineraalid jms muud samase toimega kultuurid multivitamiinides - termofiilne pärm on kantserogeenne (vähki tekitav ja vähi edasiarengut soodustav), muudab seedetrakti mikrofloorat nii, et vitamiini-mineraalid ei saa imenduda, tema ainevahetuse jäägid on toksilised (põhjustades immuunsuse langust, erinevaid haigusi, meeleolu kõikumisi jms. kõrvalekaldeid), käitub nagu „trooja hobune”, kes lubab organismi tungida praktiliselt kõikidel patogeensetel mikroorganismidel, algul seedetrakti rakkudesse, seejärel verre ning siis vallutab seen koostöös patogeenidega kogu organismi; on nii reaktiivne ja eluvõimeline, et mida rohkem seda kasutada, seda rohkem kasvab selle aktiivsus, ei hävine inimese kehas ise.




Võiks olla hoopis piihappebakteritena probiootikumid, tervisele oleks see hea kingitus. 


Näiteks firmade Garden of Life ja Synenergy toodang oleks muidu igati tip-top, aga nad lisavad oma tootele termofiilset pärmi või on pärmi baasil näiteks MegaFood, mis on nagu tõrva tilk meepotis. Tootjad kipuvad varjama pärmi olemasolu, eriti veel sõnapaari taha "naturaalne fermentatsioon", tavaliselt tähendab see seda, et on kunstpärmi "buustitud" kultuurid, kõige kindlam on tootjalt küsida, mis meetodil nende fermentatsioon tehtud on ning milliste kultuuride peal. Osad firmad kipuvad pugema "omandiõiguse" taha, aga oskuslikult päringut tehes selgub, millega tegu.

Probiootikumide maailmas eristub teistest naturaalselt fermenteeritud probiootikumidega ainult Dr Ohhira (pole lisatud pärme). Samas, kui soovida ikkagi fermenteerimata ja piihappebakterite baasil probiootikume siis parimad on turul Enzymedica, lastele Garden of Life.

 ‍⚖️ Nt seedeensüüme (pakil märgitud Enzyme Blend) kasvatakse ka pärmi ja hallituse peal, oleneb, siis kultuurist (täpsemalt siin) ja osad firmad lisavad oma multivitamiinidele neid. Siis ongi kaalutlemise koht, et kas võtta lisaainete vaba ideaalsete vormidega ensüümidega kapsel või lisaainetega ideaalsete vormidega variant või vältida mõlemaid ning valida mõni superfood multivitamiiniks. Näiteks muidu väga korralikud multivitamiinid, kuid ensüümidega Emerald Laboratories.

👎Kroomi ja seleeni kiputakse ka pärmi baasil tootma, ära tunneb need inglise keelsete nimedena Chromium (mineral bound S. cerevisiae), SelenoExcell Selenium (High Selenium Yeast).




Lisaained, mida multivitamiinidest võib leida

💀Titaandioksiid titanium dioxide (E171) - liigitatud potentsiaalselt kantserogeensete ainete nimekirja, põhjustab oksüdatiivset stressi, DNA kahjustusi, viljastumisraskuseid. Võimalikud on ka sünnidefektid, neerude ja maksa kahjustused, sügelus, lööbed, dermatiit jne. Kumulatiivse toimega e. organismi kuhjuv. Keelatud nt Saksamaal. Näiteks sisaldub seda Solgar rasedate (!) vitamiinis. Firma 21st Century lisab ka seda tihtilugu.

👎Kunstlikud värvained artificial colors, näiteks indigotiin (E132) FD&C blue #2. Valmistatakse kivisöe tõrvast. Võimalik, et on kantserogeenne ehk vähki tekitav. Keelatud näiteks Norras. Saab põhjustada järgnevaid terviseprobleeme: allergiad, astma tekitaja, soodustaja ja süvendaja, hingamisraskused, iiveldus, oksendamine, kõhuvalud, seedeprobleemid, kõrvetised, kergesti ärrituvus, hüperaktiivsus, agressiivsus jne.

Neid on veel igasuguseid näiteks FD&C red #40 jne.

Näide: erinevate värvide andmiseks naatriumvaskklorofülliini sodium copper chlorophyllin (E141) - valmistatud klorofüllist. Pulbriline, värvuselt sinisest-mustani kuni rohelisest-mustani. Kerge iseloomuliku lõhnaga aine. Loodusidentne või looduslik värvaine. Mitte toksiline, rahustav kehakudedele ja ohutu kasutamiseks. Alternatiivmeditsiinis kasutatakse seespidiselt tervendamiseks, vähi ennetamiseks.
Näiteks firma California Gold Nutrition on selle "läbi hammustanud" ja kasutab naatriumvaskklorofülliini värvainena mitmete preparaatide juures lisandina näiteks viirpuu, oliivilehed jne.


💀Talk (E553b) talc, talcium - keegi mäletab veel Johnson&Johnson skandaali? Kohtus käigud ja kopsakad väljamaksed kannatanutele, et nende beebipepu pulber (ka täiskasvanud kasutavad seda) on põhjustanud vähki, kantserogeenne ja seda sama talki saab näiteks selle 21st Century preparaadi ("õpikunäide" kehvast preparaadist), Nature's Way kolliin (B4 vitamiin) ja lausa Mason Naturals maksa/ neerude puhastus (!) preparaadi manustaja enda kehasse. 

👎Sorbitool sorbitol (E420), mannitool mannitol (E421), erütritool erythritol (E968), ksülitool xylitol (E967) jne -ool lõpuga magustajaid on veel, kõik nad on kunstlikud. Kemikaalidega üli töödeldud ained, mida keha ei võta üldse vastu. Keemiliselt valmistatud, suhkru alkohol (kuigi pole ei suhkur ega alkohol), võimalikult ohtlik lisaaine allergikutele, võib põhjustada iiveldust, oksendamist, seedeprobleeme, puhitusi, kõrvetisi. Seostatud lekkiva soole sündroomiga, närvikahjustustega ja vähiga. Kahjustavad soole limaskesta, mis nõrgestab immuunsust. Neid magustajaid ei ole võimalik seedida ning nad jõuavad peensoolde "seedimata", mis jäävadki soolestikku, mis hakkavad lõpuks mädanema ning algab "halbade" bakterite/ patogeenide vohamine (sh autoimmuunhaigused, kilpnäärmehaigused jm.). Valmistatakse laborotoorselt või pärmseente abil kääritamise teel põhiliselt GMOdest ja jäätmetest. Näiteks erütritooli saadakse maisisuhkrust, millest enamus ongi GM päritolu. Sorbitooli toodetakse põhiliselt maisitärklisest, ksülitooli mõlemast - kase jääkidest ja GM maisist, lisaks kasutatakse veel kantserogeenset raskmetalli niklit. Mannitooli ja ksülitooli toodetakse hüdrogeenimise teel, mis on transrasvade tekitamise protsess. Ehk siis nende toime tõstab kolesterooli taset ning mõjub kahjulikult südame-veresoonkonnale ja suureneb ka oht haigestuda teise tüübi diabeeti, eesnäärme- ja käärsoolevähki ning soodustada Alzheimeri tõbe. -ool magustajaid peidetakse ka nimetuse alla "muud komponendid", "naturaalsed magustajad". Ei kasutata beebitoitudes, magusaine, pigem vältida, kui võimalik, toidab soolestikus pärmseente ja keha vaenulike bakterite vohamist.
-ool magustajad sisalduvad laste ja vegan suunitlusega vitamiinides tavaliselt. Näide VegLife laste (!) närimis multivitamiin

👎Samataoline on ka maltodekstriin maltodextrin (täiteaine, paksendaja)- ülitöödeldud suhkur, mida keha üritab elimineerida ning Candidale mõnus amps vohamiseks meie tervise arvelt. Kaks korda kõrgema glükeemilise indeksiga kui suhkur, seega kaks korda kiirem keha vanandaja ja ressursside raskaja. Rikub soolestiku mikrofloorat, mis suurendab autoimmuunhaiguste ohtu.
Medical Medium toob välja, et aine on samane naatriumglutamaadiga (MSG) - maltodekstriin ise tavaliselt sisaldadab glutamaate (varjatud versioonina), mis koguneb ajju ning ajusse kogunenuna tekitab põletikke, tapab tuhandeid ajurakke, tekitab turseid, rahutust ja segadust, nõrgestab neurotransmittereid (looduslik kehasisese bioloogiliselt aktiivne keemiline aine, mis sünteesitakse neuronis vastavate ensüümide poolt), põletab läbi närvirakke ja lisaks võib tekitada ka mikroinsulte. Neurotoksiline (närvisüsteemile mürgine aine), võib olla migreenikutele agressiivne päästik migreenide vallandajana. Piisavas koguses ajusse kogunenuna hakkab vallandama masenduse, ärevuse ja/või segaduse tunnet, depressiooni. Nõrgestab ja vigastab kesknärvisüsteemi. On eriti ohtlik, kui olla puudutatud haigusest, mis on ajus või närvisusteemis, vaatamata sellele puuduvad igasugused juhud, miks võiks maltodekstriin üldse kasulikuks osutuda, seepärast tasub seda ainet vältida alati! Kasutamises esirinnas näiteks firma Natrol.

👎Stearinhape stearic acid (E570), tema sool magneesiumstearaat magnesium stearate (E572)  - võib olla GM (geenmuundatud), on steariinhappe ühend, üliodav talgi taoline lisa- ja täiteaine, mis on lisatud enamikele toidulisanditele. Magneesiumstearaati lisatakse, et takistada põhiainetel omavahel kokku kleepumist ja seeläbi saavad masinad aineid sujuvamalt ja kiiremini kapseldada, et kokku hoida tootmiskuludelt. Magneesiumstearaat ei ole magneesiumi allikas ning sellel pole ka mingeid kasulikke omadusi kehasse sattudes. Katsed laborihiirtega näitasid, et steariinhape pärssis T-rakkude funktsioone. T-rakud on tuntud tapjarakud ja moodustavad olulise osa immuunsüsteemist. Magneesiumstearaat stimuleerib soolestikku moodustama kilejat massi mis võib takistada toitainete imendumist seedetraktist. Magneesiumstearaat on alahinnatud allergeen.
Seda on väga mitmetes preparaatides, enamustel lisanditel, mis turul on. Tasub uurida preparaati ning kui vormid on hästi omastuvad ning mürgiseid lisandeid pole ja preparaadile alternatiive ka ei leia, siis alles tasuks valida preparaat, kus on magneesiumstearaat sees.
Näide selles kategoorias on firma Life Extension bioaktiivsete B vitamiinide kompleks.

➩ Magneesiumstearaati
 saab väga edukalt kasulikuga asendada, masinad töötavad, tarbija tervisele ka hea. Võiks olla leutsiin leucine (on üks aminohapetest). Vähemalt üks tootja on selle ära tabanud - DaVinci Laboratories of Vermont magneesiumi lisandis  ning oma preparaadi korralikuks timminud 💚




Mida siis turul pakutakse, mis võiks hea olla?

Silma jäänud pakkujad, kelle multivitamiinid on paremad kui konkurentidel:



 💚 Dr Mercola terviktoidu multivitamiinIgasugused taimed on väga teretulnud multivitamiinis. Pole küll ideaalne, aga teiste võrreldatudega jääb silma, sest vormid on omastuvad (haruldane) ja lisaainetest ei sisalda "pealuu" aineid. 

💚 Emerald Laboratories ideaalselt puhas koostis, vitamiinid ja mineraalid omastuvates vormides, lisaaained puuduvad, aga ensüümidega (osad vormid toodetud pärmi- ja/või hallituskultuuride peal)

💚 Thorne Research suurepärased vitamiinide ja mineraalide vormid, aga natuke ka lisaaineid.


💚 Kui saaks teha vitamiinide valiku kokku, mis võiks olla ideaalis parim "multivitamiin" (paraku koosneks erinevatest preparaatidest):

Konkurentidel on tooted, kus on lisatud juurde glütseriini (toimib kui imendumise takisti) ning kahjulikke säilitusaineid.

või plaan B korralikum teistest mineraalide kompleks Thorne.
  • Magneesium Innate Response Formulas magneesium tsitraat, -malaat ja -glütsinaat, konkurentidest eristub koostise ja puhtuse ning tehnoloogia poolest.
  • D3 ja K2 magneesiumi imendumiseks koos Sports Research.
  • B grupi vitamiinid Thorne, konkurentidest eristub, et B grupi vitamiinid on hästi omastuvates vormides ning koguseliselt on toimivad. Kahjuks sisaldab lisaaineid.
  • C vitamiiniga ei saa kunagi mööda panna, kui võtta lisaainete vaba preparaati, näiteks figureerib seal kategoorias Doctor's Best.
  • Probiootikumid Enzymedica.



👩Rasedatele juurde looduses esineva vormiga B9 vitamiin folaat. Soodustab geneetilise koodi edastamist lapsele. Kaitseb vähkkasvajate eest ja kiirendab südamehaigustest paranemist. Hädavajalik keharakkude pooldumises. Ennetab nabanööri defekte. Võttes B9 vitamiini 800-1000 mcg päevas esimesel trimestril saab hüppeliselt vähendada beebi aju, selgroo või seljaaju sünnidefektide riske (sh spina bifida).

Näitlikustamiseks vaata pilti  täiesti suvaline rasedate mõeldud multivitamiini koostise osaline väljavõte, punasega koostisained, mis on kunstlikud või mitte omastuvad vt eelnevast nimistust, ehk olenemata kui "imeline" ka multivitamiin ei oleks, siis "tõrvatigad" on pea igas preparaadis. Rohelisega laitmatu.



💚 Kui aga tahaks just spetsiaalselt rasedate multivitamiini osta ja eelarve ei luba osta mitut preparaati, siis Thorne pakub omastuvate vormidega ja mürkide vaba rasedate multivitamiine (LINK).

Lisalugemist:
- Millal ja millega vitamiine-mineraale ja muid lisandeid võtta siit
- E vitamiin siit
- A vitamiin siit
- Termofiilne pärm siit
- D3 vitamiinist siin
- Probiootikumidest siin
- Enzymedica piimhappebakterite probiootikumid koostis siin
- Pärmist, hallitusest, mida vältida siin
- Seleen siit
- Joodist põhjalikult siin
- K vitamiinist siin
- B grupi vitamiinid siin
- B grupi vitamiinide võrdlus siin
- C vitamiin

- Magneesiumist siin, siin
- Vitamiinidest ja mineraalidest siin
- Ränidioksiid siin, siin

- Rauast siin
- Raua taseme tõstmine kompleksselt
- Raamat Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus, Angelika Erin
- Maltodekstriin siin, siin, siin, siin ja Medical Mediumi tähelepanekud MSGist ja maltodekstriinist
Steariinhappe uurimus hiirtega
- Magneesiumstearaat siin 
Titaandioksiidi ohtlikkus
International Agency for Research on Cancer. Tahm, titaandioksiid, talk. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans (hinnatud kantserogeensed riskid inimesele), vol. 93, pp 1-419, 2010.
Mida tähendab mutageenne, kantserogeenne jne

- Kunstlikud magustajad -ool lõpuga
- Ksülitool ja muud -ool magustajad
- Transrasvad
- Mannitool siin
Raamat Taking Charge of Your Fertility: The Definitive Guide to Natural Birth Control, Pregnancy Achievement, and Reproductive Health 


Märksõnad: magneesium stearaat, titaandioksiid, katnserogeen, metüül kobalamiin methyl cobalamin, magneesiumsulfaat, magneesiumhüdroksiid, ksülitool, XylitolErythritol, erütritool, glutamaat, kusihape, glütseriin


Viimati uuendatud 03.12.2019

Kommentaarid

Oluline info: Leheküljel olevad postitused on informatiivse iseloomuga. Lehekülg ei ole mõeldud andma meditsiinilist nõu mistahes viisil. Postitused on koostatud olemasoleva kirjanduse, teadusuuringute, loengute, kogemuste ja ettevõtete poolt esitatud info (labori uuringud, toodete ja tehnoloogiate kirjeldused) põhjal. Lehekülg ei tegele toodete müügiga ega edasimüümisega mistahes viisil. Postitaja ei ole ka ühegi vitamiine-mineraalaineid või toidulisandite müüva ettevõtte töötaja/turustaja. Kasutades ostlemiseks selle keskkonna linke saab sümboolselt toetada lehekülje jätkumist ja arenemist ehk Sulle kasuliku info leidmist. Postitaja võib saada väikseid ande toodete, kingituste või ostlemiskrediidina (see ei ole töö tasu artikli koostamiseks). Terviseteemadel pea nõu endale usaldusväärse ja teadliku meditsiini töötajaga ning tee oma uurimistöö.